De Duitse speelgoedreus en kinderspellenfabrikant HABA heeft een uitstel van betaling aangevraagd. Dat meldt het Duitse Handelsblatt. De maatregel wordt genomen om het noodlijdende bedrijf te herstructureren. Daarbij gaan mogelijk honderden banen verloren. Het postorderbedrijf Jako-O houdt op te bestaan.

HABA maakt speelgoed en heeft ook een bordspellenafdeling. Het is vooral bekend van spellen voor kleine kinderen, zoals Mijn Eerste Oogst en Fonkelschat. Maar de laatste jaren werden ook voor oudere groepen spellen gemaakt als Karuba, Honga en Dobbelkoning.

De problemen zijn vooral veroorzaakt door de overschakeling op een nieuw IT-systeem. Bijna de helft van de omzet van HABA komt uit online bestellingen. Toen het het nieuwe systeem problemen opleverde, zorgde dat voor een enorme afname van de verkoopcijfers, die het bedrijf in de problemen bracht.

Op het hoofdkantoor van HABA in Bad Rodach werken 1900 mensen. De verwachting is dat ongeveer een derde van deze werknemers hun baan zal verliezen. De gesprekken met de vakbonden over een saneringsronde zijn nog aan de gang.

Volgens topman Mario Wilhelm gaat het om de ‘zwaarste bezuinigingen in de 85-jarige geschiedenis van het familiebedrijf. Die zouden nodig zijn geweest omdat de afgelopen jaren besluiten zijn genomen ‘die verkeerd bleken te zijn’. “Die moeten we toegeven en corrigeren”, zegt Wilhelm in het Handelsblatt.

Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de financiële problemen voor HABA Nederland.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *