In Duitsland worden dinsdag de genomineerden van de Spiel des Jahres bekendgemaakt. De Spiel des Jahres is de belangrijkste bordspellenprijs ter wereld.
Maar waarom is dat zo en hoe gaat het proces te werk? Vijf vragen over de belangrijkste bordspellenprijs ter wereld:
Waarom is de Spiel des Jahres zo’n belangrijke spellenprijs?
De Spiel des Jahres is zonder enige twijfel de belangrijkste bordspellenprijs ter wereld. De reden daarom is vrij simpel: geld. Van spellen die een sticker krijgen met Spiel des Jahres worden vaak meer dan 100.000 exemplaren vaker verkocht (oplopend tot 500.000). Er is ook geen enkele andere ‘titel’ die een dusdanig effect heeft. Daarnaast is de Spiel des Jahres een van de oudste prijzen, die al sinds 1979 wordt uitgereikt.
Wat gaat er morgen (dinsdag) nu precies gebeuren?
De Spiel des Jahres heeft sinds een paar jaar drie categoriën: een kinderprijs, een kennersprijs en de algemene titel Spiel des Jahres. In elke categorie worden drie kandidaten bekendgemaakt.
Daarnaast wordt een lijst met ‘empfelungen’ gepresenteerd. Dat zijn aanbevelingen die de lijst met toppers nét niet gehaald hebben. Op 13 juli worden in Berlijn de winnaars van de Spiel des Jahres gepresenteerd.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Waar kijkt de jury precies naar?
De spellen worden beoordeeld op vier verschillende onderdelen.
Zo wordt er gekeken naar het spelconcept (originaliteit, speelbaarheid en ook de prijs wordt bekeken). De regels vormen een belangrijk onderdeel (samenstelling, duidelijkheid, begrijpelijkheid). Het uiterlijk is de derde onderdeel dat wordt bekeken (hoe zien de doos en het bord eruit. Hoe fraai is het spelregelboek). Ook het ontwerp zelf is een onderdeel (functionaliteit).
Hoe de spellen precies scoren op de verschillende onderdelen wordt nooit bekend gemaakt. Er wordt alleen een winnaar aangewezen.
Hoe kan je de Spiel des Jahres vergelijken met de Nederlandse Spellenprijs of de Gouden Ludo?
Niet alleen qua bekendheid is de Spiel des Jahres heel anders dan de prijzen in de Lage Landen. Ook de opzet is soms wel anders. De Nederlandse Spellenprijs heeft misschien nog wel het meest weg van de SdJ. Ook hier is sprake van een jury die test, nomineert en daarna een winnaar aanwijst. Bij de Gouden Ludo is er vooral sprake van ene publieksprijs. Die is er in Duitsland ook wel, de Deutscher Spielepreis, maar dat is een verkiezing die volledig los staat van de Spiel des Jahres.
Maar het grootste verschil zit er nog wel in de keuze voor de winnaar. Nederland kent drie categoriën, België twee. Maar de winnaar van de Spiel des Jahres komt qua moeilijkheidsgraad vaak overeen met de categorie familiespel. En zelfs de winnaar van de categorie Kennerspiel komt qua complexiteit vaak niet in de buurt van het niveau van de expertspellen in Nederland en België.
Maar dat is een bewuste keuze. De prijs is -nog meer dan in Nederland en België- bedoeld om mensen ín de hobby te trekken en daar zijn zeer toegankelijke spellen voor nodig.

Welke titels worden morgen waarschijnlijk bekend gemaakt?
Dat is een bijzonder lastige vraag. Het is ook een vraag waar alle bordspellenkenners en – -influencers zich de afgelopen dagen zich over hebben uitgesproken. Maar dat levert al snel een lijst op met tientallen kanshebbers voor de nominaties en de aanbevelingenlijst.
Misschien wel de bekendste spellenkenners van Duitsland, Hunter & Friends (77.000 volgers op Youtube), kwamen met een enorme lijst met namen. Maar ook andere vloggers komen met namen, zoals Better Board Games (bijna 60.000 volgers) hebben geen enkele moeite om een lijst met namen op te noemen.
Bomb Busters lijkt nog de grootste kanshebber op de felbegeerde titel, volgens de kenners. Maar vedere titels die genoemd wordne zijn Far Away, Castle Combo, Pixies, For a Crown, Flip 7, 3 Chapters, Agent Avenue, Cities, Odin, Django.
Voor de kennerscategorie wordt ook wel de populaire titels genoemd als Galileo Galileï, Seti, Endeavor: Deep Sea, Wondrous Creatures en Civolution. Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de titels in het Nederlands wordt uitgegeven door DSV-Games.
