Podcast – SpelopTafel (aflevering 1 t/m 27)

Welkom op de podcast-pagina van Speloptafel

In de Podcast van Speloptafel draait het om bordspellen in alle soorten en maten. Naast besprekingen/reviews zijn er interviews met makers, verkopers en uitgevers. Ook zijn er gespreken over beurzen in Nederland, België en zelfs daarbuiten.

De podcast van Speloptafel is te vinden op vrijwel alle grote aanbieders als Spotify , Apple, Google en tal van andere aanbieders. Waarschijnlijk ook die van jou. Zoek dan naar Speloptafel (zonder spaties).

Voor de nieuwste podcast-afleveringen klik je hier

Aflevering 27 – Je eerste bordspellenbeurs (24 maart 2024) – Wat komt er allemaal bij kijken als je het idee krijgt om een bordspellenbeurs gaat organiseren. Waar doe je het, hoe regel je mensen, spellen en bezoekers? Richard van Spelkwartier legt het uit.

Aflevering 26 – Op bezoek bij de bordspellenfabriek (17 maart 2024) – Speloptafel mocht op bezoek bij Cartamundi, de grote bordspellenfabriek in Turnhout (België). Veel bordspellen die bij jou in de kast liggen komen bij dit bedrijf vandaan. Hoe zit dat proces in elkaar?

Aflevering 25 – Drieduizend vierkante meter aan bordspellen (10 maart 2024) – Een van de grootste spellenwinkels van Nederland is spellenwinkel.nl. Die winkel is nog maar een paar jaar oud, maar er gaat een gigantische operatie achter schuil. Speloptafel krijgt een kijkje achter de gesloten deuren.

Aflevering 24 – Op bezoek bij Amsterdice (03 maart 2024) – Spellen spelen kan op allerlei manieren en veel mensen doen dat bij spellenclubs. Speloptafel laat zich rondleiden bij Amsterdice, om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Aflevering 23 – Het eerste spel (25 februari 2024) – In de serie ‘de grote sprong’ gaat Speloptafel in gesprek met Martijn Brouns, die samen met Liza Koster, het nieuw spel The Huntsman Society op de markt bracht. Het gesprek gaat over het opstartproces, de hobbels en het enthousiasme (zowel van de makers als de fans).

Aflevering 22 – Achter de schermen (18 februari 2024) – Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van een spellenbeurs? Van het neerzetten van de tafels en het regelen van de horeca: het is een behoorlijke klus. De mensen van Spel-o-Polis laten Speloptafel een dagje meekijken.

Aflevering 21 – Een spellenmuseum (11 februari 2024) – In de nieuwe serie ‘De Grote Sprong’ spreekt Speloptafel met mensen die ‘iets ondernemen in de bordspellenwereld in Nederland en Vlaanderen’. Hillebrand Brandsma besloot een (bord)spellenmuseum te starten. Die moet over een paar maanden open gaan.

Aflevering 20 – Lekker Loggen (04 februari 2024) – Niet iedereen doet het… het bijhouden van welke spellen er gespeeld worden. Maar veel mensen die het wél doen, die maken gebruik van Board Game Stats. De app voor op je telefoon staat wereldwijd hoog aangeschreven én is van Nederlandse makelij! Suzan en Eerko vertellen hoe de app tot leven is gekomen.

Aflevering 19 – De uitgever – (28 januari 2024) – In het derde deel van de serie ‘Van Idee tot Tafel’ vertelt uitgever Martin Looij van Keep Exploring Games over de verschillende manieren waarop een bordspel op de markt kan worden gebracht. En wat daar allemaal bij komt kijken.

Aflevering 18 – De illustrator – (21 januari 2024) – In het tweede deel van de serie ‘Van Idee tot Tafel’ spreken we met degene die verantwoordelijk is voor de artwork. Akha Hulzebos legt uit hoe haar werkwijze eruitziet en wat er allemaal vooraf gaat aan haar geweldige creaties.

Aflevering 17 – De Bedenker – (14 januari 2024) – In het nieuwe jaar begint Speloptafel met een nieuwe serie: Van Idee tot Tafel. In die serie vertellen meerdere betrokkenen over hun rol bij het maken van een bordspel. In de eerste aflevering: ontwerper Arjan van Houwelingen.

Aflevering 16 – Nog één keer 2023 – (31 december 2023) – In de laatste aflevering van 2023 kijken we nog één keer terug met alles wat het jaar ons gebracht heeft op bordspellengebied. Bordspellenkenner Erwin Broens van bordspeler.nl helpt ons bij die terugblik. Ook kijkt hij alvast vooruit op het volgende jaar.

Aflevering 15 – Terugblik: het bordspellenjaar 2023 – (24 december 2023) – Ook Speloptafel blikt terug op het bordspellenjaar 2023. Dat doen we met bordspelkenner Erwin Broens van bordspeler.nl

Aflevering 14 – De toppers van 2023 – (10 december 2023) – In de veertiende aflevering van de Speloptafel-podcast beginnen we met terugkijken op het bordspellenjaar 2023. Er is onder meer een top-10 van beste spellen van het afgelopen jaar.

Aflevering 13 – De laatste beurs van 2023 – (03 december 2023) – Traditioneel vormt de spellenbeurs Spel in Antwerpen de afsluiting van het seizoen voor bordspellenbeurs in het najaar. De jongste (6) mocht mee en die keek zijn ogen uit.

Aflevering 12 – Op weg naar Sint en Kerst – (26 november) – In de twaalfde aflevering van de Speloptafelpodcast een lang interview over het 20-jarige bestaan van The Game Master en wat leg je op tafel als je 17 spelers over de vloer hebt…

Aflevering 11 – Spelen op Spel – (19 november) – In de elfde aflevering van de Speloptafel-podcast blikken we vooruit op de grootste Spellenbeurs van België: Spel!

Aflevering 10 – Spellenprijzen en Spellenspektakel – (12 november) – In deze aflevering staat het Spellenspektakel centraal. En je krijgt uitleg over De Nederlandse Spellenprijs en de Vlaamse tegenhanger: De Gouden Ludo

Aflevering 9 – Bling-Bling! – (05 november) – In de negende aflevering van de Speloptafel-podcast een speciale ‘Bling-bling’-top 10. Welk spel straalt het meest op tafel?

Aflevering 8 – And the Winner is… – (29 oktober) – Speloptafel was uitgenodigd om bij de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs te zijn. Welke prijzen vallen in de prijzen en hoe reageren de winnaars?

Aflevering 7 – De beurzen van de Lage Landen – (15 oktober) – Nu SPIEL erop zit kunnen we ons eindelijk gaan richten op de grote beurzen in België en Nederland: Spel! en het Spellenspektakel. En tegenwoordig heeft Facts ook een eigen spellenafdeling. Frank Bunnik, organisator van het Spellenspektakel en het spellendeel van Facts, legt uit wat er allemaal bij komt kijken.

Aflevering 6Los in Essen! – (08 oktober) – Het zit erop. Essen SPIEL is voorbij. Wat vond ik ervan? En nog belangrijker, wat vonden de anderen ervan? Was Essen SPIEL weer helemaal terug op het hoogtepunt na corona, zoals we ook op andere beurzen zagen? En wat zat er in onze tas?

Aflevering 5De Laatste loodjes voor Essen – (01 oktober) – Essen SPIEL komt steeds dichterbij. Maar ben ik er wel klaar voor? Wat moet ik meenemen voor die paar dagen in Duitsland? Wat moet ik vooral wél en vooral ook níet doen? En welke van de 1.300 nieuwe spellen staan hoog op mijn verlanglijstje? De BoardgameNinja’s leggen de do’s en don’ts haarfijn uit.

Aflevering 4 – (24 september) – SPIEL zorgt voor een hoop lol en gezelligheid, maar de beurs is er natuurlijk ook gewoon om geld te verdienen. Naast uitgevers zijn er ook tal van verkopers die proberen hun producten aan de man te brengen. Maar is dat zo simpel als dat het lijkt? Wat is het grote verschil met het staan in een winkel de hele dag? En is lucratief? Een gesprek met Maico Paschold van 4yourgames in Dordrecht.

Aflevering 3 – (17 september 2023) – Even geen SPIEL dit keer. We zijn op bezoek bij Kyra Vanwingerden van de Haagse spellenzaak De Koperen Pion. Zij organiseert samen met Captain Cruise een bordspellencruise: All Games on Deck. Zeven dagen lang aan boord van een luxueus schip spellen spelen. Het was al een hit in de Verenigde Staten en nu komt het dus ook naar Nederland.

Aflevering 2 – (10 september 2023) – De bezoekers van SPIEL zijn natuurlijk de ene kant van het verhaal, maar ze worden in Duitsland ook ontvangen door de uitgevers, die vanuit de hele wereld naar Duitsland komen. Michiel de Wit van Gam’inBiz legt uit wat zíjn verwachtingen zijn van SPIEL? Hoe ziet de voorbereiding eruit? Is Essen één grote achtbaanrit, waar de uitgever dodelijk vermoeid, maar voldaan weer uitkomt?

Aflevering 1 – (01 september 2023) – Speloptafel spreekt met Brigitte den Hartog van www.bordspelwereld.nl en Spellen aan de Rijn. Met meer dan tien bezoeken aan SPIEL mag ze met recht een veterane genoemd worden. Waarom willen mensen naar die beurs toe? Wat trekt het zo? En hoe leef je er naartoe?

Voor de nieuwste podcast-afleveringen klik je hier