We zitten in februari en het beursseizoen staat op het punt van beginnen. Ducosim had al de eer om de spits te mogen afbijten in Nederland en in Vlaanderen staat volgende week Spel-o-Polis op het programma in Sint-Niklaas. Het is een beurs die in een paar jaar vrij fors gegroeid is.

Foto: Spel-o-Polis in 2023 (maker: Spel-o-Polis)Het gesprek met Pascal van Nauw is ook terug te luisteren in de podcast van Speloptafel (onderaan dit artikel)

“Alles loopt op wieltjes”, zegt Pascal van Nauw, van de organisator van Spel-o-Polis. “Op het laatste moment zijn er nog altijd wat aanpassingen die gemaakt moeten worden, met uitgevers die alsnog komen. Maar het is allemaal gelukt.”

Drie jaar geleden werd de eerste versie van Spel-o-Polis gehouden in de foyer van Het Bauhuis, een zalencomplex in Sint-Niklaas, net ten westen van Antwerpen. Vorig jaar werd de eerste zaal er al deels aan toegevoegd en dit jaar is het complete complex in gebruik. 

“De complete oppervlakte is nu drieduizend vierkante meter”, legt Van Nauw uit. “We verwachten wel wat meer publiek. Vorig jaar zaten we op 850 betalende bezoekers en we hopen nu door de grens van duizend betalende bezoekers heen te gaan. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat er genoeg plek is om te spelen. Want daar komen de mensen tenslotte voor. Het is niet de bedoeling dat mensen naar hier afzakken en dan geen plek hebben om te spelen. Dat willen we voorkomen.”

Spel-o-Polis wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 februari in het Bau-huis (Slachthuisstraat 60, Sint Niklaas). Naast demonstraties van een talrijk aantal uitgevers, is er ook een tweedehandsverkoop (inleveren mogelijk vanaf 09:30) en een verkoopstand van Spellenspeciaalzaak Adriaensen. Er is een aanzienlijke spellen-bibliotheek van spellenclub De Bokkensprong en zijn er ook negen andere spellenclubs vertegenwoordigd. Verder is er een loterij met een grote hoeveelheid spellen. Het Bau-Huis is goed te bereiken via de E17 en ligt op loopafstand van het treinstation. Daarnaast is er genoeg gratis parkeergelegenheid in de omgeving van de spellenbeurs. Toegang: € 6,50 (voorverkoop) of € 8,- aan de kassa.

De groei die zichtbaar is bij Spel-o-Polis is vergelijkbaar bij andere spellenbeurzen in Vlaanderen en ook in Nederland. “Corona heeft het zeker een boost gegeven”, gaat Van Nauw verder. “De mensen die op zoek gingen naar activiteiten die ze thuis organiseerden, zijn ze blijven doen. En misschien is het wat tegenstrijdig, maar ik denk dat de digitalisering van de samenleving een rol heeft gespeeld. Veel mensen leven vooral online en beginnen heimwee te krijgen naar gezelligheid. Naar gewoon samen met elkaar nog iets doen. Een bordspel is daar ideaal voor.”

Van Nauw hamert erop dat Spel-o-Polis vooral een beurs is voor het hele gezin. Daarom is ook veel moeite gedaan om het ook voor de jongsten interessant te houden. “Er is natuurlijk een spelotheek en een kinderplein, waar de eerste spellen klaar liggen. Maar we beseffen ook wel dat kleine, jonge kinderen, als ze het een half uurtje vol houden, dan hebben ze het ook wel gehad. En dus hebben we ook matten met constructiemateriaal en die liggen strategisch naast ons spelcafé. Ouders kunnen dus rustig van een drankje genieten en eventueel zelf een spelletje spelen, terwijl de kroost zich amuseert.”

Het gesprek met Pascal van Nauw is ook terug te luisteren in de podcast van Speloptafel (vanaf minuut 06:00)

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *