De winnaars van de Nederlandse Spellenprijs. Fotograaf: Henk Rolleman

DEN HAAG – In een speciale zaal van The Board Room in Den Haag werden zaterdag de prijzen van de Nederlandse Spellenprijs uitgereikt. De prijzen waren er voor De Betoverde Torens (HOTGames, Kiesling/Kramer), Heat: Pedal to the Metal (Asmodee Nederland, Granerud/Pedersen) en Sleeping Gods (Keep Exploring Games, Laukat).

Dit is een deel van de gesprekken die ook terugkomen in de podcast Speloptafel (aflevering 8). Klik hier om de hele podcast te beluisteren.

Voor HOTGames en Keep Exploring Games was het de allereerste keer dat ze op het hoogste podium mochten staan. “De lading die achter die prijs zit telt nog veel zwaarder”, zegt Martin Looij van Keep Exploring Games. “Want daar hebben we echt heel hard voor gewerkt. De waardering die we krijgen via zoń prijs is fantastisch.”

Looij stelt zich na het winnen van de prijs in de expert-categorie steevast zeer bescheiden op. “Ik doe het ook niet voor de prijzen. Ik wil gewoon het Nederlandse publiek toegang geven tot dit spel. In dit spel zit zoveel moeilijke Engelse taal, dat gezinnen met kinderen daar echt moeite mee hebben. Met de vertaling kunnen ze de ervaring echt ook ondergaan.”

Naast Sleeping Gods was ook Bitoku van Keep Exploring Games genomineerd. “Misschien is dat ook wat te bescheiden, maar ik vond het eigenlijk wat overdreven dat wij twee keer genomineerd waren. White Goblin Games was met Marrakesh ook genomineerd. Dat is een veel grotere uitgever dan wij. Maar als je dan twee keer genomineerd wordt, dan is dat misschien wel een beetje overdreven.”

Looij denkt dat de prijs erg goed is voor zijn bedrijf. “Dit opent deuren”, legt hij uit. “We worden al meer serieus genomen door buitenlandse uitgevers. Maar dit laat zien aan Red Raven Games (de oorspronkelijke uitgever, red.) zien dat we dit soort prijzen ook kunnen winnen. Buitenlandse uitgevers denken vaak aan de grote uitgevers als het gaat om een Nederlandse versie, maar hebben hiermee laten zien, dat we dit dus ook kunnen.”

Jury-rapport: Sleeping Gods is een immens avonturenspel. Het speelt zich af in een sfeervolle wereld die bol staat van de mysteries. Dit spel prikkelt je fantasie en je nieuwsgierigheid. Wat zal de toekomst jullie nu weer brengen? Hoe kunnen jullie de volgende uitdaging tot een goed einde brengen? Zolang je de weg naar huis nog niet hebt gevonden, dompel je je graag weer onder in deze unieke beleving.

Betoverde Torens

Stefan Telgenkamp van HOTGames is het daar volledig mee eens. Zijn bedrijf won de prijs voor het beste spel in de familie-categorie. “Als kleine uitgever moet je de kritieke massa bereiken”, legt hij uit. “Dan zeggen mensen ‘kijk ik heb dit spel gespeeld, dat moet je halen’. En dan krijg je het olievlek-effect. Dan gaan steeds meer mensen het spelen. Maar het bereiken van die kritieke massa is voor een kleine uitgever heel lastig. Maar een prijs als deze kan de grote doorbraak zijn.”

Telgenkamp noemt de prijs ‘een bekroning “We hebben al een paar keer op het podium gestaan, maar hem dan uiteindelijk winnen is een bekroning. We gaan deze prijs nu uitdragen naar Nederland en België, bijvoorbeeld volgende week op het Spellenspektakel. Daar pakken we groot uit.”

Inmiddels is De Betoverde Torens bezig met een tweede druk en de derde druk staat voor december gepland. “En deze prijs maakt een vierde en een vijfde druk ook een mogelijkheid.”

Jury-rapport: De Betoverde Torens is een racespel met plaagmogelijkheden, waarbij je geheugen aardig op de proef wordt gesteld. Het overzichtelijke spelverloop biedt ruimte voor planning, zodat er een mooie mix ontstaat van geluk en tactiek. Het materiaal spreekt tot de verbeelding en nodigt uit om mee te gaan spelen. En als dan uit de geopende torenkamer alleen maar tovenaars van je medespelers blijken te komen en geen enkele van jou, dan is hilariteit gegarandeerd!

Heat: Pedal to the Metal

De prijs in de kenners-categorie was voor Asmodee Nederland met Heat: Pedal to the Metal. “Alle aandacht die het spel op SPIEL vorig jaar kreeg was natuurlijk geweldig”, zegt Peter van Been, die namens Asmodee de prijs in ontvangst mocht nemen. “We hebben al wat prijzen in ontvangst mogen nemen. Dus dan is het wel heel erg fijn als je hem in Nederland ook kunt pakken.”

“In de periode dat wij hem uitgever”, voegt Hidde van Maurik van Asmodee Nederland eraan toe, “praat iedereen er al over. Iedere keer dat we het spel op voorraad hadden, was het meteen weer uitverkocht. Het is gewoon een heel goed spel. En de klanten vinden het geweldig.”

Jury-rapport: Heat is een prachtig autoracespel, waar je niet snel op uitgekeken zult raken. Op de juiste momenten ervoor kiezen om net een tandje bij te zetten, levert een spannende strijd op. Het basisspel biedt al genoeg uitdaging met vier verschillende circuits, en de expertmodules maken de races nog vollediger, met getunede racewagens, weerinvloeden en een volle renstal. Ga maar weer plankgas!

Impuls

Juryvoorzitter Niek Ederveen spreekt over een ‘bijzonder goed jaar’. “Je merkt ook dat er originele thema terugkomen, als je naar de genomineerden kijkt”, vertelt hij in de podcast Speltopafel. “Sleeping Gods is een waanzinnig creatief spel. Maar ook Betoverde Torens. Wat voor een ontzettend creatieve geest zit erachter om torens op te pakken en daarmee andere speelstukken te verbergen.”

Opmerkelijk is dat er voor het eerst sinds 2012 geen enkele prijs is voor de twee grootste uitgevers in Nederland; White Goblin Games en 999 Games. “Maar dat is slechts een momentopname”, voegt Ederveen er aan toe. “Deze keer zitten ze niet bij de winnaars, maar de volgende keer misschien wel. Dit jaar hadden we er een Belgische uitgever bij. En volgend jaar misschien niet. Maar misschien hebben we volgend jaar wel drie Belgische uitgevers bij de genomineerden? Het kan alle kanten op. Er is een ongelooflijk grote hoeveelheid uitgevers en het aantal groeit nog steeds. En gelukkig geven die uitgevers allemaal hele goede spellen uit. Dus wat dat betreft is er echt sprake van een kwaliteitsimpuls die doordringt in de spellenmarkt.”

Juryvoorzitter Niek Ederveen

De Nederlandse Spellenprijs 2023: 

Genomineerden Categorie Familie: De Betoverde Torens (HOTGames), Splendor Duel (Space Cowboys), Wonder Woods (Blue Orange)

Winnaar: De Betoverde Torens

Genomineerden Categorie Kenners: Flamecraft (White Goblin Games), Heat: Pedal to the Metal (Asmodee Nederland), Wolven (999 Games)

Winnaar: Heat: Pedal to the Metal

Genomineerden Categorie Experts: Bitoku (Keep Exploring Games), Marrakesh (White Goblin Games), Sleeping Gods (Keep Exploring Games)

Winnaar: Sleeping Gods

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *