PRODUCENT: Devir

MAKER: Remo Conzadori, Fabio Lopiano

ILLUSTRATIES: Edu Valls

NEDERLANDS: Nee

SPEELTIJD: 60 – 90 minuten

VERKRIJGBAAR: Klik hier

Hoera, het circus is in de stad! Jouw circus, om precies te zijn. Stel een circus samen met acrobaten, dieren, clowns en goochelaars en trek het publiek naar jouw circustent, terwijl je door Amerika trekt.

Mechanismen: Meerderhedenspel, Kaarten, Tableau-builder

Werkwijze: Bij 3 Ring Circus ben je verantwoordelijk voor jouw eigen circus. Je gebruikt kaarten voor de optredens, voor de acrobaten, dieren, clowns en andere acts. Met je caravaan trek je door het noordoosten van Amerika en geef je optredens.

Iedere speler heeft zijn eigen speelboord, bestaande uit drie rijen, de drie ringen van de circusvloer. Je hebt twee soorten kaarten, de money-kaarten (die te gebruiken zijn als geld, maar ook als de goedkopere acts) en de ticket-kaarten (de duurdere acts, die de punten opleveren).

Per beurt mag je kiezen om op te treden of je circusact uit te breiden. Je voegt dan een van de kaarten toe aan je speelbord in één van de rijen. Daarbij kunnen de kaarten in een rij elkaar versterken. Zo scoren sommige kaarten bijvoorbeeld beter als ze gevolgd worden door een ‘dierenact’ (de oranje kaarten).

In het spel kan je op drie manieren optreden: in kleine plaatsjes (dan levert het vooral geld op), in middelgrote steden (dan leveren ze punten of de betere ticketkaarten op) of in de hele grote steden als Boston, New York of Washington (daar is het punten verzamelen).

Naast de spelers rijdt ook nog de caravaan van Barnum en Bailey Circus rond, een beroemd rondrijzend circus van het einde van de negentiende eeuw. Elke keer als zijn caravaan in een grote stad komt, volgt er een puntenverdeling, op basis van het aantal optredens dat gegeven is in dat gebied. Als zijn caravaan aankomt in de stad waar hij is begonnen (Boston of New York), dan zit het spel erop.

Vervolgens worden er nog punten verdeeld op basis van de verzamelde kaarten tijdens de reis.

Componenten: Het meest opvallend zijn de kleine circustentjes, die je achterlaat tijdens je reis. Die hebben een hoog ‘schattigheids-gehalte’ en hadden gemakkelijk afgedaan kunnen worden met een stuk karton, maar daar heeft Devir niet voor gekozen.

De artwork is speels en dat past precies bij het thema circus.

Moeilijkheidsgraad: Het is even doorkrijgen hoe het precies in elkaar zit. Vooral het kopen van de kaarten zorgt voor wat onduidelijkheid. Je betaalt namelijk voor een kaart de prijs die op de kaart staat, minus de prijs van de duurste kaart in die rij (met een minimum van ‘0’). Als je dus eerst een kaart met waarde ‘11’ koopt, kan je de ronde erna een kaart van ‘9’ gratis neerleggen.

Je ziet ook vrij makkelijk de gevolgen van alle kaarten over het hoofd. Veel kaarten hebben invloed op de attractie-waarde van het complete circus, maar dat moet je wel in de gaten houden.

3 Ring Circus is niet een spel dat je snel even voorlegt aan spelers die niet veel ervaring hebben met het spelen van spellen.

Interactie: Door het meerderheden-effect moet je elkaar wel goed in de gaten houden. Maar soms is het een keuze om bepaalde gebieden gewoon te laten schieten, omdat je helemaal aan de andere kant van het land bent, terwijl het scoremoment van de B&B-caravaan eraan komt. De ticket-markt is open en voor iedereen toegankelijk, maar het komt niet vaak voor dat iemand net voor je neus jóuw keuze wegpakt.

Herspeelbaarheid: De variatie in het spel is niet bijzonder groot. Je gaat hier niet na spel acht of negen nog hele nieuwe dingen meemaken. Per grote en middel-grote stad is er wat variatie mogelijk bij de vraag naar bepaalde acts, maar daarmee is de variatie wel gedaan.

Wat wel opvalt is hoe het spel speelbaar is met meerdere aantallen spelers. Bij twee of drie spelers worden hele delen van het spelbord afgedekt, zodat ze niet meedoen. Het rondje dat de B&B Caravaan dan maakt is dan ook een stuk groter.

Oordeel: Thematisch spreekt natuurlijk het runnen van je eigen circus enorm aan. Maar daarbij kan je dus wel op het verkeerde been gezet worden. Het is niet zozeer het thema, maar een setting. Want je runt niet zozeer een circus, maar je legt gewoon kaarten op een tableau.

Dat neemt niet weg dat het een ingenieus spel is, dat bijzonder knap in elkaar zit. De acts die je bij elkaar zet hebben allemaal invloed op elkaar (als je het goed doet tenminste) en zeker op het einde heeft het ook nog een ‘race-effect’. Omdat de B&B Caravaan alleen stopt op plekken waar nog geen circustent staat, slaat’ie aan het einde van het spel steeds grotere stukken over, waardoor het einde van het spel een heel stuk dichterbij is, dan je zou denken.

Het is een breinbreker: hoe zet ik mijn circus in elkaar. Hoe zorg ik ervoor dat ik met precies de juiste acts in de grote steden de punten binnen sleep.

3 Ring Circus is erg vermakelijk spel, dat je flink aan het denken zet en dat er ook nog eens top uitziet. Zeker een aanrader.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *