Producent: Iello

Maker: Gary Kim

Illustraties: Mathieu Leyssenne

Spelers: 2-5

Tijd: 15-30 min

Nederlands: nee

Het fabeltje van de hooghartige haas die een race aanging met de doorzettende schildpad is een verhaal dat zich uitstekend leent voor een bordspel. Dat is ook meerdere keren gedaan. Maar waarschijnlijk kan er geen een tippen aan de versie van Iello uit 2011. 

DOEL: Ongeveer tien jaar geleden bracht Iello de zogeheten Tales & Games-serie. Dat zijn spellen gebaseerd op sprookjes. In de dozen, die er ook uitzien als een boek, zit ook een apart boekje met het verhaal waar het op gebaseerd is. Het spel speelt zich af na de legendarische race. Het heeft blijkbaar wat losgemaakt, want meer dieren willen meedoen. En dus schuiven ook de Wolf, Vos en het Schaap aan. Je bent niet eens van de deelnemers, maar een gokker die wilt dat jouw favoriet op het podium belandt.

MECHANISMEN: Kaartspel, Race

WERKWIJZE: Vooraf krijg je één, twee of drie kandidaten (al naar gelang van het aantal spelers) waarvan jij wilt dat ze op het podium belanden. Vervolgens gaan alle dieren racen, doordat de spelers kaarten uitspelen. 

Iedere speler heeft zes kaarten in zijn of haar handen, die aan het einde van de beurt steeds weer worden aangevuld. De dieren verschillen in hun beweging, maar de kaarten spelen in ieder geval een rol. De haas gaat namelijk 2 stapjes naar voren, als er een kaart gelegd wordt. Maar als hij vooraan ligt en hij krijgt vier kaarten, dan wordt hij overmoedig en gaat hij – geheel in lijn met het sprookje – een tukkie doen. De vos beweegt precies het aantal plekken dat overeenkomt met het aantal vossen dat neergelegd is. De schildpad beweegt altijd één plek (en twee als er 4 kaarten worden gelegd). En het schaapje beweegt één plek meer dan het aantal kaarten. Maar het schaapje moet wel stoppen bij een sloot. 

Maar de dieren komen pas in beweging als er acht kaarten zijn opgelegd óf vier van één soort. En ze komen dan in een vaste volgorde in beweging. Zodoende probeer je jouw favoriet over de finish te krijgen en probeer je de lopers waar de tegenstander zijn of haar geld op heeft gezet op een achterstand te zetten. 

Als er drie dieren over de finish zijn is de ronde voorbij. Als je het geld had ingezet op de winnaar, krijg je 5 punten. De nummer 2 levert 3 punten op en de bronzen plak 2 punten. Zelf spelen we hier altijd drie ronden, met steeds nieuwe dieren. 

COMPONENTEN: De doos is alleen al een kunstwerk. Het is net een boek, met een magneetsluiting en dat past natuurlijk prima bij de sprookjesserie van Iello. De artwork is ook uitstekend. En als je dan het parcours uitleg over tafel, dat ziet het spel er enorm aantrekkelijk uit. 

MOEILIJKHEIDSGRAAD: The Hare & Tortoise is niet al te ingewikkeld. En zeker als de spelers wat ervaren zijn, dan speelt het in een moordend tempo (en dat is niet eens heel erg negatief). De aangeraden leeftijdgrens ligt op 7 jaar en dat lijkt wel te kloppen (met een beetje hulp natuurlijk). 

OORDEEL: The Hare and the Tortoise is een briljant spel. Speel tactisch, probeer geheim te houden welke dieren jij wilt laten winnen. Doe alsof je het schaap als eerste over de finish wilt laten komen (niet zo moeilijk overigens), terwijl je eigenlijk een win-kaart voor de schildpad in je handen hebt (stuk lastiger). 

Het spel is tactisch, of je het nu met z’n tweeën speelt of met z’n vijven. Het spel schijnt van de Tales & Games-serie met afstand de beste te zijn, maar daar kan ik zelf niet over oordelen, omdat ik de andere spellen niet gespeeld heb. 

Wat ik wel weet is dat ik dit spel met volle overtuiging kan aanbevelen.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *