Kyra van Wingerden van de Koperen Pion in Den Haag is de drijvende kracht achter de bordspellencruise All Games On Deck

Wat doe je als je gek bent op bordspellen en ook nog een enorme fan bent van cruisevakanties? Dan combineer je die zaken en organiseer je een bordspellencruise. En dus komt Kyra van Wingerden van de bordspellenwinkel De Koperen Pion in februari 2024 met ‘All Games on Deck’. Tientallen mensen hebben zich al ingeschreven voor de achtdaagse tocht, verelt ze in de pocast van Speloptafel.

Het is misschien geen alledaagse combinatie, aan de ene kant verkoopt Kyra in haar winkel in Den Haag spellen als Azul, Catan en Ticket to Ride. Maar tegelijkertijd probeert ze mensen enthousiast te krijgen om mee te gaan aan boord van de MSC Euribia. “Het was een lang gekoesterde wens”, legt ze uit in de podcast van Speloptafel. “Ik cruise al jaren en liep ook al heel lang rond met dit plan. En nu gaat het door, geweldig.”

De Euribia vertrekt op 6 februari 2024 vanuit Rotterdam en vaart dan in acht dagen langs een aantal Europese havens. Aan boord is een bordspellenbibliotheek die op dit moment wordt samengesteld door Kyra. Ook is er een speciale ruimte geregeld waar de liefhebbers van spellen (vrijwel) altijd terecht kunnen. “En dan is het spelen, spelen, spelen”, zegt Kyra met een glimlach. 

Idee

Het idee voor een bordspellencruise is niet helemaal nieuw. In Amerika trekken ze vaak een paar honderd bezoekers en ook in Europa worden ze op sommige plekken gehouden. Maar voor Nederland is het nog een noviteit. “Het bestaat nog niet in Nederland en waarom zou ik het dan niet organiseren? Het idee zat al jaren in mijn hoofd”, vertelt Kyra. “Ik loop er al een paar jaar mee en ik sprak er al over met Captain Cruise, het reisbureau waar ik mee samenwerk. Maar toen kwam er plotseling iets met corona en toen hebben we het echt drie jaar in de ijskast moeten zetten.”

Maar nu alle restricties achter de rug zijn, is er plots weer van alles mogelijk. En Kyra kreeg met haar enthousiasme ook vrij veel andere partijen mee. “De meeste uitgevers reageerden vrij leuk toen ik ze vroeg om demo-spellen. Dus we hebben een goedgevulde bibliotheek.”

“Het bestaat nog niet in Nederland en waarom zou ik het dan niet organiseren?”

Kyra van Wingerden, Koperen Pion en initiatiefnemer All Games on Deck

Zo maakte 999 Games het mogelijk dat er een ‘Open NK (Noordzee Kampioenschap) Libertalia wordt gehouden. “Dat kán toch niet beter”, lacht Kyra het uit. “We zitten midden op zee die dag, dus dan móet je een piratenspel spelen.”

Moeten

Overigens is dat moeten wel tussen aanhalingstekens. Niemand moet iets en alles mag en dat is ook het hele idee achter de bordspellencruise. Want niet iedereen heeft dezelfde spellenwensen. “Ik wil aan de ene kant mensen mensen die zeggen van ‘ik wil echt gamen’. Maar aan de andere kant, als jij de hele week Uno wilt spelen is dat ook prima. Niemand gaat je daar op aankijken, want dat is niet de bedoeling.”

Ze hoopt dat er iets ontstaat als kruisbestuiving, zoals mensen die voor het eerst in contact komen met een ander soort spellen. “Er zullen vast mensen bij zitten die voor het eerst in aanraking komen met spellen als Earth of Heat. En die zien nu die grotere uitdaging. Maar er zijn genoeg mensen bij die veel ervaring hebben met het uitleggen van spellen. Dus als je een keer dit soort spellen wilt proberen, dan is dit je kans. Het kan, maar het moet niet.”

Als mensen het spelletjes spelen een beetje beu zijn en andere dingen op het schip willen doen dan is dat volgens Kyra ook geen probleem. Niets moet, alles mag. 

De MSC Euribia vertrekt op 6 februari 2024 vanuit Rotterdam voor een 8-daagse tocht langs Zeebrugge, Le Havre, Southampton en Hamburg. De prijs voor twee personen voor een binnenhut is € 899,- per pesoon (maar er zijn ook andere hutten beschikbaar). Dat is inclusief de maaltijden en een drankpakket aan boord. En het belangrijkste: het is inclusief deelname aan de spellenactiviteiten.

Commentaar

Is iedereen positief? Nee, dat is niet het geval. “Ik had eigenlijk meer kritiek verwacht”, zegt Kyra. “Veel mensen vinden het duur en ja 900 euro is een hoop geld, maar als je ziet wat je ervoor krijgt. Dan is een weekje op vakantie in een inclusief resort net zo duur. Daarnaast krijg ik te horen dat het niet in de schoolvakantie is, maar dat is bewust. Anders was het nog veel drukker en dan zit het hele schip vol met kinderen. En dan is er natuurlijk nog het milieu-aspect.”

Kyra komt met het tegenargument dat MSC van alle cruisemaatschappijen degene is die nog het meeste doet om cruisen schoner te krijgen. “Maar ik geef toe, op de fiets naar de camping is beter voor het milieu dan met een cruiseschip naar Hamburg.”

Geslaagd

Volgens de Haagse blonde is het hele project nu al geslaagd, nu de hele reis doorgaat. “Want het gaat gebeuren. Er zijn nu rond de zestig inschrijvingen, maar ook als we met twintig man zijn geweest, dan was het ook doorgegaan.”

“Weet je wat ik heel erg leuk zou vinden? Als de mensen achteraf zeggen van ‘ik heb een leuke week gehad. Ik heb mensen ontmoet die ik nog niet kende en speelde spellen die ik nog niet heb gedaan of dingen die ik nooit heb gedacht dan ik ooit zal doen. Zoals een wedstrijd mega-throw-throw-burito. Er is een sportzaal die een groot deel van de dag leeg staat. En daar gaan wij smijten met enorme opblaasburito’s. Al is het alleen al om af te reageren dat je daarvoor verloren heb met een ander spel.”

Door Redactie