Flip 7 (Kosmos, later ook 999 Games) – Ontwerper: Eric Olsen – Illustraties: O’Neil Marble – Spelers: 3 – 99 – Speeltijd: 20 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: ja (in de versie van 999 Games)

Vergeet Blackjack. Flip 7 is hip en het is er straks ook in het Nederlands. In het spel verzamel je kaarten om punten te pakken, maar hoe ver durf je te gaan? Want een dubbele kaart betekent dat alles in het duigen valt. 

Flip 7 is uitgebreid aan bod gekomen in podcast 71 met Karsten en Dave. Die vind je hier. Foto’s van Henk Rolleman.

Doel: Haal als eerste de 200 punten door in een ronde zoveel mogelijk punten te verzamelen. 

Mechanismen: Push your luck, Party-game

Werkwijze: De regels van Flip 7 zijn vrij simpel. Flip 7 draait om kaarten met een waarde in punten erop. Zo zitten er 12 kaarten met een 12 erop in het spel, 11 keer de 11, 10 keer de 10 enzovoort. 

Elke beurt krijgt de speler de vraag of ze er een kaart bij willen hebben. Vervolgens komen alle andere spelers aan de beurt. Dat blijft doorgaan totdat iemand dezelfde waarde nog een keer trekt (dan heeft de speler bijvoorbeeld twee keer een acht of een negen). Dan is voor die speler de ronde afgelopen en vervallen alle behaalde punten. 

Het spel komt ook nog met een hele stapel afwijkende kaarten. Sommige kaarten verhogen of verdubbelen je puntenaantal van die ronde. Maar het meest interessant zijn de kaarten die invloed hebben op anderen.

De Freeze-kaart zorgt ervoor dat een speler geen kaarten meer mag ontvangen. Daarmee zit hun ronde in feite ermee op, maar ze krijgen (in de meeste gevallen wel punten). Ook kan je iemand (ook jezelf) dwingen om in één keer drie kaarten te pakken. Een kleine verzekering heb je met een ‘second chance’-kaart. Mocht je dan een dubbele kaart pakken, dan kan je die met deze kaart afgeleggen. 

Zoals de titel wel doet vermoeden is het de bedoeling om zeven kaarten te behalen met allemaal verschillende waarden. Als de speler daarin geslaagd is, dan is de ronde direct afgelopen voor alle spelers. Iedereen telt zijn of haar punten op en de speler met de zeven kaarten krijgt er dan ook nog eens vijftien bonuspunten bij. Het spel is afgelopen zodra iemand na een ronde de 200 punten heeft behaald. 

Componenten: Wat mag je verwachten van een kaartspel? De kaarten zijn helder, de kwaliteit voldoende  en de artwork spat van de kaarten af. Prima dus.

Interactie: Het spel is ééń en al interactie. Je leeft mee (of bent juist tegen) de kaarten van de andere spelers, probeert hun pogingen om punten te pakken te saboteren. Of je zit je de anderen op te stoken in de hoop dat ze het risico durven te nemen om nog een kaart te pakken. Houd wel rekening met veel geluid. 

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Oordeel: Het spel is zo simpel als wat. Of beter gezegd… het is briljant in zijn eenvoud. Het heeft met een paar simpele aanpassingen Blackjack omgebouwd tot een partyspel waar een gemiddelde veelspeler zijn vingers bij aflikt. 

Zelden heb ik in zo’n korte tijd zoveel lol gehad. Het opstoken van de boel, zodat andere spelers een bijzonder ongunstig besluit nemen om nóg een kaart besluiten te pakken, de spanning wat die kaart dan wordt en dan de climax als blijkt dat het wel of juist geen goede kaart blijkt te zijn. 

Je moet er wel de goede groep voor hebben. Het een beetje sarren en opnaaien van de speelgenoten zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat de sfeer beter of spannender wordt. Maar daar moet je natuurlijk wel tegen kunnen. 

Het spel is geschikt voor 99 spelers, maar de ideale hoeveelheid lijkt ergens tussen de 8 en 16 te liggen. Het spel heeft dan net genoeg snelheid om het vlot te laten verlopen en ook genoeg spanning om boeiend te blijven. 

Uiteraard kan je ook domme pech hebben. Je kan in je eerste beurt een ‘7’ krijgen en de tweede beurt opnieuw. Dan heb je in feite vrijwel niets gedaan, maar ben je wel uitgeschakeld. En uiteraard is het ook mogelijk dat iemand het ‘op jouw voorzien heeft’ en dat je de enige negatieve kaart na de andere krijgt. Dat zal vaak bij spelers die dichtbij de overwinning gebeuren. Tsja, dat is even doorbijten. 

Ik heb de afgelopen jaren niet zo vaak zo hard gelachen als bij een potje Flip 7. Het geluidsvolume dat werd behaald was zo hoog, dat mensen duidelijk stoppen en meekijken. Nu waren wel ook wel met een leuke groep en onder de enthousiaste speelleider (degene die de kaarten uitdeelt) en dat was dan ook wel een absoluut pluspunt. 

Flip 7 komt later dit jaar uit bij 999 Games en het zou best wel een van de grote hits van dit najaar kunnen worden als het uitkomt niet al te ver voor het Spellenspektakel. Andere bordspellenkenners waarschuwden er al voor en ik sluit me daar volmondig bij aan. Het spel is in 2 minuten uitgelegd en je kan er zoveel gigantisch veel lol mee beleven. Dit spel is mijn absolute keuze als ik een wat korter spel moet kiezen met 6 of meer spelers. 

Flip 7 is uitgebreid aan bod gekomen in podcast 71 met Karsten en Dave. Die vind je hier.

PS: bij de totstandkoming van deze review zijn geen podcasters van Karton langdurig mentaal gewond geraakt. Voor de betrokkenen is nazorg geregeld. 

Door Dave

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *