Als het bordspellenjaar 2023 in één woord moet worden samengevat dan is ‘duur’ misschien wel de beste manier om dat te doen. “En dat zou best wel eens problematisch kunnen worden, want ook spellenliefhebbers kunnen hun geld maar één keer uitgeven”, zei bordspellenkenner Erwin Broens in de terugblik van de Speloptafel-podcast op het afgelopen jaar. 

Het complete gesprek met Erwin Broens over het bordspellenjaar is terug te luisteren in aflevering 15 van de Speloptafel-podcast.

De stijgende prijzen staan haaks op het alsmaar groeiende aanbod in de spellenwinkels en via de online-mogelijkheden. Want voor de meeste bordspelliefhebbers is het aanbod alleen maar beter geworden: meer, groter en met meer luxe. Want er lijkt ook geen einde te komen aan het aantal titels dat op de markt komt. 

Vorig jaar werd er nog wel een oproep gedaan door sommige uitgevers om een rem te zetten op het aantal titels dat jaarlijks op de markt wordt gebracht. Maar inmiddels kunnen we wel de conclusie trekken dat die oproep aan dovemansoren was gericht. Broens: “Als je kijkt naar Essen, waar je weer werd bedolven onder de nieuwe titels. Het aanbod blijft maar doorstijgen.”

Erwin Broens is al meer dan twintig jaar de drijvende kracht achter de website www.bordspeler.nl. Op de website staan naast reviews ook veel nieuwtjes. “Ik gok dat er ongeveer 500 reviews op de site staan. Volgend jaar wil ik de website flink gaan vernieuwen, dus als mensen de site dan even niet kunnen vinden: geen paniek. Er wordt aan gewerkt.” De laatste jaren maakt hij vaak ook veel foto’s van spellenbeurzen. “Om wat spelindrukken te delen en om een indruk te geven van de beleving van zo’n beurs. Die spat dan van je scherm af.”

Volgens Broens zorgt het gigantische aanbod er ook voor dat deze werkwijze op die manier in stand wordt gehouden. “Door het hoge aanbod moet een spel binnen een paar maanden een succes moet zijn. En als dat niet het geval is, dan moet de volgende maar een succes zijn. En zo hou je dat in stand.”

Een deel van die problemen wordt nog eens vergroot door het grote aantal aanbieders. “Het aantal uitgevers is geëxplodeerd de afgelopen jaren. Dat begon in België. Daar stikt het inmiddels van de middelgrote partijen, zoals Geronimo, Happy Meeple en Intrafin. Maar er zijn ook tal van kleine uitgevers die in hun eentje hele aardige titels weten te produceren, door buitenlandse titels in het Nederlands uit te brengen.”

Fraaie titels

Toch zijn niet alle spellen er de afgelopen jaren te scharen in de categorie ‘zeer prijzig’. “Als je ziet wat Ravensburger kan met de kersverse deckbuilder Mycelia. Dat ligt volgens mij voor 30 euro in de winkel. Dan heb je een volwaardig spel, met mooi materiaal, dat erg toegankelijk is voor het grote publiek. Je zag al op het Spellenspektakel dat die spellen als warme broodjes over de toonbank vlogen.”

De introductie van Lorcana maakte vrij veel indruk op Erwin. “Een geweldige stap van Ravensburger, maar ik denk dat ook zij zich hebben verkeken op de impact die de lancering zou maken. Wat ik wel sympathiek vond is dat er voor de spellenspeciaalzaken een soort pré-release was, een paar weken voor de grote lancering. Er waren natuurlijk weer van die handelaren, die op grote schaal alles ingekocht hebben. Daardoor ging de prijs soms meerdere keren over de kop. Maar inmiddels lijkt Ravensburger de zaakjes goed op orde te hebben en komt er begin volgend jaar ook een derde set aan. Ik was altijd al een groot fan van Magic: The Gathering en ook deze vind ik leuk. Het is allemaal net iets toegankelijker en onschuldiger dan Magic.”

Een van zijn persoonlijke favorieten van het afgelopen jaar is Forest Shuffle van Lookout Spiele. “Die komt binnenkort ook in het Nederlands uit. Een heerlijk spel met een natuurthema. Een leuke cardplay en hand-management. En in een half uur drie kwartier is het voorbij.”  

Forest Shuffle – In het spel moeten spelers kaarten met dieren en planten combineren met bomen. Op de kaarten staan combinaties (onder/boven of links/rechts) die half onder de boom geschoven kunnen worden. De kaarten kunnen in combinatie met elkaar scoren. Ontwerper: Kosch. Illustraties: Toni Llobet. Spelers: 2-5. Speeltijd: 40-60 minuten. Leeftijd: 10+

Ook viel De Betoverde Torens erg op. Het spel van HOT Games won de Nederlandse en de Vlaamse Spellenprijs (Gouden Ludo). “Een erg leuke titel. In de kern is het een klassiek loopspel, waarbij je tovenaartjes moet bewegen tussen wat torens. Maar die torens kunnen ook bewegen en je tovenaars aan het zich onttrekken. Leuk gedaan. En ik gun het HOT Games ook van harte. Het is knap dat ze zo’n Duits familiespel naar binnen hebben weten te halen.”

Andere toppers dit jaar volgens Erwin Broens van bordspeler.nl

  • 5 Towers (5 torens): ‘Heel toegankelijk waarbij je torentjes moet bouwen in verschillende kleuren. Er is een veilingsysteem waar de torentjes in etagedelen worden aangeboden. Maar je moet ze wel kwijt kunnen. Een spel met leuke, slimme dingen’
  • Cat in the Box: Een slagenspel met een hele leuke twist.Je probeert slagen te verdienen. Maar je bepaalt pas de kleur van de kaart als je ‘m speelt. Naarmate je verder speelt wordt het steeds ingewikkelder om de juiste dingen te doen. Een intrigerende uitdaging.
  • Knarr: Een kaartspel met een viking-thema. Je verzamelt bemanningsleden in verschilldende kleuren. Als ik een nieuwe kaart aan een kolom toevoeg, trigger ik de hele bonusketen van die kolom. Dus je wilt ze zo lang mogelijk maken.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *