De zeer omstreden ‘Pikachu with Grey Felt Hat Card’ die bij het Van Gogh-museum in Amsterdam voor chaotische taferelen zorgde, is mogelijk binnenkort weer verkrijgbaar in Nederland. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Amerikaanse website Dicebreaker.

Volgens Dicebreaker krijgt een selectie aan winkels honderd van deze Pikachu-kaarten-in-Vincent-van-Gogh-stijl opgestuurd. Iemand die dan € 30,- aan Pokemon-merchandise aanschaft krijgt er zo’n kaart bij, aldus Dicebreaker. De kaart toont een Pikachu, getekend in een Vincent van Gogh-stijl. Omdat er slechts 75.000 van gedrukt werden, schoten de prijzen voor de kaart omhoog.

Drie maanden geleden zorgde een samenwerking tussen het Van Gogh-museum in Amsterdam en de Pokémon-company in verband met het 50-jarig jubileum van het museum voor ongeziene chaos in het museum. Er kwamen zelfs Pokémon-fans en -verzamelaars uit het buitenland naar Amsterdam voor de exclusieve kaart. Daarnaast waren er ook heel wat mensen die er een financieel slaatje uit wilden slaan, de zogeheten ‘scalpers’.

Het waren vooral de mensen die er zelf rijk van wilden worden die voor de chaotische toestanden zorgden. In de museumwinkel ontstond een chaos, met mensen die over elkaar heen vielen, elkaar opzij duwden. Het was nog het beste te vergelijken met sommige Amerikaanse taferelen rondom Black Friday.

Buiten het museum werden gelukkigen die wél een kaart wisten te bemachtigen meteen benaderd om de kaarten voor soms honderden euro’s te verkopen.

De hausse werd deels veroorzaakt door de speciale gelegenheid en de kleine oplage. Zelfs het bijdrukken van de kaarten zorgde er niet voor dat de gekte af nam. Binnen enkele dagen besloot het museum met de actie te stoppen.

Enkele dagen nadat de gekte begon, begonnen de kaarten ook op de online-markt te verschijnen, soms voor honderden euro’s. Deze week was de gemiddelde prijs voor de Van Gogh-Pikachu nog altijd 110 dollar, meldt Dicebreaker.

The Pokémon Company International, die het spel uitgeeft, liet later weten dat er een nieuwe methode zou komen waarop de beruchte kaart verspreid zou worden. Er werd gehoopt op een zeer grote oplage, waardoor de prijs ook fors zou dalen en ook de rest van de wereld een kans zou krijgen om de kaart te kopen, maar dat blijkt niet het geval te zijn: de kaarten gaan alleen naar lokale spellenwinkels.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *