Op zondag 17 september vindt de vierde editie plaats van MOXCon in Alkmaar. Vorig jaar was de beurs voor het eerst in de Grote Kerk, waar 1200 mensen op af kwamen en dat smaakte naar meer. “De sfeer daar is zo ongekend gaaf”, zegt organisator Michel de Haas in de podcast Speloptafel.

In een paar jaar tijd is MOXCon uitgegroeid tot de grootste spellenbeurs van Noord-Holland. De eerste twee edities werden nog gehouden in Broek op Langedijk, in het museum Broeker Veiling, maar de nieuwe locatie in het hartje van Alkmaar gaf veel meer mogelijkheden. De Haas: “Plus niets kan de sfeer in zo’n kerkgebouw evenaren. Die is echt geweldig”.

“In de kerk konden we gewoon twee keer zoveel mensen kwijt”, lacht De Haas. “Voor dit jaar hebben we al 35 exposanten vastgelegd. Van de grote jongens als Asmodee, 999Games en White Goblin, tot de kleinere onbekende uitgevers.”

De Haas legt wel meteen uit dat het geen enkel probleem is om een spellenbeurs in een kerkgebouw te houden. “Het is geen officiële kerk meer. Er worden namelijk geen diensten gehouden. Dan zeggen ze dat die ‘ontheiligd is’. Dus we kunnen gewoon onze beurs daar laten plaatsvinden.”

Groei

In vier jaar tijd is MOXCon uitgegroeid van een kleine beurs in een museum naar een behoorlijk evenement. Maar is er nog ruimte om te groeien? “Jazeker”, zegt De Haas met een brede glimlach op zijn gezicht. “We hebben natuurlijk altijd de zaterdag nog. We zijn hiermee begonnen als hobby en zo zien we dat nog. Maar dan wel een hobby die een beetje uit de hand is gelopen. Standhouders riepen al meteen dat het eigenlijk twee dagen zou moeten zijn. Daar kijken we stiekem wel al een beetje naar.”

Waar De Haas vooral trots op is, is dat MOXCon is uitgegroeid tot een evenement waarin alle facetten van de ‘geek-culture’ zijn vertegenwoordigd. “Dus niet alleen bordspellen, maar ook trading card games, zoals Magic en Disney Lorcana. Er is Miniature Boardgaming, toernooien en er worden workshops gegeven in miniatuurschilderen. Dus alles waar de gemiddelde bordspeler interesse in heeft.”

MOXCON – 17 september, Grote Kerk in Alkmaar, vanaf 10:00 uur

Het interview met Michel de Haas is terug te luisteren op 13:40 van deze aflevering van de Speloptafel-podcast

Door Redactie