Speloptafel Top 50

Vrijwel elke website, podcast of geschreven kleitablet over bordspellen heeft ook een eigen Top 50 aller tijden. Speloptafel doet uiteraard mee aan dit schaamteloze kopieergedrag. Maar dan wel op een hele andere manier.

Elke week wordt in de Speloptafel-podcast één bordspel van de Speloptafel Top 50 aller tijden bekend gemaakt. Dat betekent dus dat het ongeveer een jaar duurt voordat de hele lijst is afgewerkt. Daarmee is het de traagste ranglijst aller tijden.

De Speloptafel Top 50:

50. Wingspan (aflevering 18 – 20 januari 2024)

De kaskraker van Stonemaier Games en 999 Games haalt ternauwernood de top 50. Het spel is elegant en simpel. Verzamelen voedsel en plaats daarna vogels in het juiste landschap. Met een karrevracht aan vogels en fantastische artwork. En inmiddels ook een enorme lading aan uitbreidingen, die het spel nog interessanter moeten maken. Het spel krijgt – volledig ten onrechte – een hoop kritiek te verduren, door het thema en ook de popularieit. Geheel ten onrechte. Het spel bracht een revolutie op gang met natuurspellen, waar maar geen einde aan lijkt te komen.

49. Rome in a Day (aflevering 19 – 27 januari)

Spellen hoeven niet altijd gigantisch groot te zijn, om lekker, leuk en vermakelijk te zijn. Rome in a Day van Alley Cat Games draait om het ‘I split – You Choose’-mechanisme. Oftewel iedereen krijgt vijf tegels (sommige met gebouwtjes erop) en iedereen verdeelt ze in twee groepen. Je buurman bepaalt dan welke groep hij krijgt en welke jij krijgt. Een heerlijke breinbreker waarbij ‘ik denk, dat jij denkt, dat ik weet dat ik denk dat jij dat denkt’ een bijzonder grote rol speelt. Een aanrader (maar dat zijn ze allemaal in de lijst.)

48. Tales & Games: The Hare and the Tortoise (aflevering 20 – 04 februari 2024)

Iello kwam ruim tien jaar geleden met een hele serie ‘sprookjes-spellen’. Het race- en gokspel The Hare & The Tortoise (de haas en de schildpad) is met afstand de beste. Je moet door middel van kaarten proberen om bepaalde racers over de finish te krijgen. Maar alle lopers gaan op een andere manier vooruit. Een tactisch spel, waarbij je op een slimme manier ook je ongewenste kaarten probeert te dumpen én geheim probeert te houden op wie jij je geld hebt gezet.

47. Pursuit of Happiness (aflevering 21 – 11 februari 2024)

Dit is geen Levensweg 2.0, maar eerder 4.0. Besluit hoe jij je leven opbouwt, met hobby’s, bezittingen, werk, relaties en met bepaalde uitbreidingen ook dromen, reizen, vrienden en zelfs kinderen. Het maakt bij dit spel van Artipia Games niet uit wie er wint, maar het verhaal dat je erbij verzint. Het spel is altijd een ronde te kort, maar dat confronteert je met de werkelijkeheid: geniet van het leven, want het is zo voorbij.

46. Harvest Dice (aflevering 22 – 18 februari 2024)

Een klein geinig roll-and-write spelletje waarbij je je akker moet vullen met kool, tomaten en wortelen. Je mag om de beurt een dobbelsteen kiezen. De kleur bepaalt de groente en de hoogte bepaalt in welke kolom het mag. Oh ja, de soort groente moet elkaar wel raken. En de dobbelsteen die niet gekozen wordt, die stijgt in waarde. Simpel, snel en een lekkere filler.

45. King of the Dice/Dobbelkoning (aflevering 23 – 25 februari 2024)

Een Yathzee-achtig spel, voor jong en oud. Er liggen vijf kaarten op tafel met dobbelstenen die ook drie verschillende kleuren tonen. De kaarten in meerdere categoriën vereisen ieder een bepaalde waarde (drie keer groen of vier vijven). Als je dat in drie beurten lukt, dan scoor je de punten, zoniet dan krijg je de dorpsgek en die is minpunten waard. Speelt lekker weg tussen twee zware spellen door.

44. …

43. …

42. …

41. …

40. …

39. …

38. …

37. …

36. …

35. …

34. …

33. …

32. …

31. …

30. …

29. …

28. …

27. …

26. …

25. …

24. …

23. …

22. …

21. …

20. …

19. …

18. …

17. …

16. …

15. …

14. …

13. …

12. …

11. …

10. …

9. …

8. …

7. …

6. …

5. …

4. …

3. …

2. …

  1. ..