Castle Combo (KOSMOS, later ook White Goblin Games) – Ontwerper: Grégory Grard, Mathieu Roussel – Illustraties: Stéphane Escapa – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 10 – 25 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: nog niet
Rijendik stonden mensen ervoor in de rij op Spiel in Essen in oktober vorig jaar. Castle Combo stond ook bij mij hoog op mijn lijstje van spellen die ik graag wilde meenemen, maar ook ik greep achter het net. White Goblin Games komt later dit jaar met een Nederlandse editie, maar toen ik in Duitsland een exemplaar tegen kwam, kon ik de verleiding niet weerstaan en wilde ik zien of mijn verwachtingen niet te hoog gespannen waren.
Doel: Verzamel een groep dorpelingen, die punten scoren op basis van de anderen die zijn uitgekozen.
Mechanismen: Drafting, Set Collection, Tile Placement
Werkwijze: Bij Castle Combo maak je een rooster van 3 bij 3 dorpelingen, die allen (hopelijk) punten scoren.
Voor je liggen twee stapels met kaarten, mensen uit het kasteel, die zijn over het algemeen wat beter, maar ze kosten ook wat meer en dorpelingen. Die zijn uiteraard wat goedkoper, maar leveren meestal ook wat minder op.
In je beurt mag je een kaart kopen en leg je die in je rooster neer. Soms scoort een kaart als hij bijvoorbeeld helemaal links, boven of in de hoek ligt, maar er zijn ook kaarten die scoren als ze naast een ridderkaart (rood embleem) liggen.


Sommige kaarten leveren ook direct geld op, vaak ook weer op basis van kaarten die eerder al geplaatst zijn. En dat geld is hard nodig, want met het beginbedrag van 15 geldstukken ga je het absoluut niet redden. Je kan dan nog een kaart ondersteboven neerleggen. Dat levert het nodige geld op, maar geen punten.
Je wordt in je keuze beperkt, doordat de er ook nog een heraut (iemand die veel te hard schreeuwt in de middeleeuwen en daarmee het nieuws bekend maakt) voor een van de stapels ligt. En alleen uit die stapel kan gekocht worden. Als je het daar absoluut niet mee eens bent, dan kun je een sleutel gebruiken, zodat de heraut om een of andere reden naar de andere stapel gaat. Ook kan je de sleutels gebruiken om de drie kaarten die in de markt liggen te vervangen.
Zodra het rooster vol is, worden de punten per kaart geteld. Het overgebleven geld kan nog gelegd wordt op sommige kaarten met een geldzakje. Die leveren dan nog wat punten op.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Componenten: Castle Combo komt in een klein doosje met wat kaarten en wat muntstukken en wat sleutels. De munten en sleutels zijn van lekker stevig karton. En de heraut is een redelijk groot houten figuur. Niks mis met de productie.
Interactie: De interactie is toch nog vrij groot in het spel. Laat iemand de kaart liggen, die perfect is voor jouw strategie? Of koopt hij of zij die kaart, waardoor de heraut net weer verkeerd komt te liggen? Het zorgt er wel voor dat het spel met twee spelers een stuk strategischer is dan met meer spelers. Bij meer spelers zit er zoveel beweging in de markt, dat daar geen tactiek op los te laten valt. Dan ben je steeds meer reactief aan het selecteren.

Oordeel: Zoals gezegd keek ik er behoorlijk naar uit om Castle Combo te spelen. En het spel stelde zeker niet teleur.
Nu zijn er later wel vaker spellen uitgekomen waarbij je een rooster met kaarten in elkaar moet zetten, zoals Pixies. Maar dit is echt wel een van de betere.
Het spel heeft vrij veel diepgang, veel meer dan je verwacht met een klein doosje. Er zijn tal van combinaties mogeljik, door de twee soorten kaarten, maar ook de verschillende kleuren, die allemaal met elkaar combineren, zonder al te ingewikkeld te worden.
Het spel speelt zeer vlot, geeft bijzondere keuzes en duurt toch niet al te lang. Het spel speelt zo snel, dat het het beste lijkt te spelen met twee spelers. Met meer dan twee is het net wat te chaotisch.
Castle Combo verschijnt in de loop van dit jaar in het Nederlands bij White Goblin Games. Voor mij persoonljik is de titel van het lijstje met ‘hoge verwachtingen’ naar het lijstje ‘hoog gewaardeerd’ getransporteerd. Een absolute aanrader.
