Door een samenwerking van Cartamundi, de Aanstokerij, en Vives/Spellenfest keert de bordspellenontwerpwedstrijd De Gouden Dobbelsteen weer terug. Mensen mogen een educatief spel ontwerpen, pitchen en mogelijk zelfs een publicatie ervan een stap dichterbij brengen. 

Een uitgebreider gesprek met Stijn Vankerckhoven is terug te luisteren in aflevering 35 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.

Het idee om de wedstrijd weer te gaan organiseren ontstond onlangs op Spellenfest, de beurs die wordt georganiseerd door Vives/Spellenlab. Stijn Vankerckhoven van Cartamundi stond daar met een kraam van Make My Game, een onderdeel van Cartamundi, waarbij het bedrijf werkt om spellen te produceren voor particulieren.

Vankerckhoven was zo aangenaam verrast door het animo bij zijn kraam (‘er zijn die dag wel vijfhonderd mensen langs geweest, volgens mij’) dat hij aan de mensen van de Aanstokerij voorstelde om daar iets mee te gaan doen. “De Aanstokerij was een kleine tien jaar geleden de initiatiefnemer van de Gouden Dobbelsteen”, legt Vankerckhoven uit. “Ik heb toen voorgesteld om de krachten te bundelen en de prijs weer nieuw leven in te blazen.”

Op 15 september wordt de inschrijving geopend voor de derde editite van de Gouden Dobbelsteen, de eerste in bijna tien jaar. Mensen mogen hun idee delen voor een educatief spel. “Dat mag een bord- of een kaartspel zijn”, gaat Vankerckhoven verder. “De inschrijving sluit in december. Daarna volgt er een selectie. De tien finalisten krijgen dat de mogelijkheid om een zelf een ‘pitch te geven’, een soort presentatie van vijf minuten, voor deskundingen uit de verschillende onderdelen van de spellenindustrie.”

De winnaars kunnen via Make My Game een prototype van hun spel laten maken, zodat hun spelidee zo goed mogelijk ook getoond kan worden aan uitgevers, die het dan mogelijk willen uitgeven. 

De inzendingen moeten een educatief karakter hebben. Van Kerckhoven: “Het moet bijvoorbeeld spelers helpen ontwikkelen om hun eigen kwaliteiten verder te ontwikkelen. We hebben dat uit elkaar getrokken voor kaart- en bordspellen, omdat die laatste categorie wat ingewikkelder is. Daarnaast zoeken we inschrijvingen in drie categoriën: tot zes jaar, tot twaalf jaar en ouder.”

Als de wedstrijd op 15 september begint dan zullen de betrokken partijen aangeven hoe deelnemers zich praktisch kunnen inschrijven voor de Gouden Dobbelsteen.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *