Op zondag 26 mei staat in het Belgische Peer het centrum in het teken van bordspellen. Want dit evenement vindt plaats in meerdere cafés en restaurants, met tal van uitgevers die daar spellen demonstreren. En dus staat HOTGames in de ene kroeg, terwijl in het restaurant een paar panden verderop 999 Games de spellen demonstreert. 

Jason St Just geeft meer tekst en uitleg in aflevering 32 van de Speloptafel-podcast.

“Het is een beurs in de openlucht”, zegt Jason St Just uit, de organisator. “Dus eigenlijk speelt de beurs in heel de stad. Mensen kunnen de hele dag van alles doen wat met spellen te maken heeft. Er is een markt met spellen. Er zijn spellenclub. Kortom we gaan een feestje bouwen met spelletje in het centrum van Peer.”

Dit jaar wordt de tweede editie gehouden van het spellenfestival. “Ik probeer altijd wel een beetje out-of-the-box te denken”, lacht St Just. “Ik ben zelf ook spellenontwerper en de eerste twintig jaar lukte het maar moeizaam om in de schijnwerpers te komen. En met deze beurs wil ik ook voor beginnende spellenontwerpers een mogelijkheid bieden. Daarnaast is het voor distributeurs zo goedkoop mogelijk maken om hier te staan. En de horeca kon na corona ook wel een steuntje in de rug gebruiken.”

Peer Speelt wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden in het centrum van Peer. Er zijn twaalf locaties met uitgevers. Daarnaast is er een spel-o-theek, is er een tweedehandsmarkt en zijn er ook meerdere spellenclubs en -winkels aanwezig. De toegang tot de beurs is gratis. 

Die horecaondernemers stonden aanvankelijk wel wat vreemd te kijken over het plan om hun zaak open te stellen voor al die spellenliefhebbers. “Maar de ervaringen waren blijkbaar goed”, concludeert St Just, “want iedereen die vorig jaar meedeed is er nu ook weer bij.”

En dus zijn alle horecazaken in de omgeving van de markt in bordspellensfeer. Maar hoe groot is de risico dat het met slecht weer in het water valt? St Just: “Dat risico is er niet. Het is weliswaar een buitenbeurs, maar alle uitgevers zitten binnen in een restaurant of een kroeg. En ook de spellenclubs en verkopers staan in een tent. 

En dus is er komend weekend een unieke beurs in het plaatsje Peer. Waarom zijn anderen niet op hetzelfde idee gekomen? “Dat durf ik niet te zeggen, maar eigenlijk ben ik er wel blij om. We zijn de eerste die dit doen. Hoeveel mensen er op af komen dat weet ik niet. Het interesseert me ook niet. Het gaat er om de mensen zich amuseren.”

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *