Vrijwel elke spelliefhebber heeft wel een spel van Ravensburger in de kast staan. Of het nu gaat om Kakkerlakken, Bunny Hop of de wat meer volwassener titels als Puerto Rico, Villainous en Lorcana. Maar van alle topmerken in de bordspellenwereld zijn er maar heel weinig zo groot dat ze een echt museum en een heus pretpark hebben. Ravensburger heeft dat dus wél. 

Ravensburg ligt in het uiterste zuiden van Duitsland, tegen de grens met Oostenrijk, op zo’n acht uur rijden van Nederland. In het rustieke centrum van het typisch Zuid-Duitse plaatsje ligt een klein museum. Daarin wordt volledig uitgelegd hoe het Ravensburger-imperium is ontstaan. Het begon aan het einde van de negentiende eeuw met ondernemer Otto Maier, die zijn bedrijven vernoemde naar de plaats Ravensburg. 

In het museum zijn onder meer een exemplaar van zijn allereerste spel ‘Reise um die Welt’ (1884), maar ook andere oudere spellen. Vooral het exemplaar van ‘Reis door Duitsland’ is opmerkelijk, omdat de kaart duidelijk gebaseerd is op de grenzen van vóór de Tweede Wereldoorlog. 

Verder wordt in het museum uitgelegd hoe bordspellen gemaakt worden. Verder is er ook veel aandacht voor andere producten van Ravensburger (of aanverwante bedrijven), zoals Gravitrax, Brio, Iedereen kan schilderen en allerlei soorten boeken. 

Op de zolder van het kleine gebouw is nog een speelbibliotheek, vooral gericht op kinderspellen (maar er liggen ook enkele puzzels en een enkel spel voor volwassenen bij). 

En weliswaar is het pand waar het museum is gevestigd niet al te groot (neem eten en drinken mee, want horeca is er niet of nauwelijks!), toch kun je het makkelijk (mede door de speelbibliotheek) best een halve dag vol te houden. Voor de spellenliefhebbers: er zijn wat spellen te koop, maar alles is in het Duits. 

Ravensburger Museum – Marktstraße 26 – Ravensburg

Openingstijden: 10-17 uur, meestal op maandag gesloten

Toegangsprijs: familiekaartje € 38,-

Website

Spieleland

Enkele kilometers verderop ligt ook nog een pretpark dat volledig in het teken staat van alles waar het Ravensburgerconcern bij betrokken is. Het park is gericht op de kinderen die vooral gebruik maken van de Ravensburger-producten, oftewel kinderen tot een jaar of 12.

Er zijn zeventig verschillende attracties, verdeeld over meerdere themagebieden. Zo heb je de wildwaterbaan in het thema van het spelletje Bert Bever, een Magisch Labyrinth, waar je zo snel mogelijk vier verschillende objecten moet zien te vinden. Verder komen de bekende titels als Bunny Hop, Memory en de Gravitrax-achtbaan tegen. 

Het enige dat écht voor de volwassenen bedoeld is, dat is de toegangsprijs. Want met ruim veertig euro per persoon (totaal: € 178 euro) is het toch wel behoorlijk aan de hoge prijs. Maar de bezoeker krijgt wel waar voor zijn/haar geld. 

Was het het waard? Zeker.Als je het vergelijkt met een Efteling, dan is het net wat goedkoper, maar wachttijden voor de attracties zijn er nauwelijks. De langste wachttijden waren op deze toch wel redelijk drukke vakantiedag hooguit vijf minuten. De enige rit waar we langer voor hebben moeten wachten was de rodelbaan, die vanwege de mogelijkheid op regen ook nog eens op halve snelheid reed (en dat was bijna wandelsnelheid). 

Op de terugweg naar de uitgang ook nog een exemplaar (Engels/Duits) van Castles of Burgundy meegenomen (met 45 euro vrij laag geprijsd). 

Doe beide tripjes niet op één dag, want dat ben je relatief veel geld kwijt. Maar verdeeld over twee dagen (en je bent toevallig in de buurt) dan is het zeker een aanrader.

Ravensburger Spieleland – Am Hanckenwand – Liebenau

Openingstijden: 10-17 uur (lente/herfst) en 10-18 (zomer). Vaak op maandag, dinsdag en woensdag gesloten (muv hoogseizoen).

Toegangsprijs: familiekaartje € 43 (kind of volwassene). Online zijn de kaarten iets goedkoper.

Website

 

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *