Everdell Duo (White Goblin Games) – Ontwerper: James A. Wilson, Clarissa A. Wilson – Illustraties: Andrew Bosley, Enggar Adirasa – Spelers: 1 – 2 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: Klik hier

Everdell is een spel die ze tegenwoordig in de categorie ‘moderne klassiekers’ plaatsen (een spel dat na een paar jaar nog steeds door grote groepen mensen wordt gespeeld). En dus was er geen ontkomen aan dat er ook een tweespeler-editie van op de markt zou komen: Everdell Duo.

Over Everdell Duo wordt ook uitgebreid gesproken in de podcast van Speloptafel, aflevering 72. Die vind je hier terug.

Doel: In Everdell Duo kan je één tegen één proberen een dorpje op te bouwen met huizen en bewoners. Daarmee verzamel je punten. 

Mechanismen: Contracten vervullen, Worker Placement

Werkwijze: In Everdell Duo verzamel je grondstoffen zodat je gebouwen kan bouwen in je dorpje en schattige beestjes naar je dorpje kan lokken. Elk gebouw en wezentje heeft ook een beloning, die je verder helpen naar je doel. 

Elk gebouw en wezen hoort bij een bepaalde categorie. En die categoriën helpen je weer bij het behalen van steeds wisselende contracten die punten opleveren. 

Het bord bestaat uit wat plekken die grondstoffen opleveren en een reeks aan kaarten, met gebouwen en wezentjes. Tijdens je beurt kun je grondstoffen verzamelen door een van je drie werkers ergens neer te zetten. Of je kan een kaart spelen, wat neerkomt op het bouwen van een gebouw of het binnenhalen van een bosbewoner. 

Een opmerkelijk mechanisme is dat er in het spel een zon en een maan-tekentje op het bord staan. Als je grondstoffen verzamelt gaat de zon één plekje vooruit. Speel je een kaart dan gaat de maan vooruit. Het pakken van een kaart laat een van beide tekens vooruit gaan. Maar omdat een spoor maar zes vakjes heeft, zou het dus kunnen zijn dat de zon al aan het einde van het spoor is, terwijl nog niet al je werkers zijn geplaatst. Dat is een geval van ‘jammer dan’. 

Niet alle kaarten kosten geld. Sommigen geven korting en dan zijn er ook nog ‘deurtjes’. Dan kan je een bewoner gratis in een huisje plaatsen. Maar dat gaat ook een stuk minder makkelijk dan in het originele Everdell. De deurtjes zijn als grondstof te verkrijgen als grondstof. En dan kan je deze actie één keer per kleur worden uitgevoerd. 

Na vier seizoenen zit het spel erop. Naast punten voor losse gebouwen en de voltooide missies, krijgen speler ook punten als ze het grootste dorp, plus de meeste kaarten op handen hebben. 

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Componenten: Ook in de tweespelerversie is de kwaliteit van de componenten weer helemaal top. De grondstoffen (hout, hars, kiezeltjes, besjes) zijn weer van topkwaliteit. 

De artwork is grotendeels afkomstig uit het origineel van Andrew Bosley en is ook weer van absolute topkwaliteit. 

De kaarten, die op zich al wat aan de kleine kant waren, zijn nu nog wat kleiner geworden, wat misschien niet voor iedereen een pluspunt was. 

Interactie: De grootste interactie zit’m in het wegkapen van kaarten en missies voor de ander. Maar ook het zorgen dat de ander een actie niet meer kan uitvoeren, omdat de zon- en de maanbeelden aan het einde van het spoor zijn gekomen.

Daarnaast komt het spel ook met een coöperatieve versie (niet gespeeld) en een solo-versie. Daarbij komt Rugwarts weer om de hoek kijken, die dan ook nog wat plekken bezet houdt. Ook kent het spel een campagin-versie, bedoeld voor de coöperatieve editie. 

Oordeel: Voegt de tweespeler-editie van Everdell wat toe? Zeker wel. Het levert hetzelfde gevoel op voor de Everdell-liefhebber, alleen dan in 40 minuten tijd, in plaats van twee uur. 

Ook lost het spel een paar problemen op, die in het origineel waren opgedoken. Daar kon je namelijk een eeuwigheid wachten op één bepaalde bosbewoner, die bij een bebouwing past. Met het vernieuwde deurtjessysteem blijft dat ook enigszins in de perken. 

Door de karrenvracht aan verschillende opdrachtenkaarten is er meer dan genoeg variatie aanwezig voor het spel. 

Maar… is het beter dan het origineel. Ik zeg: ja. Als je tenminste met maar twee spelers bent. Ik heb heel hard na moeten denken of ik een reden kon vinden waarom de originele Everdell beter is voor twee spelers in vergelijking met de nieuwe duo-editie. En ik heb die niet kunnen verzinnen. 

Het spel speelt vlotter dan het origineel, is iets eleganter en je hebt er tenminste geen gigantische tafel voor nodig. En als je dan met meer mensen bent dan twee, dan kan je altijd nog het origineel uit de kast halen. Dat is ook nog wel goed, maar ik denk dat de duo-versie vaker uit de kast gaat komen, aangezien mijn kinderen nog wat te klein zijn om Everdell te spelen.

Door Dave

Oprichter van Speloptafel en vooral een liefhebber van de familiespellen in de middencategorie. Is vaak op zoek naar thema's in bordspellen en het verhaal erachter.