PRODUCENT: self-published

MAKER:

ILLUSTRATIES:

NEDERLANDS: nee (wel Nederlandse handleiding)

VERKRIJGBAAR: klik hier

Bij koala’s denk je meestal aan de gezellig, knuffelige beestjes uit Australië. Maar JoyJoy, Kent, Billy, Trish, Tiny en PawPaw blijken ook heel goed te kunnen racen! Wie als eerste drie rondjes gereden heeft, die is de winnaar. En als het even niet meezit, kun je natuurlijk ook de concurrentie uitschakelen! Maar het blijkt ook bijzonder leerzaam voor kinderen die met rekenen bezig zijn…

Koala Kart is een roll-and-move (gooi de dobbelsteen en ga zoveel plaatsen vooruit) vooral gericht op de jongere bordspeler. Onderweg krijg je wapens die je in kan zetten, zoals een blaaspijp, een hengel of je kan een hek plaatsen. Degene die als eerste drie keer over de finish is geweest, die is de winnaar.

MECHANISMEN: Roll-and-move

WERKWIJZE: Je kan kiezen uit zes verschillende miniatuur-koala’s, die voor het spel identiek zijn. Vervolgens worden twee dobbelstenen gegooid. De ene dobbelsteen is een standaard d6-dobbelsteen (cijfers van 1 tot 6), terwijl de ander een vermenigvuldigingsdobbelsteen is met x1, x2, x3. Maar helaas staat op die tweede dobbelsteen ook een ‘STOP’, waarmee je helemaal niet vooruit gaat.

Net als bij Mario Kart kom je onderweg wapens tegen. Die kunnen eens per beurt ingezet worden. Sommige wapens houden andere spelers tegen. Maar er zijn ook wapens die de speler naar voren halen, naar een van de concurrenten. Sommige wapens kunnen alleen ingezet worden als een andere auto een beetje in de buurt is.

Ook zijn er bepaalde vakjes die ervoor zorgen dat de auto één beurt de verkeerde kant op rijdt. En als je die beurt net eindelijk de 3×6 gooit, dan is het toch wel balen dat je 18 plekjes achteruit moet.

COMPONENTEN: De componenten zijn voor een spel uit deze prijscategorie (ik betaalde op een beurs in België nog geen 21 euro voor dit spel) verbazingwekkend goed. De koala’s zijn van geweldige kwaliteit. Ze zien er vrolijk uit, maar zijn op hetzelfde moment ook stevig. En dat is gezien de doelgroep (bijzonder jong) geen onoverbodige luxe.

Het bord is ook erg kleurrijk, maar de kaartjes voelen een beetje goedkoop aan. De art-work daarentegen zorgt ervoor dat het spel op tafel eruit spat.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: Dit spel is gewoon mens-erger-je-niet plus. Een kind van vijf kan dit spel zonder enige problemen spelen.

HERSPEELBAARHEID: Het is een kinderspel. Hoe vaak kan je dat achter elkaar spelen? Nou, dat ligt eraan hoe nadrukkelijk dat kind kan zeuren en de weerstand die ouders kunnen opbrengen. Het spel is simpel en het zal niet enorm veranderen. Maar dat is ook de doel van het spel en dat is dus helemaal niet verkeerd.

INTERACTIE: Door de wapens in het spel is er wel wat interactie, maar verder rijdt iedereen wel zijn eigen race.

OORDEEL: Zoals gezegd, het is een roll-and-move voor kinderen. Maar voor wat het is, is het wel uitstekend uitgevoerd. Het spel spat van de tafel af en iedereen die langsloopt is toch wel even geïnteresseerd.

Als je kinderen op de basisschool hebt, blijkt het spel ook nog eens erg goed te zijn voor het rekenonderwijs. De kinderen kunnen keer op keer de tafels oefenen (2 x 10, 3 x 6).

Een nadeel is wel de geluksfactor, maar dat geldt eigenlijk voor alle roll-and-move-spellen. Bij een eerste versie was een van de spelers al bezig met de tweede ronde over het parcours terwijl één van de andere spelers letterlijk nog niet over de startlijn was gekomen. Als dat bij een volwassene gebeurt dan is dat niet zo’n probleem. Maar als dat bij een kind het geval is, dan kan dat voor een hoop frustraties en zelfs tranen zorgen.

Voor de leeftijdscategorie 5 tot 10 jaar is Koala Kart een absolute aanrader.

Door Redactie