PRODUCENT: HOTGames

MAKER: Michael Kiesling, Wolfgang Kramer

ILLUSTRATIES: Michael Menzel

SPELERS: 2 – 6

TIJD: 30 – 60 minuten

NEDERLANDS: ja

VERKRIJGBAAR: Klik hier

Aan het einde van hun opleiding moeten de toverstudenten een examen doen. Daarvoor moeten alle studenten uit één klas in de Raventoren zien te komen. Maar onderweg moeten ze ook al hun toverdranken zien te verzamelen, want alleen op die manier kunnen ze winnen. Maar dat klinkt allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, want ook de torens kunnen bewegen. Klinkt als chaos? Ja. En het is heerlijk.

DOEL: Bij het spel moet je vijf tovenaars in de zwarte toren zien te krijgen én al je toverdranken gevuld hebben. Die toverdranken vul je door een toren bovenop een tovenaar te zetten – die is dan gevangen. Degene die aan beide vereisten voldoet is de winnaar. 

MECHANISMEN: Kaart-selectie

WERKWIJZE: Iedere speler heeft vijf tovenaars en vijf flessen voor toverdrank die op dat moment nog niet gevuld zijn. Op tafel ligt een cirkel waar torens en tovenaars op geplaatst kunnen worden. 

Iedere speler heeft drie kaarten. Die kaarten geven aan hoeveel een tovenaar vooruit gaat. Maar er kan ook op staan hoeveel een toren beweegt. Mocht een toren terecht komen óp een tovenaar, dan is deze ‘opgesloten’. Hij kan dan niet verder, maar de toren die bovenop hem staat kan wel weer worden verwijderd. 

Iedere speler mag tijdens zijn beurt twee kaarten spelen. Op die manier is er nog wat tactiek mogelijk.

Elke keer als een van de tovenaars in de zwarte toren wordt gegooid, verplaatst deze zich naar de eerstvolgende vrije tegel met een ravenembleem erop. Dat kan dus ook op een andere toren zijn, waardoor ook de zwarte toren elke beurt verder kan bewegen. 

Elke keer als een tovenaar wordt opgesloten, levert dat een toverdrank op. Elke beurt mag de speler ook ervoor kiezen om de gevulde toverdranken te gebruiken voor een speciale spreuk. Daarmee kan bijvoorbeeld een toren of een tovenaartje extra bewogen worden. Die drankjes kunnen maar één keer gebruikt worden, maar hoeven niet opnieuw gevuld te worden.  

De speler die als eerste al zijn tovenaars in de zwarte toren heeft zitten én al zijn toverdrankjes heeft gevuld, mag zichzelf de winnaar noemen. 

COMPONENTEN: Bij Betoverde Torens zijn de componenten niet van bijster indrukwekkend materiaal gemaakt. Maar tegelijkertijd maakt het wel een behoorljike indruk op de tafel. De verschillende torens (en dat zijn er 13) zijn van karton gemaakt en zijn makkelijk te stapelen. 

In de loop van het spel kunnen er meerdere keren torens op elkaar geplaatst worden. Dat ziet er meteen geweldig uit. Ook moet er een dikke duim naar het artwork van Menzel. 

MOEILIJKHEIDSGRAAD: De regels zijn duidelijk en simpel. Voor de wat jonge spelers zijn de regels ook wat te versimpelen, door alleen twee basisspreuken te gebruiken (ook kunnen ze volledig genegeerd worden). 

HERSPEELBAARHEID: Door de afwisselbare spreuken (er zitten er acht in het spel) is er wel iets van variatie mogelijk. Maar hoeveel variatie is er nodig voor een niet al te lang spel met zoveel chaos?

INTERACTIE: Enorm. En dat is ook de kracht van het spel. Dan denk je dat je eindelijk je tovenaartje in een toren kan plaatsen en dan gooit iemand anders er weer een toren bovenop. Boze blikken gaan over en weer over de tafel en mogelijk zit er zelfs wel een krachtterm bij. 

OORDEEL: De Betoverde Torens is ‘Chaos voor het hele gezin’. De regels zijn simpel genoeg voor jonge kinderen, maar de chaos is uitdagend genoeg voor volwassenen. Dat maakt het een geweldig familiespel. 

Maar het is niet alleen chaos. Doordat er twee kaarten tegelijk gespeeld worden, valt er toch nog iets van tactiek toe te passen. En ook de speciale spreuken zorgen ervoor dat er toch nog wat lijn in gebracht kan worden, zodat de veelspeler niet afhaakt. 

De Betoverde Torens heeft ook wat weg van memory. Want zodra een van je tovenaars is opgesloten, moet je bijzonder goed in de gaten houden waar deze zit. En als je tovenaartje op de tweede verdieping staat van een toren van vier, dan raak je al snel het spoor bijster. Meer dan eens in het spel zal je zien dat jij (of een van de andere spelers) geheel in de veronderstelling is dat hun tovenaartje ergens staat, terwijl dat niet het geval is. Ook zal je vaak ‘Ik heb geen idee waar mijn laatste tovenaar staat’ te horen krijgen. 

In Nederland heeft De Betoverde Torens meerdere spellenprijzen gewonnen in de familie-categorie en dat is volledig terecht. Het spel ziet er goed uit, is simpel, maar biedt ook een uitdaging. Het is absoluut een topspel.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *