Bas Demoiseaux in de uitzending bij Boos. (Fragment uit de Youtube-uitzending)

Uitgeverij Black Box Adventures blijft volhouden dat de zwaar verlate kickstarter Adventures in Neverland geleverd gaat worden aan de backers. Dat zei directeur Bas Damoiseaux in het consumentenprogramma Boos van Tim Hofman.

Een gesprek met Michael van den Beld over de Boos-uitzending is terug te luisteren in Speloptafel-podcast 34. Foto: Bas Damoiseaux in de uitzending bij Boos. (Fragment uit de Youtube-uitzending)

De Kickstarter Adventures in Neverland haalde in 2020 meer dan een half miljoen euro op, verzameld door meer dan vijfduizend backers. Maar vier jaar later is er nog steeds geen product.

De zaak is aangebracht bij BOOS door onder andere Michael van den Beld. “We wilden gewoon antwoorden, omdat de jongens van Black Box eigenlijk nergens op reageren online”, zei Van den Beld tegen Speloptafel.

De enige informatie die naar buiten komt is via de kickstarter-updates, maar die worden door de backers omschreven als ‘zeer vaag’. “Dus het is wel tijd voor antwoorden”, gaat Van den Beld verder. “En ik denk dat nu ze een half miljoen hebben opgehaald dat het wel wat verantwoordelijkheid schept. Wat is er af? Wat is er niet af? Wat is er nog nodig en wanneer gaan jullie dat realiseren.”

Betaling

Maar in de praktijk ging de uitzending grotendeels over de tussentijdse betalingen die Damoiseaux en compagnon Bart Latten tussentijds hebben gekregen. In de uitzending gaf de directeur van Black Box Adventures toe dat er vanuit de kickstarteropbrengsten de afgelopen jaren maandelijks vijfduizend euro op de rekening van het bedrijf van Damoiseaux werd gestort.

Dat komt, in combinatie met het geld dat Latten maandelijks kreeg gestort, neer op een bedrag van 280.000 euro in een paar jaar tijd.

Een ongelooflijk bedrag, vond presentator Tim Hofman, die daarbij niet op de hoogte was van het feit dat het wettelijk verplicht is om een betaling uit een holding te halen voor de eigenaar. “De accountant heeft dit ook zo geadviseerd”, liet Damoiseaux in de uitzending weten. “Als we een VOF (vennootschap onder firma, een andere bedrijfsvorm, DD) waren geweest, was er veel meer geld naar de belastingdienst gegaan.”

Uiteindelijk zou Damoiseaux na belastingaftrek rond de 100.000 euro op zijn rekening gestort hebben gekregen.

“Dat er geld verdiend moet worden is allemaal prima”, reageert Van den Beld. “Maar de balans lijkt in deze volledig zoek. Het gaat ook om een management fee, maar wat hebben ze nu daadwerkelijk gedaan in deze campagne?”

Onbeantwoord

Damoiseaux laat in de uitzending weten dat het spel toch echt in dit jaar geleverd gaat worden. “Met de informatie die we nu voorhanden hebben”, voegt hij er wel aan toe.

“Maar er wordt dus weer geen harde datum gecommuniceerd”, zegt Van den Beld teleurgsteld. “Hij was voorzichtig met het noemen van een nieuwe datum, wat ik van hem ook wel snap. Maar ik mis wel enige urgentie om te zeggen van ‘dit moet gewoon opgepakt worden’ en ‘dit moet opgelost worden’. Hij doet gewoon het riedeltje ‘dit jaar voor de kerst’, maar dat horen wel al drie jaar.”

“Ik heb op zich wel vertrouwen dat het goed komt, want uit de uitzending blijkt dat er toch nog vrij veel middelen voorhanden zijn”, gaat Van den Beld verder.

In de uitzending bleek dat er alsnog ruim 300.000 euro op de rekening van het bedrijf vast staat voor de kickstarter. En mocht dat niet genoeg zijn, dan is Damoiseaux bereid om vanuit zijn eigen bedrijf geld bij te storten.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Zinvol

Maar welk gevoel blijft er nu over bij Michael na de Boos-uitzending? “Ik twijfel niet aan de intenties van Bas en Bart in dit hele verhaal. Ik krijg meer de indruk dat het gaat om een paar mensen die het boven hun hoofd is gegroeid.”

“Er zijn wel een paar antwoorden gekomen, maar ik hoop vooral dat het een soort wake-up call is geweest en dat er nu wat urgentie komt bij de jongens. Dan kunnen zij het afsluiten en dat is ook het prettigst voor de mensen die het project gesteund hebben en met die vragen en twijfels zaten.”

Kritiek op Boos

De hele discussie over het project kwam de afgelopen weken door de aankondiging van de Boos-uitzending wel in een stroomversnelling. Het algemene beeld dat na afloop was ontstaan is echter niet positief in de richting van de makers van de uitzending.

Volgen sommige backers ging het in de uitzending veel te veel over de beloning die Damoiseaux kreeg en sloeg Hofman de plank flink mis, doordat hij niet op de hoogte leek over de wettelijke verplichting voor een BV-houder om zich te betalen vanuit een bedrijf. Hofman werd ook een ‘onbeschofte houding’ verweten, door populaire woorden als ‘ouwe’ te gebruiken. “Dat doe je niet als iemand tenminste wel volledige openheid wil geven”. Daarbij werd ook verwezen naar de 139 pagina’s aan bankoverschriften die Hofman kreeg opgestuurd.

Inmiddels zou Damoiseaux ook al van enkele anderen in de bordspellenwereld hulp aangeboden hebben gekregen, sinds de Boos-uitzending.

Hofman lijkt in de uitzending van Boos exact dezelfde fout te maken als Damoiseaux. De zaak is veel groter dan hij zelf vooraf had verwacht. Ondanks de voorbereidingen van de redactie, krijgt hij pas tijdens het interview door hoeveel geld er in het project zit. Dat hij dan met gestrekt been ingaat op Damoiseaux over de beloning met het beeld ‘je krijgt tonnen en doet niks’ levert de gedupeerden niets op. Het gaat dan nog nauwelijks over het doel: zorgen dat de mensen hun product krijgen.

Noot van de auteur: Ook de schrijver van dit artikel is een van de bijna vijfduizend backers, die het spel tijdens de Kickstarter-campagne hebben gesteund.

Door Redactie

Een gedachte over “Black Box Adventures in Boos-uitzending: Adventures in Neverland komt écht”
 1. Hoi, Ik ben iemand die lang in het bordspel wereldje heeft meegedraaid en Vicky haar prototype indertijd heeft gezien.
  Ik vind het enorm jammer dat haar spel nog steeds niet geproduceerd is. Misschien was er regel technisch aan haar prototype nog wel wat werk, maar kwa grafics leek me dat toen wel al op punt te staan. Maar soit het kan zijn dat ze nog een jaartje werk eraan gehad hebben om het te fine tunen, aangezien de publishers (black box adventures) niemand in dienst genomen hebben, moeten ze dit dus zelf gedaan hebben maar een jaartje lijkt me wel voldoende. Vervolgens zou het over en weer gemail met preproduction copy en zo met Longpack na dat jaar dan moeten begonnen zijn. Aangezien Longpack toch een serieuze naam is binnen de wereld van bordspellen kwa productie (kijk maar naar de grote namen voor wie ze produceren (oa SFG, Asmode ….) en de spellen die ze tonen op hun website als voorbeelden denk ik niet dat er veel vertraging aan hun kant is, maar zelfs als je daar op een jaar extra rekent door corona en andere zaken, verklaart het nog niet waarom er nog steeds geen spel / preproductie copy is.
  Ik vermoed dan het als backer vrij makkelijk te achterhalen zijn waar een productie van iets staat als je de juiste vragen weet te stellen. Deze vragen zijn: (Ik zet ze alvast al in het engels)
  – Hi, i’m ….. and want some information of the production proces of the boardgame Neverland ordered by black box adventures.
  – Witch of the components are in witch production stadia. Are the files for the rulebooks / main gamebord / cards / games box already send or final approved ? Are the wooden peaces / mini’s already produced. Or is there already a full preproduction copy?
  Hopelijk kan deze informatie jullie verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *