Deze zomer verschijnt bij Days of Wonder een nieuwe grote uitbreiding van Ticket to Ride. Dit keer verkennen we Iberia, oftewel Spanje en Portugal. Op de andere kant van de kaart staat Zuid-Korea.

Bij de Spanje/Portugal-versie draait het om festivals en verzamel je ook festivalkaarten, terwijl je spoorwegennetwerk wordt uitgebreid. De festivalkaarten zitten verwerkt in de stapel met treinkaarten. Zodra er een getrokken wordt, wordt deze zo dicht mogelijk bij de locatie op de kaart gelegd.

Ook zitten er twee zogeheten draftkaarten in het spel: een in iedere stapel (treinkaarten en bestemmingskaarten). Zodra de draftkaarten uit beide stapels tevoorschijn zijn gekomen, worden er opnieuw bestemmingskaarten verdeeld (maar die mogen niet afgelegd worden).

Zodra een bestemming geclaimd is, waar festivalkaarten bij liggen, dan claimt hij of zij ook alle kaarten. Een set aan festivalkaarten levert aan het einde van het spel punten op. Lees hier de regels voor de Iberia-versie.

De kaart van Zuid-Korea draait deels om de hoge snelheidstrein. De levert bonussen op, per provincie. Deze versie komt met 15 sneltreinkaarten (3 voor iedere speler), met waarde +1, +2 of +3. Elke keer als iemand een route claimt mag hij of zij ervoor kiezen om ook een treintje uit zijn of haar voorraad op de zogeheten provinciemat te zetten. Voor de eerste plek op het spoor moet één kaart betaald worden, voor de tweede twee etc. De waarden van het plekje op het spoor worden aan het einde van het spel opgeteld (sta je op plek 1 en 5, dan heb je 6 punten). Degene met de meeste punten krijgt een bonus.

De regels voor het Koreaanse spel vind je hier.

In beide gevallen gaat het alleen om een uitbreiding. Je hebt het basisspel nodig om het te kunnen spelen.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *