Er is een behoorlijk verschil tussen de bordspellen en de RPG’s, de Role Playing Games. Maar een soort combinatie tussen beiden, een Megagame met vele tientallen spelers, is dat misschien iets voor jou?

Megagames zijn spellen waarbij tientallen, soms zelfs meer dan honderd, een groot scenario naspelen. Dat kan van alles zijn, van een invasie van buitenaardse wezen, tot aan Operatie Market Garden. Die Megagames worden een paar keer per jaar in Nederland gehouden en deze maand was het zover in Veldhoven, in het kader van het 25-jarig jubileum van de plaatselijke spellenclub Roll the Dice.

In de Megagame De Bello Gallico staat de verovering van Gallië door de Romeinen centraal. Caesar is een aantal Gallische stammen te hulp geschoten, om ze te beschermen tegen Germaanse stammen, maar is niet van plan meer te vertrekken. Caesar is alleen niet sterk genoeg om Gallië te veroveren en ook niet alle stammen zijn uitgesproken tegen de invloed van Rome en kunnen het ook vaak niet vinden met de andere stammen. En dus moeten er allianties gevormd worden.

Marcel Nijenhof kijkt uit over de centrale kaart. Hij is de map umpire en moet dus toezien of alle bewegingen op de kaart en de gevechten wel op de juiste manier uitgevoerd worden. “Dit spel is eigenlijk heel erg voor de rollenspelers”, legt hij uit. “Maar er zitten ook strategische elementen in, kijk maar naar deze kaart.”

Volgens Nijenhof neigt De Bello Gallico nog het meest naar de RPG-spelers, maar iedereen die ervoor open staat kan er in mee gaan. “Elke stam heeft zijn eigen verhaal. Zo is bij de ene stam, het hoofd aan de macht gekomen door de vorige koning te vermoorden. En de zoon daarvan, die zit ook in het spel. Ach, en als jij aan de macht wilt komen om de huidige koning om het leven te brengen, wie houdt je dan tegen? Het is volkomen toegestaan.”

Verhaallijnen

In de hoek van het zaaltje in Veldhoven zit een aantal deelnemers die de Romeinen spelen. Simon heeft een gewaad aan en draagt als enige de rode kleur, want hij speelt Caesar zelf. “Het is mijn eerste Megagame en dan meteen zo’n belangrijke rol”, lacht hij. “Normaal ben ik een bordspeler, maar hier vermaak ik me ook enorm mee. Het is anders dan normaal. De mensen lopen door elkaar heen. Je probeert als leider van de Romeinen iedereen tevreden te houden.”

Want er gebeurt heel veel tegelijkertijd tijdens de Megagame. In een apart zaaltje komen alle druïden bij elkaar, met een vertegenwoordiger van elke stam. Er lopen barden door de ruimte heen en elke stam is wel aan het overleggen met andere stammen. “Het is wel lastig om een beetje overzicht te houden”, gaat Simon verder. “Er lopen volgens mij wel 45 verhaallijnen door elkaar heen en dan is het lastig om dat te volgen.”

Verkleed

Een paar tafels verderop zit een aantal jonge Belgen die speciaal voor deze Megagame vanuit Gent naar Veldhoven is gereden. Het zijn RPG-spelers en ze hebben zichzelf goed voorbereid. “We zouden eigenlijk niet verkleed gaan”, zegt Stijn. “Maar dat hebben we uiteindelijk allemaal alsnog gedaan.”

Zo ziet Stijn er uit alsof hij zo uit een strip van Asterix en Obelix gestapt kan zijn en een van de andere stamhoofden van zijn tafel draagt een complete jurk die zou horen bij een koningin.

Stijn: “Het mooie van dit spel is dat iedereen een eigen visie  en agenda heeft. Het spel leeft dan ook van puur menselijke reacties. Dat merk je ook bij de vergadering met alle stamhoofden. Jij bent met die in gesprek en jij komt daar samen. Het is echt een show, met theater. Dat is echt geweldig.”

Volgens Stijn valt deze megagame prima in zijn straatje, want normaal speelt hij Tabletop RPG’s als Dungeons & Dragons, Pathfinder en Call of Cthulhu. “Dit ligt wel mooi in het verlengde.”

De Megagame De Bello Gallico werd gehouden in Veldhoven in het kader van het 25-jarig bestaan van de spellenclub. Volgens Wilfred Meyboom heeft een deel van de spellenclub eerder wel eens een Megagame gedaan en het jubileum was een prima aangelegenheid om dat nog eens uit de kast te halen.

Vanaf een afstand kijkt Marc Seutter toe op alles wat er in de zaal gebeurt. Naast dat hij de hoofdscheidsrechter is, is hij ook nog eens de maker van dit scenario. Een klus waar honderden uren voorbereiding in gaan zitten, want elke deelnemer heeft zijn eigen verhaallijn en situatie. Daarnaast heeft Marc geprobeerd om het verhaal zoveel mogelijk historisch correct te laten beginnen. Wat de spelers er vervolgens mee doen, is een heel ander verhaal natuurlijk.

De Megagames worden een paar keer per jaar gehouden. Later dit jaar is er in Malden (bij Nijmegen) een heel ander scenario: Operation Market Garden. Seutter: “Dat is een veel meer strategische wargame.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Iets voor jou?

Het meedoen met een Megagame is een enorme ervaring. Niet alleen vanwege de lengte van het spel (deze editie duurde van 09:30 uur tot 16:00 uur), maar ook vanwege de intensiteit. Er gebeurt van alles, iedereen is met elkaar in gesprek, heeft eigen doelen en een eigen verhaallijn en kan daar heel creatief mee omgaan.

Voor de gebruikelijke bordspelspelers is dat ook meteen het grootste verschil. In tegenstelling tot de gebruikelijke regelboeken, is vrijwel alles mogelijk. Soms moet er, zoals bij een typisch RPG, even met een dobbelsteen gegooid worden om te kijken of iets geslaagd is, mar vrijwel alles is mogelijk.

Dat wil niet zeggen dat er geen regelboek is. Dat is er wel en dat is tientallen pagina’s dik. Maar het belangrijkste voor de spelers is het achtergrondverhaal dat ze voorgeschoteld krijgen, met geheime doelen, die zelfs hun ‘teamgenoten’ niet mogen weten.

Waar lijkt dit nou op? Uiteraard heeft het veel weg van de beleving en de regels rondom een RPG, maar er zijn ook vrij veel raakvlakken met bordspellen. De vrijheid van onderhandelen en het verraad zoals  in Diplomacy is terug te vinden deze spellen. Maar het is ook te vergelijken met een extreem grote versie van Weerwolven of Blood on the Clocktower.

Is het iets voor iedereen? Zeker niet. Als je liefhebber bent van een rustig spelletje op zondagmiddag van ongeveer een uur en je speelt het om ook een beetje tot rust te komen, dan is een Megagame zeker niets voor jou.

Een Megagame biedt interactie, maar het vraagt ook creativiteit en beleving. En die beleving hoeft niet persé te komen met een verkleedpartij, maar het gaat er wel om dat je vol in het spel meegaat.

Voor meer informatie over de Megagames ga dan naar de website van Megagame Makers Nederland.

Wil je weten hoe het spel inhoudelijk er aan toeging in Veldhoven. Luister dan zeker aflevering 34 van de Speloptafel-podcast.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *