Op 17 februari wordt in de bibliotheek aan de Neude de Utrecht Board Game Design XXL gehouden. Dat is een bijzondere beurs van het Spellenmaakgilde waarin spellen aan het publiek worden gepresenteerd en vooral ook getest.

Een uitgebreid gesprek met Joost Das over de Utrecht Board Game Design XXL is terug te luisteren in aflevering 21 van de SpelopTafel-podcast

“Het is een bijeenkomst waar alle hobbyende of semiprofessionele spellendesigners de kans krijgen om hun nieuwe project aan een groot publiek te laten zien”, zegt Joost Das, een van de deelnemers en verantwoordelijk voor de organisatie in Utrecht.

“Dus je ziet daar dertig ietwat nerveuze game designers die hun prototype daar op tafel hebben staan”, gaat Das verder. “Die spellen zijn in verschillende fasen van ontwikkeling. Sommigen zitten al tegen het eindstadion van de ontwikkeling, maar je hebt ze ook die in de beginfase zitten.”

“Je kan het prima vergelijken met een spellenbeurs, alleen zijn deze spellen nog niet in productie gebracht. En dan kan je misschien later zeggen over dat hitspel ‘daar heb ik nog aan meegewerkt in de testfase.”

Hier vind je een compleet overzicht van de spellen die te zien zijn op de Utrecht Board Game Design XXL.

Enigmia

Das neemt op de beurs ook zijn eigen creatie mee: Enigmia. “Het is een soort van storytelling game, waarbij je geheime informatie moet doorspelen aan je teamgenoten”, is de uitleg.

Het spel is al vrij ver in de ontwikkeling. Dat kon ook niet anders, want in dit spel dat te vergelijken is met Dixit, spelen de illustraties een hoofdrol. “Dus voordat het überhaupt gespeeld kon worden was er veel artwork nodig. Het spel is dus bijna klaar en kan nu volop getest worden.”

Enkele maanden geleden was er ook al een Amsterdamse versie van de Board Game Design XXL. “Daar kregen we hele positieve reacties op”, glimlacht Das. “Ik vond het in ieder geval erg leuk. Er zijn heel veel mensen die sowieso heel dankbaar zijn dat je bent gekomen. Maar ook met liefde de nieuwe spellen laten zien.”

Utrecht Board Game Design XXL: 17 februari (10:00 – 17:00) – Locatie: Bibliotheek Neude, Utrecht – Toegang: Gratis

Over het maken en testen van spellen en andere doelen van het Spellenmakersgilde, sprak SpelopTafel eerder ook met ontwerper Arjan van Houwelingen:

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *