Er was al een online spellenwinkel, een podcast, een youtube-kanaal en een spellenclub, maar nu starten Geert en Marieke van De Spelletjes Vrienden ook hun eigen uitgeverij. DSV Games komt binnenkort met Forever Home. “Het speelde al een tijdje in ons hoofd en we zijn er ook al een tijd mee bezig”, zegt Spelletjesvriend Geert in de podcast van Speloptafel. 

Geert noemt het ‘de logische volgende stap’. Als verkoper van spellen krijgen ze regelmatig de vraag of bepaalde spellen ook in het Nederlands uitkomen. “En dat is niet altijd zo”, legt hij uit. “En dus dachten we, misschien moeten we zelf maar eens gaan kijken of we die spellen zelf in het Nederlands kunnen gaan uitgeven.”

DSV Games debuteert met Forever Home van Lottie en Jack Hazell. Zij waren ook verantwoordelijk voor Dog Park. “We hadden al een tijdje contact met hen en Birdwood Games, de uitgever van Dog Park”, vertelt Geert. “Die hadden we in onze webship en hadden we ook via Kickstarter ingekocht. En toen we zagen dat Forever Home eraan kwam, toen dachten we van ‘daar willen we graag verder mee gaan’. En toen hebben we een mail gestuurd en van het een kwam het ander.”

In Forever Home ben je een asiel en probeer je honden naar nieuwe baasjes te brengen. Geert: “Wat je doet is dat je trainingskaarten probeert af te ronden. Daar staan patronen op en daarmee kun je honden interessant maken voor nieuwe baasjes en doelstellingen scoren.” Het spel duurt 20 tot 45 minuten, is voor 1 tot 5 spelers en heft een speeltijd van 20 tot 45 minuten. 

In de podcastserie van de Spelletjesvrienden werd gesproken over dat Geert en Marieke zelf nog een spel wilden ontwerpen. “Nou, dat duurt allemaal wat langer dan gepland”, geeft Geert toe. “We zijn er nog steeds mee bezig, maar toen kwam dit op ons pad. Daardoor duurt het allemaal wat langer om ons eigen spel op de markt te brengen, maar we zijn er nog steeds mee bezig.”

Spelletjesvrienden-imperium

Maar de vraag is natuurlijk of daar überhaupt nog tijd voor gaat komen. Met de spellenclub, youtube, online-shop en alle andere beslommeringen zit de agenda van Geert en Marieke propvol. Geert: “Tot nu toe vinden we het zo leuk dat we als insteek hebben ‘hoe groter, hoe beter’. Want zeg nou zelf, de bordspelwereld is extreem leuk. En hoe langer we erin zitten, hoe meer mogelijkheden er zijn. Wij hebben vijf jaar geleden ook niet gedacht dat we een uitgeverij zouden beginnen en dat doen we nu ook.”

Geert is niet bang dat bepaalde onderdelen van de Spelletjesvrienden op een lager pitje komen te staan door de alle ontwikkelingen. “We hebben laatst een werknemer erbij gekregen, Jordi, die ons twee dagen in de week komt helpen. Dat zorgt ervoor dat alles wat gestroomlijnder gaat en dat dingen geautomatiseerd worden. Dus daardoor merken we gewoon dat we ook dingen erbij kunnen doen.”

Door Redactie