Drie weken rondrijden door de Verenigde Staten. Bordspellen spelen met mensen die je passie delen en als hoogtepunt het bordspellenmekka van de Verenigde Staten: GenCon. Het klinkt voor veel bordspelfanaten misschien als een ultieme droom, maar voor Christiaan, Heije en Rik gaat die droom in vervulling. 

Het gesprek met Christiaan (midden op de foto) en Heije (rechts) maakt deel uit van een langer interview in de 32e aflevering van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier

Het plannen van een boardgame-roadtrip gaat niet over één nacht ijs. “Maar de plannen voor deze trip bestaan dan ook al acht jaar ongeveer”, zegt Heije lachend. “We gingen al jaren naar Spiel in Essen en dan hoor je ook wel van GenCon en dan heb je zoiets ‘dat zouden we ook wel eens moeten doen’. Dus hebben we bepaald dat we een stip aan de horizon zouden zetten. Dit jaar wordt Christiaan 40 en mijn jongste kind wordt acht jaar. Dan kan ik wel een keer weg. En zo is het ontstaan.”

“Zo’n bezoek aan Essen bevalt eigenlijk altijd heel goed”, vult Christiaan aan. “Het is altijd tof om nieuwe mensen te ontmoeten die dezelfde hobby delen. En we doen Spiel nu al zo lang. Het lijkt me ook wel eens mooi om naar een GenCon te gaan. En wat is er mooier dan met een paar goede vrienden die kant op te gaan.”

Jarenlang was het plan voor GenCon een stip ver aan de horizon, totdat vorig jaar duidelijk werd dat de datum een stuk dichterbij was gekomen. En dus kwam ook het punt dat het aan de familie meegedeeld moest worden dat het niet alleen bij een droom zou blijven, maar toch echt ook uitgevoerd ging worden. “De plannen zijn wel steeds groter geworden in al die jaren”, vertelt Heije. “Eerst zouden we een week gaan. Dat werden toen negen dagen en later veertien. En uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt om drie weken te gaan. We gaan dan ook op bezoek bij mensen om daar spellen te spelen.”

Vorig jaar haakte ook Rik aan bij de reisplannen. Heije: “Die bracht dat bij zijn vriendin van ‘het zou wel heel tof zijn om ook mee te gaan, maar dat gaat natuurlijk niet’. En toen zei zijn vriendin ineens van dat als hij dat zo leuk vond, dat hij het maar gewoon moest doen. En zo gaan we met z’n drieën naar de VS. “

De trip

De reis van de de drie begint halverwege juli met een vliegreis naar Minneapolis, in het noorden van de Verenigde Staten. Vervolgens dalen ze af naar het zuiden. “We beginnen bij een Facebook-vriend die ik al meer dan tien jaar ken”, zegt Heije. “We zijn allebei helemaal gek op Twilight Imperium. En ik had al eens gesproken over mijn plannen om naar Amerika te komen. En dat was geen probleem.”

Een andere tussenstop is in Alabama, direct na GenCon. Ook daar verblijft het trio bij een ‘oude bekende’ van Heije. “Die ken ik echt al 22 jaar. Dan zit je samen op een forum en dan praat je veel over het spel. En dat zijn contacten die blijven hangen.”

Op die manier werd er een reis gepland van Minneapolis naar Alabama. “Indianapolis ligt er ongeveer op die route, als je een soort lijn trekt”, vult Christiaan aan. “Toen hebben we op Facebook-groepen gevraagd of er misschien mensen onderweg zin hadden om een spelletje te spelen, met mogelijk een overnachting. Je kan het een beetje vergelijken met vrienden op de fiets. Mensen die een soort gelijke hobby hebben, die ook een slaapplek bieden aan mensen.”

Christiaan: “Maar het ging zelfs zo ver dat er een dame was die vertelde dat we van harte welkom waren in haar Airbnb. Die vrouw speelt graag zware euro-spellen en heeft niemand om ze mee te spelen.”

Heije: “Dit was zo’n mooie kans. Een warme vrouw die het zo’n leuk initiatief vond. Ze wilde verder ook dingen uit de omgeving laten zien en ook dus een spelletje gaan spelen.”

GenCon

Het doel van de reis is dus GenCon, een van de grootste bordspellenbeurzen ter wereld, in Indianapolis. “Het is niet alleen GenCon zelf, maar ook alle dingen die er omheen komen kijken”, legt Christiaan uit. “Het ontmoeten van nieuwe mensen, bordspellenwinkels en allerlei activiteiten ondernemen.”

Er zijn namelijk grote verschillen tussen Spiel en GenCon. In de Amerikaanse beurs zijn veel evenementen waar je je voor kan inschrijven. In veel gevallen kan je ook niet eens zomaar aanschuiven voor een demonstratiepotje. Daarentegen is er wel veel meer speelruimte. Zo is het Lucas-Oil-stadium (American Football) in die periode vrijgemaakt voor bordspellenliefhebbers en staan er dus geen American Football-spelers op het veld, maar tafels met Azul, Wingspan en wat je ook maar wilt meenemen. 

“En Spiel dat zijn we na tien jaar wel een beetje gewend”, gaat Christiaan verder. “Dit wordt voor ons echt een ontdekkingstocht.”

Volgen

Om de achterban op de hoogte te houden van hun avonturen, ook in de aanloop naar de reis, heeft het trio een Facebookpagina aangemaakt. “Two-and-a-half meeple”, schaterlacht Heije. “Rik en ik zijn namelijk tegen de twee meter en Christiaan, ja, die is gewoon gemiddelde lengte. Maar hij lijkt wat kleiner bij ons. En dus is de vergelijking met de televisieserie Two-and-a-half Men vrij snel ontstaan. Maar omdat we spellenliefhebbers zijn, hebben we ons Two-and-a-half Meeple genoemd.”

“Op de facebookpagina houden we alle hoogtepunten bij”, legt Heije verder uit. “Ons verhaal en het idee achter de reis staat erop. Ook zie je nu al dat de tickets binnen zijn en andere hoogtepunten. En als we straks daar zijn dan zullen we wat fotoś, filmpjes en wat verslagen delen om mensen op de hoogte te houden.”

Christiaan en Heije gingen in gesprek met Spelotpafel in aflevering 32. Die is hier te beluisteren.


Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *