Over Speloptafel

Waarom zou je bordspellen spelen? Je kan de vraag beter omdraaien… waarom niet? In een tijd dat iedereen vastgekleefd zit aan een mobiele telefoon, iets waar ik me zelf ook regelmatig schuldig aan maak, is een bordspel een welkome afwisseling. 

Contact met mensen om je heen. Vaak met een grap of een lach. Meegesleept worden in een spannend verhaal, op een manier die zelfs Netflix niet kan bieden. Mensen maken het verhaal. 

Al jaren worden er hier thuis spellen gespeeld. Grote spellen, kleine spellen en alles wat daartussen zit. En jarenlang speelde ik ook al met het idee om daar iets meer mee te doen. Geïnspireerd door onder andere Het Ludieke Gezelschap en De Startspelers werd in de zomer van 2023 Speloptafel opgestart. 

Wat houdt mensen bezig? En dan gaat het om de mensen die af en toe een spel op tafel leggen? Waarom zouden ze dat doen? Wat drijft ze?

De bordspellenwereld is een aparte wereld, die puur om menselijke interactie draait. Daarom is het een hobby die meer bijzonder is dan bijvoorbeeld het maken van een puzzle of het verzamelen van postzegels. Niks ten nadele daarvan, maar een bordspel spelen doe je meestal niet in je eentje. 

Een Amerikaanse podcast had jarenlang als motto ‘the boardgames and the people who play them’ (de spellen en de mensen die ze spelen) en dat zou zomaar ook het motto van Speloptafel kunnen zijn.  

Volg Speloptafel voor de spellen die gespeeld worden, de spellen die eraan komen en de mensen die de spellen spelen. Het is leuk en misschien wordt het nog wel veel leuker. 

Dave