Over een paar dagen wordt Essen in Duitsland overspoeld door vele tienduizenden spelliefhebbers. En daar zitten veel ervaren mensen bij, maar er zitten vast wel mensen bij, die voor het eerst gaan. En om te voorkomen dat die mensen behoorlijk de mist in gaan komen Giliam en Ninja van Boardgameninja met een stel do’s en dont’s om jouw bezoek aan Essen in ieder geval een stuk makkelijker te maken. En ze vertellen erover in de vijfde aflevering van de podcast van Speloptafel.

Giliam en Ninja maken zelf uitlegvideo’s voor bordspellen. En dit jaar is het 25 jaar geleden dat ze voor zelf hun eerste stapjes op SPIEL zetten. “Wat je vooral niet moet vergeten is dat het vooral leuk is om op SPIEL te zijn”, zegt Ninja. “Je hoort zoveel mensen over de drukte en over de prijzen. Maar je bent daar ook tussen de mensen die een hobby met je delen. Je zou zomaar iemand aan kunnen spreken met de vraag van ‘wat heb jij gespeeld’ en dan heb je een gesprek. Dat gebeurt in het normale leven niet zo vaak.”

Giliam en Ninja vormen samen het youtubekanaal Boardgameninja. Op dat kanaal worden de basisregels van een spel uitgelegd. “We willen heel precies dingen uitleggen”, vertelt Giliam. “En dat wordt dan ondersteund door animaties.” De twee werken samen vaak voor uitgevers, die uitlegvideo’s bestellen. Op hun youtubekanaal zijn filmpjes te vinden van bijvoorbeeld White Goblin Games en Jolly Dutch.

Een deel van de voorbereiding moet al achter de rug liggen: het boeken van een overnachting, als je meerdere dagen gaat en je bent niet bereid om op-en-neer te rijden. “Ja, de prijzen zijn een stuk hoger dan een paar jaar geleden”, zegt Giliam. “Drie nachtjes voor 1200 euro is geen uitzondering. Als je dat teveel vindt dan moet je alternatieven zoeken. Toevallig hebben wij een complex waar we nu een paar jaar zitten met een heleboel andere mensen die we kennen. Daar huren we een appartement. Ja, dan vallen die prijzen heel erg mee en we zitten op loopafstand van SPIEL.”

Voor de mensen die wat verder weg zitten, die zijn vaak aangewezen op het openbaar vervoer. U11 gaat langs het station en eindigt bij de Messe, waar SPIEL wordt gehouden. “Als je vlak voor de openingstijd er wilt zijn”, dan is dat wel een uitdaging”, zegt Ninja, terwijl ze een glimlach probeert te onderdrukken. “Denk maar aan Tokio-praktijken, waarbij ze iedereen proberen in de metro te stampen met een bezem. Maar dan met Duitsers in plaats van kleine Japanners. Als je niet per se de allereerste wil zijn, wacht dan een half uur en je kan gewoon in de metro.”

Voor de mensen die met de auto komen, hebben de twee ook nog wel een tip. “Het parkeren is geen pretje”, vertelt Giliam uit ervaring. “Dan sta je lang te wachten, totdat je erachter komt dat het vol is. Dan ga je naar de volgende parkeerplaats… en die is dan ook vol. Ga gewoon meteen naar P20. Dat is twintig minuten van SPIEL vandaan. Wacht op die bus. Maar als je daar meteen heenrijdt, ben je wel meteen de eerste en ben je uiteindelijk alsnog eerder op de beurs.

En als je dan op de beurs bent, dan is het wel handig dat je wat spullen bij je hebt. En dus komen Giliam en Ninja met een soort ‘essentials-lijst’ voor het Essenbezoek:

1. Eten

Ninja: “Eten is er genoeg. Maar het is wel Duits. En prijzig. Denk dan aan Bradwurst of Currywurst. Daar moet je van houden, maar wij houden het meestal geen drie dagen vol. En hou er rekening mee dat iets gezonds, zoals een bekertje fruit al snel zes euro kost. En dus hebben we vaak snacks in onze tas zitten. Die heb ik wel nodig, want anders wordt ik heel snel chagrijnig.

2. Goede schoenen

Niet zozeer ín de tas, maar wel eronder. Goede schoenen zijn van levensbelang op Essen. “Je loopt gewoon veel”, zegt Giliam. “Je bent de hele dag aan het sjouwen met tassen en iedereen aan het praten en dat kost veel energie. Vorig jaar haalde mijn stappenteller makkelijk de 20.000 stappen op één dag. Oh, en goede sokken zijn ook heel belangrijk.”

3. De tas zelf

De tas zelf is ook vrij belangrijk. Tegenwoordig heb je ook specifieke spellentassen, die groot en vierkant zijn. Die zijn het best te vergelijken waar maaltijdbezorgers tegenwoordig mee rondrijden. “Maar die mogen tegenwoordig niet meer”, voegt Ninja er aan toe. “Je kan er geweldig spellen in vervoeren. Maar als je op een beurs loopt met duizenden mensen is het niet zo fijn als je je omdraait dat je dan iemand anders in een stalletje duwt.”

Giliam heeft wel een slim alternatief. “Als je na een uur denkt van ‘ik wil toch wel wat kopen’, neem dan een IKEA-tas mee. Die kan je lekker klein opvouwen en er past een hele hoop in. En na een tijdje lever je die tas in bij de bagageservice. Daar betaal je een paar euro en dan passen zij de hele dag op je tas.”

“Geweldig”, vult Ninja aan. “Daar staat een balie. Dan kan je dat omschrijven als een stel chagrijnige Duitsers, maar wij noemen dat een stel ervaren Duitse dames. Daar geef je je tas af en zij geven je dan een nummertje. Voor drie euro passen ze de hele dag op je tas. Fantastisch toch? En voor een paar euro kan je ‘m ook nog bijvullen.”

4. Geld

SPIEL stond bekend als de beurs waar je vooral nog cash mee naar toe moet nemen, maar daar lijkt eindelijk verandering in te komen. “Ze liepen in Duitsland wat achter met het omarmen van de pin”, zegt Ninja. “Nu is het bijna ieder jaar dat er wel een stalletje wordt beroofd. En steeds meer Duitsers hebben het toch liever dat je gaat pinnen. Maar de kleinere bedragen worden toch best vaak met cash afgerekend.”

Zelf neemt Ninja daarom wel nog wat bankbiljetten mee. En ter plaatse pinnen wordt afgeraden, omdat er vaak hele lange wachtrijen staan, bij die ene geldautomaat naast de ingang.

“Maar onthou dat je niet persé veel geld hoeft uit te geven om het naar je zin te hebben”, voegt Ninja eraan toe. “Je kan ook de hele dag aanschuiven bij spellen spelen en helemaal niets kopen. Dan heb je alleen de entree betaald. Het is zo duur als je het zelf wilt maken.”

5. Water

“Je raakt snel uitgedroogd in die grote hallen”, zegt Giliam. “Je loopt veel, je praat veel. Neem gewoon een flesje water mee.”

6. Lijstje

“Zoek vooraf uit wat je écht wilt zien”, vertelt Giliam. “En zet die op een lijst. Je kunt vooraf nog zoveel plannen maken en na vier dagen thuis komen en dan tot de conclusie komen dat je dat ene spel dat je het liefst wilde zien of spelen gewoon helemaal vergeten bent.”

Het maken van die lijst is bij de boardgameninja’s meestal het werk van Ninja. “Een deel van de voorpret”, geeft ze toe. “Ik gebruik zelf meestal de tool op tabletop together. Dan krijg je ook meteen een lijst met waar alles zit. Per hal heb je dan een compleet overzicht. ‘Oké ik zit in hal twee, wat wilde ik hier ook alweer bekijken?’ Dan staat daar gewoon het nummer van de stand erbij.”

7. Lipbalsem

Ninja: “De lucht is vrij droog in die hal, dus lippenbalsem is voor mij noodzakelijk om de dag door te komen.”

8. Powerbank

Ninja: “Als je je telefoon veel gebruikt is die aan het einde van de dag absoluut leeg. Dus ik neem altijd wel een powerbank mee.”

9. Paracetamol

Met de drukte en de droogte weet je nooit wanneer die hoofdpijn op kan komen. Het zou zonde zijn als dat je bezoek aan Essen verpest.

10. Ga spelen met onbekenden

“Doe het gewoon”, suggereert Ninja. “Zorg wel dat je een beetje dezelfde taal spreekt, dat is wel handig. Maar dan is het hartstikke leuk om met mensen te spelen die ne nog nooit hebt ontmoet. Zo blijken hele stugge Duitsers al na tien minuten te schateren van het lachen. En we hebben een keer met een Amerikaan aan tafel gezeten die halverwege Meeple Circus door het lint ging om een of andere interpretatie van de regels. Kom op man, het is Meeple Circus!”

“Meestal hebben we daarna ook nog even een gesprekje van ‘wat heb jij gezien’ of ‘waar ben jij geweest’ en dan heb je hele leuke gesprekken.”

Wat moet je vooral niet doen?

Giliam: “Te lang doorgaan. Alles wilen zien. Denken van ‘oh ik kijken nog even dat’. Neem op tijd je pauze om even wat te drinken en wat te eten. En neem daar ook de tijd voor.”

Ninja: “En wees niet bang dat dat van je speeltijd afgaat. Je voelt je zoveel beter na de hand. En met zoveel meer energie ga je door. Pak dat kwartiertje gewoon.”

Kan je ook maar één dag naar Essen gaan?

Ninja: “Natuurlijk kan je ook gewoon één dag naar Essen gaan. Maar accepteer dan wel dat je niet alles kan zien. Vergelijk het met een dagje Amsterdam, bij wijze van spreken. Als je daar op bezoek gaat als toerist dan kan je op één dag ook niet alles zien. Maar ga naar een museum, in een rondvaartboot of ga even wat drinken op een terras. En je hebt een hartstikke leuke dag.”

Boardgameninja maakte ook al twee video’s over hoe je je het best kan voorbereiden op SPIEL:

Door Redactie