In de aanloop naar de grootste bordspellenbeurs van Europa is er veel voorbij gekomen over SPIEL in Essen. Luister maar naar de podcast. Maar laten we voordat we richting het oosten rijden, nog zelf een lijstje maken met de meest interessante nieuwe titels.

De complete top 10 is ook terug te luisteren in de vijfde aflevering van de Speloptafel-podcast.

10. Alpaca – GateOnGames – 5G104

Alpaca’s zijn leuk. Dat is een vaststaand feit. En plak er nog eens geweldige artwork van Stefano Tartarotti en ik ben al helemaal om. In dit spel van Chrsitian Giove moet je proberen om de beste Alpaca’s te fokken. Had ik al gezegd dat er Alpaca’s in voorkomen?

9. Odd Shop – Jolly Dutch – 5M126

Nog een kaartspel en nog wel van Nederlandse makelij. Adrie Drenth heeft voor de jongens en meisjes van Jolly Dutch een geinig kaartspelletje in elkaar gezet. Je probeert bij biedingen om een zo interessant mogelijke collectie in elkaar te zetten. Maar is het wel echt wat er allemaal wordt aangeboden? 

8. Rats of Wistar – Cranio Creations – 3W124

In dit spel van Danilo Sabia en Simone Luciani speel je een stel hyperintelligente ratten die ontsnapt zijn uit een laboratorium. Je komt terecht in een hol bij een huis en je doet uitvindingen, want dat doen zeer intelligente ratten nu eenmaal. Zet je muizen/ratten in op een soort rondel en onderzoek het huis, vlakbij je hol. Maar zorg wel dat je genoeg slaapplekken hebt voor de andere muizen. Als fan van worker-placement-spellen móest deze wel op de lijst. 

7. Quibbles – Gam’inBIZ – 5M123

Toegegeven, Michiel de Wit heeft hoogstpersoonlijk het spel uitgelegd in de tweede aflevering van de Speloptafel-podcast. En uiteraard zal zijn enthousiasme hebben meegespeeld, maar het spel ziet er kleurrijk en geinig uit. Ruil kaarten voor dezelfde waarde en verzamel ze om op zo’n manier op 21 te komen. Ook verdraaid handig als je kinderen hebt de moeten leren rekenen. 

6. Coffee Rush – Korea Boardgames – 2C148

Niet dat ik persé wil meespringen op de ‘oeh het komt uit het Verre Oosten, dus het moet wel goed zijn’-trein, maar deze ziet er wel heel interessant uit. In dit spel speel je een barista in een coffeeshop (nee, niet zo eentje in Amsterdam) tijdens de spits. Beweeg je poppetje over een grid om ingrediënten te verzamelen. Als je de klant niet op tijd geeft wat’ie wil, dan levert het strafpunten op. Vijf strafpunten betekent het einde van het spel. 

5. Earth – Inside Up Games – 3T124

Is dit wel een nieuwe titel? Eigenlijk niet, want het was vorig jaar al een titel waar heel veel over gefluisterd werd. Maar hij staat toch in het rijtje ‘nieuwe titels’. In dit spel begin je met een lege biotoop en met zaadjes, sporen en plantjes moet je zorgen voor een levendig gebied. Je kiest een actie en alle spelers mogen die actie dan ook uitvoeren, maar net wat minder goed dan jij. Een fraaie engine builder die ik nu alsnog probeer te bemachtigen. 

4. Sweet Mess: Pastry Competition – Fantasia Games/PIKA Games – 3S110

Achter dit spel van Jonny Pac gaat een heel sneu verhaal schuil. Het begon in 2018 als Kickstarter en moest uiteindelijk overgenomen worden door een ander bedrijf, omdat de oorspronkelijke maker door corona over de kop ging. Maar nu ligt het dan toch in Essen. In het spel maak je toetjes. Maar de ingrediënten verzamel je vanuit bakjes, maar net als thuis (bij ons in ieder geval dan) mors je altijd wel wat. En dat komt dan in andere bakjes terecht. Best handig voor een volgende beurt. De luxe-editie ziet er uit om van te kwijlen, of het nu gaat over overheerlijke toetjes of niet. 

3. Imperial Miners – Portal Games – 3L100

Tim Armstrong maakte een spel in de wereld van Imperial Settlers en Empires of the North. Deze keer gaan de settlers de grond in. Ze bouwen een mijn van kaarten en naarmate ze dieper komen, mogen ze op de terugweg alle kaarten activeren. Het spel is niet al te zwaar en past daarmee precies in mijn straatje. Het spel was via pre-order te bestellen en dat heb ik dan ook gedaan. 

2. World Wonders – Arcane Wonders – 2E120

Een tetris-achtig spel, waarbij je tegels moet neerleggen. Maar de aantrekkingskracht zit in de wereldwonderen die je kan bouwen. Dat zijn kleine houten gebouwen, zoals het Colosseum, de Great Wall of de Pyramiden. En spendeer je nu al je resterende actiepunten of neem je het risico dat je tegenstander er met dat wonder vandoor gaat? Niet al te lang, behoorlijk wat interactie. Via pre-order aangekocht en dus ligt er hier van een exemplaar op me te wachten. 

1. 3 Ring Cirus – Devir Games – 3D129

Nee, ik ga niet rennen en ook niet snelwandelen, maar dit is wel het spel waar ik het meest naar uitkijk. In 3 Ring Circus stel je met kaarten je circus samen. Daarmee reis je door Noordoost-Amerika en ga je letterlijk stad en land af. Doe het beter dan andere circussen, door de meest gewilde show op poten te zetten. Een combinatie van een set-collection en area-majority. Tel daar het ongebruikelijke thema bij op en dan kom je bovenaan de lijst te staan. 

Alle beelden van bovenstaande spellen zijn afkomstig van Boardgamegeek

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *