Het was een heftige week voor veel spellenliefhebbers. Voor veel games vond het jaarlijkse hoogtepunt plaats in de Messe in Essen. Maar waar de meeste Nederlanders één, twee of drie dagen gingen, was het voor uitgevers vier dagen (en met de opbouw erbij zelfs nog meer) vol aan de bak.

Voor The Game Master uit de buurt van Rotterdam was het ‘dubbel feest’, liet Hans van Tol weten. Naast het nieuwe Adventureland kwam op de valreep ook nog de uitbreiding van King of the Valley binnen. “Het Festival kwam maandag binnen”, zegt hij met een grote glimlach. “Ja, dat was spannend. Maar de eerste reacties zijn goed. Ik hoor vooral dat je met deze uitbreiding er zoveel spel bij krijgt.”

The Game Master stond midden in hal 3, waar de grootste drukte was van heel het beursgebouw. Het was dus een komen en gaan van mensen. “Maar we hopen ook internationale partners te vinden. Dus is het vooral leuk voor de consumenten om het spel nu al uitgelegd te krijgen. Dan kunnen ze zeggen ‘we hebben het nu al gespeeld bij The Game Master. Maar we hopen vooral dat het wordt opgepikt door de Amerikanen, want Adventureland is een spel toch echt een anglo-saxisch spel.”

In Adventure Land is het de bedoeling om een filmpark te bouwen. Attracties, verkoopstands, medewerkers en evenementen bestaan uit kaarten, die geld kosten, maar ook geld en punten kunnen opleveren. De kaarten worden geveild. Maar niet alles loopt op rolletjes, want spelers kunnen elkaar dwars zitten en soms worden attracties getroffen door een storing. Makers: Arjo van Houwelingen en Sander Hogervorst. Illustraties: Evi Nijs. Spelers: 2-5. Lengte: 60 min.

Aanwezigheid

Een eindje verderop stond de geel-zwarte stand van Black Box Adventures. Zij hadden geen nieuwe releases meegenomen. “Maar we hebben genoeg om te laten zien”, vond Bart Latten. “Revenge of the Dictators, Frutti di Mare en Coral. Die was vorig jaar nog uitverkocht.”

Latten: “Het is gewoon leuk hier te zijn, ook al hebben we niks nieuws om te verkopen. Maar voor veel mensen is het wel nieuw om te zien.”

Wat in het oog springt in de toch wel het 3D-model van het speelbord van Adeventures in Neverland. De kickstarter van dat spel liep af in mei 2020, maar het spel is nog altijd niet geleverd. “Veel mensen wachten daar nog op”, gaat Latten verder. “Wij ook. Ze zijn nog steeds bezig met de productie. En telkens is er weer een klein dingetje wat terugkomt, wat niet klopt. Dat moet dan weer aangepast worden. Dat is frustrerend en daar heb ik respect voor. Maar ik heb ook zelf kickstarters gehad die heel lang hebben geduurd of zelfs helemaal niet zijn gekomen. Met de informatie die we nu hebben zou het spel in december van dit jaar opgeleverd moeten worden.” Latten voegt er wel aan toe dat het dan pas volgend jaar is dat het spel afgeleverd wordt. 

“Het is daarom voor ons ook belangrijk om ons te laten zien”, vervolgt Latten. “We gaan er nog steeds voor. Dit spel gaat er gewoon komen.”

In het spel Adventures in Neverland draait het om de verhalen rondom Peter Pan en zijn strijd met kapitein Haak. Je speelt een van de hoofdfiguren in een soort ‘choose your own adventure-style game’, waarbij je in het verhaal allerlei keuzes moet maken. Naast een hoofdlijn in het verhaal zijn er allerlei sidequests die je kan vervullen. Maker: Vicky Swers, Bas Damoiseaux, Bart Latten. Illustraties: Frederick van de Bunt. Spelers: 2-4. Lengte: 60-120 min.

HOTGames deelde de stand met Gamin’Biz en H-Town-Games. “Ja, het is lekker druk”, liet Stefan Telgenkamp van HOTGames weten. “De twee uitgevers kunnen hun spellen laten zien aan het publiek en wij zijn hun distributeur. Wij zoeken voor hen de winkeliers. Of dat lukt? Dat moet je na de beurs maar vragen.”

In de aanloop naar Essen sprak Speloptafel ook al met Michiel de Wit van Gamin’Biz. Hij voorspelde al dat het een drukte van jewelste zou worden en die voorspelling klopte behoorlijk. De Wit probeerde vooral het spel Quibbles aan de man te brengen. “En dat lukte behoorlijk”, liet de uitgever een paar dagen na de beurs weten. 

Quibbles werd eerder al besproken in de tweede aflevering van de Speloptafel-podcast.

Lunchen na vijf uur ‘s middags

In een van de kleinere hallen stond de stand van Meeple Master, de nieuwe uitgeverij die nu een kickstarter heeft lopen met Theme Park Mania. Gertjan Ekkel omschrijft zijn Essen-bezoek als ‘hectisch’ en ‘druk’. 

“Het noodlot heet toegeslagen”, zegt hij met een glimlach. “We zouden met z’n drieën naar Essen gaan, maar een vriend van mij heeft zijn knie uit de kom. Flink balen. Mijn vrouw en ik hebben dus de stand alleen moeten opbouwen en gisteren hebben we het spel tientallen keren gespeeld en gedemonstreerd. Het was half zes toen ik aan mijn lunch toe kwam.”

De reacties op het spel zijn goed, stelde Ekkel vast. “Hier op de beurs zeker. Op het internet is wat gemopper over het feit dat er voor de artwork Artificial Intelligence is gebruikt. Maar zonder dat was het niet mogelijk om dit spel te maken. Ik ben blij verrast dat men het hier op de beurs geen kritiekpunt vindt.”

Ook voor Ekkel was Essen een plek voor meerdere afspraken, met partijen die het spel mogelijk verder willen uitgeven. Of die gesprekken nog wat gaan opleveren moet later blijken. 

“Waar ik wel enorm tegenop zag was de afbouw van de stand op zondagavond”, gaat Ekkel verder. “Maar tegen alle verwachtingen in waren we om negen uur al onderweg naar huis. Alles was afgebouwd en ingepakt in de bus.”

De beurs was volgens Ekkel ‘slopend’, maar hij kijkt wel met een positief gevoel terug op zijn eerste SPIEL als uitgever. “We zijn zo blij met alle contacten die we hebben ontmoet.”

Theme Park Mania werd eerder al in dit artikel uitgebreid besproken.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *