Afgelopen maand dook op sociale media plots de foto’s op van een eigengemaakte Sinterklaas-Pandemie. Het complete bord was – op een ogenschijnlijk professionele manier – onder handen genomen. José van Galen zat achter die metamorfose, vertelt ze in de podcast van Speloptafel.

Het gesprek met José over haar eigen Sinterklaas-pandemic is in zijn geheel terug te luisteren in de podcast van Speloptafel (aflevering 16)

“Ieder jaar spelen we eigenlijk wel een spel met pakjesavond”, legt José uit. “Dat maakt het uitpakken van de cadeautjes wat leuker, in plaats van alleen maar uitpakken. Vorig jaar hadden we een escape-room en toen waren er kluisjes voor iedere kamer die opengebroken moesten worden. En dit jaar dacht ik ’tsja, wat gaan we nu doen?”

In oktober (want je moet er op tijd mee beginnen) kreeg ze het idee om een eigen sinterklaas-versie van Pandemie te maken. “Die had ik hier liggen in de kast. Ik dacht dat is een mooie om een variatie op te gaan proberen.”

José kreeg hulp van ‘een vriendin die handig is met photoshop’. “Ik ben wel creatief, maar zo handig met de computer ben ik nu ook weer niet”, lacht ze. “Zij was er in een dagje wel mee klaar. En vervolgens heel veel knippen, plakken en lijmen.” In totaal heeft er drie weken werk in het project gezeten.

Hoeveel werk erin gezeten heeft is wel terug te zien op de beelden. Het spel is grotendeels hetzelfde gebleven. Alleen het thema is dus aangepast. “Ja, de virussen zijn anders. Ik weet het niet precies meer hoe het zat, maar het was iets van een wortelvirus en een pietengriep enzovoort. Helemaal in de sfeer van Sinterklaas. En tussen de viruskaarten zaten af en toe ook kaarten ’trek nu een lootje en een cadeautje.”

Verloren

En beviel het spel? “Nou we hebben niet gewonnen in ieder geval”, moet ze toegeven. “Het was nog wel vrij lastig, want ik was de enige die het originele Pandemie al eens gespeeld had. En we speelden het spel ook nog eens met negen spelers. Daarom waren er per rol dus teams samengesteld. Maar op eens ging het hard en toen hebben we alsnog verloren. Maar we hebben wel veel plezier gehad.”

De foto’s plaatste José daarna op Facebook. Is ze niet bang dat de mensen achter het originele Pandemie lastig gaan doen? “Nee, dit spel is alleen voor binnen de huiselijke kring gemaakt, dus ik verwacht het niet. Er is één exemplaar. En de foto’s die geplaatst zijn, zijn ook niet makkelijk over te nemen.”

En wat José volgend jaar gaat doen is nog niet duidelijk. “Daar moet ik nog over nadenken.” De Sinterklaas-Pandemie staat voorlopig in de kast. “Wellicht komt die daar later nog een keer uit als mijn kindje, die is nu drie jaar, ook oud genoeg is om te gaan spelen. Anders komt het spel wellicht terecht bij die vriendin die geholpen heeft met het ontwerpen ervan. Maar ik heb ook de pionnetjes van het spel geverfd. En die gaan naar de originele door van Pandemie.”

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *