Koning Koelkast (Goatlab Games) – Spelers: 2-6 – Speeltijd: 20 – 30 minuten – Leeftijd: 7+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Ze voldoen misschien niet aan het typische plaatje dat hoort bij een stel spellenontwerpers en waarschijnlijk blijft het ook bij één titel. Toch is het verhaal achter Koning Koelkast (King Fridge) bijzonder interessant.
Speloptafel sprak uitgebreid met Sjoerd (en speelde ook wat potjes Koning Koelkast met een van de ontwerpers) in aflevering 64 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.
Voor het gesprek met Sjoerd, een van de vier ontwerpers van Koning Koelkast, is afgesproken in een appartement in Rotterdam. Na een zoektocht door het complex, dat verdraaid veel weg heeft van een escape room, word ik ontvangen in een appartement dat zomaar deel zou kunnen uitmaken van een studentenhuis. “Mijn huisgenoot is er even niet”, zegt de gastheer, waarmee hij toch weergeeft dat de eerste indruk redelijk juist is.
Op zich is de situatie niet vreemd. Het spel Koning Koelkast is ook ontworpen door vier studenten, alhoewel ze inmiddels zijn afgestudeerd. Naast Sjoerd werd het spel gemaakt door Dennis, Koen en Niels.

In de serie The Making of… gaat Speloptafel op zoek naar het verhaal achter een spel. Hoe is het tot stand gekomen? Wat is het idee? Hoe lang duurde het proces en wat komt er allemaal bij kijken. Het zorgt voor een aantal interessante verhalen met makers of een proces, dat soms jaren
Het verhaal van Koning Koelkast begint tijdens een gezamenlijk wandelvakantie in de bergen. “Het is onze passie om de bergen in te gaan en te gaan hiken”, legt Sjoerd uit. “En elke avond dronken we een lekker pilsje en dan gingen we een kaartspel spelen met een normale stapel kaarten. En de vriendin van KOen had een kleine post-it meegenomen met een aantal regels voor een spel.”
Hoe dat precies zat is niet helemaal duidelijk, maar de heren denken dat de regels afgeleid zijn van het spel Beverbende. “Dat vonden we op zich wel leuk, maar we hadden wel het idee dat het veel leuker kon. En dus zijn we regels gaan toevoegen. En uiteindelijk zij een van ons dat we dat zelf maar op de markt moesten gaan uitbrengen.”
Allergie
In Koning Koelkast draait het om spullen die in je koelkast liggen. Je moet zorgen dat je spullen erin hebt liggen met de laagste waarden. Maar iedere speler is ook ergens allergisch voor, zoals melkproducten en pinda’s. “Dat komt ook ergens vandaan”, glimlacht Sjoerd. “Elke keer als wij gingen koken op die vakanties, dan was dat altijd een heel gedoe, want ik heb een allergie voor cashew- en pistachenoten. Koen heeft een intolerantie voor lactore en Niels die is compleet allergievrij. Maar die zit de hele tijd te mopperen dat wij altijd veel moeilijkheden hadden, waardoor hij moeilijk kon eten. En dat hebben we dus verwerkt in het spel.”
In Koning Koelkast begint iedere speler met vier dingen in zijn of haar koelkast. Tijdens de beurt mag één kaart van de centrale stapel gepakt worden. Vervolgens wordt bepaald of een van de kaarten uit de koelkast vervangen gaat worden. Maar een kaart kan ook gespeeld vanwege de actie die erbij staat. Die kan variëren van het bekijken van andermans kaart, het afleggen van een koelkastkaart tot een negatieve actie.
En om de chaos compleet te maken, mag iemand als er een kaart van een bepaalde waarde voor de actie wordt neergelegd, een kaart van dezelfde waarde vanuit een koelkast erop gelegd worden. Dan gaat die speler verder met een kaart minder en dat scheelt weer punten.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Proces
En op die manier startte vier studenten van 24, 25 en 26 jaar in een poging om het zelf op de markt te brengen. “Koen en Dennis zijn heel fanatiek in het spelen van spellen”, gaat Sjoerd verder, “dus er zal wel wat kennis van hoe een spel in elkaar zit”.
En vervolgens werden de taken verdeeld op basis van de expertise van de vier studenten. Koen was goed in design, dus hij ging met het ontwerp aan de slag. Anderen werden verantwoordelijk voor onder meer logistiek en de website.
“En ondertussen was er heel veel overleg nodig. Maar dat ging nog vrij lastig, omdat we allemaal op verschillende plekken zaten. Ik zat in Delft, Koen in Nijmegen, Niels om Rotterdam en Dennis zat in Zwitserland. Dus we besloten om elke maandagavond om 8 uur online af te spreken en te overleggen over het spel.”
Om het proces op gang te brengen ging Dennis ook in overleg met iemand bij uitgever Jolly Dutch. “Dat leverde wel wat fijne ‘pointers’ op”, gaat Sjoerd verder.”We hebben het spel eerst ontwikkeld en op een gegeven moment is de vraag of je het nu nog bij jezelf wil houden. Of eventueel met een uitgever iets gaan overleggen. Maar het is toch ook heel erg leuk om je eigen spel volledig in je eigen beheer te houden” Uiteindelijk werd een kickstartercampagne opgestart die 10.000 euro opleverde. En dat was genoeg om in ieder geval geen verlies te draaien.
“Maar als je kijkt hoeveel tijd erin is gaan zitten, dan was het financieel, dan is het een ander verhaal. Toen we de Kickstarter aan het opstarten waren, dat was in de COVID-tijd, waren we allemaal thuis. Er was minder te doen. Toen kon je makkelijk tijd vrijmaken. Toen waren er wel weken dat je er acht tot tien uur in de week aan kwijt was.”


“We hebben ooit wel eens een optelsom gemaakt, maar het is beter dat we niet kijken hoeveel tijd er in totaal in hebben gestoken en hoeveel het opgeleverd heeft. We doen het zeker niet voor het geld. Maar als je het zou omrekenen wat je er per uur als het ware aan overhoudt, dan is dat geen fijne vergelijking. Zeg maar, een dure hobby.”
Een paar maanden geleden is de nieuwe Nederlandse druk aangekomen. De eerste twee print-runs zijn inmiddels uitverkocht. Sjoerd: “Dat betekent dat er ergens tussen de 5.000 en 10.000 exemplaren van Koning Koelkast over de wereld zwerven. Dat is echt super. Zeker ook met die Kickstarter hadden we een soort kleine graph op een gegeven moment gemaakt van de landen waar Koning Koelkast allemaal beland is. En dan zag je toch wel dat ook in Zuid-Korea hebben mensen het gekocht en uiteindelijk in Brazilie en Costa Rica dus dat was echt super leuk om te merken.”
“Natuurlijk zijn we trots op wat we bereikt hebben. Eigenlijk zijn we vier grote nerds zonder enige ervaring met het maken van spellen en toch hebben we het geflikt. En dat is wel gaaf.”

Oprichter van Speloptafel en vooral een liefhebber van de familiespellen in de middencategorie. Is vaak op zoek naar thema’s in bordspellen en het verhaal erachter.