In Assen wordt dit jaar een spellenmuseum geopend: Spellenwereld Assen. Het museum, dat gecombineerd wordt met een spellencafé en -winkel is een initiatief van bordspellenliefhebber Willebrand Brandsma (42).

“Het moet een spellenmuseum worden in de ruimste zin van het woord”, vertelt hij tegen Speloptafel. “Er is niet alleen een verzameling oude spellen, maar je kan er ook spellen spelen (oude en nieuwe spellen), spellen maken. Puzzels maken, quizzen maken. Oude tv-spelprogramma’s bekijken. Iets waar je je de hele middag mee kan vermaken.”

Spellenwereld ligt midden in het centrum van Assen, pal naast de Kolk. “Het is een oud bankgebouw. Zeshonderd vierkante meter groot, verdeeld over twee verdiepingen”, legt Brandsma uit. “Drenthe is een toeristische provincie en bovendien is het een hele leuke stad om gewoon een dagje naartoe te gaan. Daarom is het een fijne stad om je er te vestigen als museum.”

Na jaren van plannen maken gaat dit voorjaar het eerste gedeelte van het museum open: het café en de spellenwinkel. Het museum zelf volgt wat later. “In oktober zijn we begonnen met de verbouwing en dat is nu klaar. De vergunningen zijn rond en er zijn afspraken gemaakt met de gemeente. We hebben ook een samenwerking met het Spellenlab van Vives, de Hogeschool in Brugge. Daar is de grootste spellencollectie van Europa. Dus als ik een keer een tentoonstelling wil doen over en onderwerp, dan kan ik hen inschakelen. Dan gaan zij in het archief kijken welke spellen zij hebben die bij dat onderwerp passen.”

Brandsma hoopt dat er in het eerste jaar zo’n twintigduizend bezoekers op het museum afkomen. “Maar ik hoop nog meer dat de bezoekers tevreden en opgewekt zullen zijn. Dat ze weer naar huis gaan en dat ze ambassadeurs worden voor mijn museum richting andere mensen en nieuwe bezoekers.”

In de komende aflevering van de Speloptafel-podcast een uitgebreid gesprek met Hillebrand Brandsma over de totstandkoming van het Spellenmuseum Assen. Meer ook op de website van het museum zelf.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *