Het is haast niet voor te stellen. Je baan achterlaten in Nederland om je geluk te beproeven als biologisch boer en tegelijkertijd ook proberen om je carrière als bordspellenmaker van de grond te krijgen. En je eerste spel wordt dan ook nog eens uitgegeven door je droomuitgever.
Een uitgebreid gesprek met Jasper de Lange was er in aflevering 62 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier
“Als ik nu naar buiten kijk dan zie ik een kleine boerderij met wat varkens en kippen, net buiten Kopenhagen”, glimlacht Jasper. “Ja dat is wel heel wat anders dan een paar jaar geleden.”
Want toen fietste Jasper nog elke dag naar zijn werk in Utrecht, waar hij werkte bij Subcultures, een van de meest bekende bordspellenwinkels van Nederland. “Een geweldige winkel, met een gepassioneerde crew, die goede tips hebben. Ik had daar echt mijn plek gevonden.”
In de serie The Making of… gaat Speloptafel op zoek naar het verhaal achter een spel. Hoe is het tot stand gekomen? Wat is het idee? Hoe lang duurde het proces en wat komt er allemaal bij kijken. Het zorgt voor een aantal interessante verhalen met makers of een proces, dat soms jaren
Maar toch bleef een andere manier van leven knagen bij Jasper. En tijdens de coronaperiode begon hij zijn leven te ‘heroverwegen’. “En ik had al heel lang mijn zinnen gezet op duurzame landbouw, biologische landbouw”, vertelt Jasper. “Dus in de zomer van 2021 ben ik gestopt bij Subcultures en ben ik begonnen met rondreizen door Scandinavië langs boerderijen.”
En tegelijkertijd wilde Jasper ook werk maken van een andere passie: het ontwerpen van spellen. Al sinds zijn eerste stapjes in de D&D-wereld in zijn tienerjaren, merkte hij op dat hij zelf ook regels kon maken en aanpassen. En in een periode dat er als boer net wat minder werk is, in de winter bijvoorbeeld, dan werkt Jasper nu zijn ideeën uit. En Bohemians is de eerste die daadwerkelijk wordt uitgegeven.


Kunstenaarsbestaan
Centraal in het spel Bohemians staat het kunstenaarsbestaan in Parijs in de negentiende eeuw. In het spel is een tekort aan geld en de speler zoekt inspiratie om kunst te maken. “Wat dat betreft zitten er ook wel wat paralellen in met mijn eigen leven”, glimlacht Jasper. “Ik leef nu ook als een soort arme idealistische boer, die leeft voor zijn idealen.”
“Het thema was er dan ook wel eerder dan het spel”, gaat Jasper verder. “Ik denk heel erg over spellen na vanuit de metafoor die een spel kan brengen. Wat wil ik dat een speler ervaart. Wat voor soort verhaal wil ik overbrengen. En dan ga ik op zoek naar een metafoor die dat goed uitdrukt.”
Dat werd uiteindelijk deckbuilding. “Daarin zag ik een manier om dit verhaal te vertellen. Een leven dat heel langzaam verandert. Waarin je heel langzaam misschien ontwikkeling ziet, de goede kant op, maar ook dingen die op je pas komen die lastiger zijn en die je ook niet zomaar weer uit je leven kunt halen. Denk dan aan armoede, mentale problemen. Dat zit allemaal in dit spel.”
De kaarten in het spel komen overeen met inspiratie. Op de kaarten staan delen van symbolen waarbij de kaarten samen weer een compleet symbool vormen. En hoe meer nieuwe complete symbolen, des te meer inspiratie.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Ontwerpproces
Het rondtrekken van Jasper maakte het ontwikkelingsproces voor Bohemians er niet makkelijker op, zou je denken. Jasper: “Maar op zich is reizen, landbouw en spelontwerp juist een prima combinatie. Overdag ben ik veel met mijn handen bezig of repetitief werk aan het doen. Dat zorgt ervoor dat ik in de avonduren mentale ruimte over heb voor ontwerp.”
Jasper geeft wel toe dat het lastiger is om een groot netwerk op te bouwen met mensen die het spel willen testen. “Maar inmiddels heb ik ook in Denemarken een leuk netwerk opgebouwd met mensen die heel ondersteunend zijn.”
In zijn verleden bij Subcultures had Jasper genoeg ondernemers voorbij zien komen die de spellen zelf hebben uitgegeven. Maar dat zag Jasper niet zitten en dus ging hij met zijn prototype op zoek naar een uitgever.
“Mijn favoriete uitgever op dat moment was Portal Games”, zegt Jasper. “Ze hebben de slogan ‘board games that tell stories’, bordspellen die een verhaal vertellen. En dus ben ik ook daar mijn ontwerp laten zien.”
Het gesprek met topman Ignacy Trzewiczek duurde volgens Jasper vier minuten. “Dat ging van ‘ik heb het gezien, je hebt me enorm verrast met het idee. Ziet er goed uit. We gaan er naar kijken. Heb je een prototype voor me? Ja, oké’.”
Enkele weken later nam Portal Games weer contact op. “Ze lieten meteen weten dat ze wilden tekenen”, vertelt Jasper. “Dat was nog vrij lastig want ik zat toen in Spanje op een boerderij en ik had een superdruk programma. Ik ben meteen naar mijn vrienden gerend en riep van ‘wat me nu is overkomen’.”
Het wil niet zeggen dat Jasper geen gesprekken heeft gehad met andere uitgevers. Die waren vaak veel langer en intensiever. “Maar Portal was heel concreet.”

In de markt
Het verhaal van Jasper lijkt de droom voor elke beginnende spelontwerper, die soms jarenlang leuren om hun spel uitgegeven te krijgen. “Ik zie zelf ook allerlei dingen voorbij komen”, vertelt Jasper. “Dat het heel lastig is om een uitgever te vinden”
Inmiddels is de ontwikkeling van Bohemians in een sneltreinvaart terecht gekomen. Het ontwikkelingsteam van Portal Games heeft de regie overgenomen en in oktober (Spiel) moet het spel gaan uitkomen.
“Nee, ik had een jaar geleden het echt niet durven dromen dat ik nu hier sta. Het is een droom die uitkomt. Ik hoop dat mensen het spel gaan waarderen. Maar het is echt bizar dat ik hier nu sta.”
