Nog maar een paar weken en dan begint in Essen, in Duitsland, de grootste spellenbeurs van Europa. Spellenliefhebbers kijken reikhalzend uit naar de vier dagen van SPIEL, maar ook voor ondernemers is het een hele belangrijke beurs. “Er is niks dat te vergelijken valt met die beurs”, zegt Maico Paschold van 4YourGames in Dordrecht in de podcast van Speloptafel.

4YourGames is geen onbekende in de Nederlandse spellenwereld. Naast hun fysieke winkel in de prachtige binnenstad van Dordrecht, staan ze ook op meerdere beurzen in Nederland, zoals het Spellenspektakel, Zuiderspel. CastleFest en ComicCon. “Maar niets is te vergelijken met Spiel. Het is groot en het is massaal. En er zijn veel spellen. Heel veel spellen.”

Opmerkelijk genoeg trok 4YourGames niet met bordspellen naar Duitsland, maar juist met Trading Card Games. “Het heeft voor mij totaal geen zin om met bordspellen die kant op te gaan. In Nederland heb ik bijvoorbeeld een deal met uitgevers die er staan dat ik voor hen de verkoop doe. In Duitsland heb ik dat niet. Dat doen die uitgevers gewoon zelf. Daar kan je de winkel binnenlopen van Days of Wonder of van Asmodee. En die zijn daar in overvloed en vaak hebben ze daar ook beursaanbiedingen. Er valt niet tegenop te knokken.”

En dus stond Maico met zijn compagnon een paar jaar met kaartspellen als Magic, Yu-gi-Oh en Pokémon op SPIEL. En was het druk? “Alles op Essen is druk”, lacht Maico. “Als er niemand bij je stand staat, dan gaat er echt iets mis, zeg maar.”

“Er komen daar zoveel mensen. In de ochtend gaat de beurs open. Dan knipper je twee keer met je ogen en de zaal staat vol. En dan heb ik het over rijen dik. Het is net alsof je een zwembad vult met acht of negen kranen tegelijk, zo snel gaat het.”

Ruilen

Toch was 4YourGames een beetje vreemde eend in de bijt op Essen. Want waar de meeste verkopers alleen maar bezig zijn om zoveel mogelijk spullen aan de man te brengen, is dat bij de Dordtenaren anders. “We gingen daar naar toe met een zo breed mogelijk assortiment aan kaarten”, legt Maico uit. “En mensen komen dan langs die specifiek op zoek zijn naar kaarten. Maar ze komen ze ook aanbieden. Ze lopen daar rond met ruilmappen onder hunu arm. Maar mensen geven ook gewoon lijstjes. Wat heb je bij je? En dan hadden we een paar mensen bij ons die gingen dan speuren door de bakken heen, op zoek naar die kaarten die mensen nog zochten.”

Dat lukte overigens niet altijd. “De laatste jaren kwam ik mensen tegen met mappen met spullen die ze wilde verkopen, die niet te geloven waren. Ik dacht, dat gaat niet eens, zoveel geld heb ik niet eens bij me hebben. Sommige mensen lopen daar rond met een fortuin aan kaartwaardes.”

Maar wat is dan de achterliggende gedachte van de aanwezigheid van 4YourGames in Essen? Maico: “Het is niet zo dat we daar zeiden van ‘we hebben voor 100 euro ingekocht en voor 200 euro verkocht, dus ik heb 100 euro verdiend ofzo’. Want om heel eerlijk te zijn was het de bedoeling om met meer terug te komen. Dan kan je hier in Nederland weer een groter assortiment aanbieden. In de TCG-wereld werkt het als volgt: hoe meer je hebt, hoe meer mensen bij je komen halen. Ik ga ook liever naar één plek waar ik tien items kan kopen, dan langs tien plekken waar ik één item kan kopen.”

Diefstal

Tegelijkertijd komt ook nog de diefstal van 300.000 dollar aan Magic-kaarten deze zomer op GenCon ter sprake. Twee dieven gingen in de loodsen achter het complet er met een complete lading vandoor. 

Maico lacht even en vertelt dat dat er echt wel wordt nagedacht bij het indelen van de kraam. “Maar het gebeurt wel eens dat er dingen gestolen worden, ongetwijfeld. Maar je moet er gewoon wel voor zorgen dat klanten niet zomaar bij je kassa kunnen. Wij namen aan het einde van de dag ook de spullen weer mee terug. Eerst de bus in en daarna de hotelkamer in. Ja, waar ik slaap, daar staan mijn spullen.”

Niet meer

Dat sleepwerk is wel een van de redenen geweest dat 4YourGames de laatste jaren niet meer actief was op SPIEL. “Het is een hoop werk en er gaat een hoop tijd in zitten”, gaat Maico verder. “Je doet het niet alleen. Je neemt vaak ook wat personeel mee. Die moet je ook ergens onderbrengen. Het is een hele organisatie.En bovendien zit het in een hele drukke periode waarin we ook veel andere evenementen hebben. En dan moet je keuzes maken.”

De compagnon van Maico is de laatste jaren wel nog een paar keer geweest, maar dan als bezoeker. En ook dan is het belangrijk. Er zijn gesprekken met uitgevers, met groothandels. “Denk dan aan het sociale aspect. Sommige groothandels spreek je alleen over de mail, maar dan zie je elkaar ook een keer face-to-face. Dan loop je samen even door een van de hallen. Je vraagt of ze nog iets interessants hebben gezien en zo.”

Aan trendspotting, wat is er populair, wordt dan niet heel erg gedaan, maar de mannen van 4YourGames houden wel hun ogen open. 

Spellenspektakel of Essen?

Waar 4YourGames op het Spellenspektakel een van de opvallende kramen is, viel de kraam in Essen weg in de massa. Maar als Maico moest kiezen tussen de twee… “Essen is wel heel speciaal hoor. Het is niet alleen boardgames, maar echt alles in de boardgame wereld. Ook wargames, rpg’s en andere dingen. Maar het is wel intens druk. Ik zou daar niet snel een gezinsuitje van maken.”

“Maar als ondernemer? Ik sta als ondernemer op het Spellenspektakel, dus kies ik zeker voor het Spellenspektakel. Voor het nieuwste van het nieuwste moet je in Duitsland zijn, maar voor lekker dicht bij huis en op je gemak een spelletje spelen, kan je ook op het Spellenspektakel terecht.”

En zal 4YourGames ooit nog terugkeren als handelaar op SPIEL? Maico sluit het niet uit. “Maar dan wel met een heel ander product: dobbelstenen. Vooral dobbelstenen voor roleplaying games, zoals Dungeons and Dragons, zijn heel erg populair op dit moment. Veel mensen zoeken unieke, toffe dobbelstenen en het is ook een verzamelobject. Als ik nu iets mee zou moeten nemen naar Essen, dan zou het dát zijn.”

Door Redactie