PRODUCENT: 999 Games

MAKER: Seiji Kanai

ILLUSTRATIES:

NEDERLANDS: ja

SPELERS: 2 – 4

TIJD: 20 min.

VERKRIJGBAAR: Klik hier

In een tijd dat het versturen van app-jes of tinder nog niet was ingevoerd (dat moet ergens in de zeventiende eeuw zijn geweest) bracht je nog eens een brief bij je doelwit van je liefde. Maar wat als je compleet hotel-de-botel bent op de prinses van het land? Hoe krijg je de brief bij haar en zorg je ervoor dat je tegelijkertijd de concurrentie uitschakelt?

DOEL: Love Letter is een zogeheten microspel; een spel met slechts een handvol kaarten. In dit spel gaat het om 16 of 21 kaarten, afhankelijk van welke versie je speelt. In het spel is het de bedoeling om aan het einde van de ronde de hoogste kaart in handen te hebben. Ook degene die als laatste nog niet is uitgeschakeld wint de ronde. De speler die als eerste een bepaald aantal ronden heeft gewonnen, is de winnaar.

MECHANISMEN: Micro-Game, Kaartspel

WERKWIJZE: In Love letter heeft elke speler één kaart, met een bijbehorende rol en waarde. Elke beurt pakt de speler één kaart en speelt dan één van de twee kaarten. Elke kaart heeft een eigen actie: van het tonen van andermans kaart, het verplicht laten afleggen van iemands kaart tot aan het gokken welke kaart de ander in zijn/haar handen heeft.

COMPONENTEN: Tsja, wat kun je zeggen over de onderdelen van een micro-game. De laatste versie van 999-games komt het spel in een klein zakje, met fraaie tokens die het aantal gewonnen ronden weergeven. Alles is functioneel. Dat het thema compleet vervangbaar is, blijkt wel uit het feit dat er tal van andere edities van gemaakt zijn. Van de Hobbit tot aan Marvel en van Munchkin tot aan Harry Potter. Je kan het haast niet verzinnen, of er is wel een Love Letter-versie van gemaakt.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: Love Letter is een typische filler. Het speelt weg in minder dan een half uur. De regels zijn dan ook niet al te ingewikkeld.

HERSPEELBAARHEID: Naast de klassieke versie is er ook een uitgebreide versie van het spel. Dat heeft vijf extra kaarten, met een spion, een kanselier en een extra wachter. Het geeft een beetje extra variatie, maar heel veel is het niet. Maar hoeveel herspeelbaarheid mag je verwachten van een filler?

INTERACTIE: De kracht van het spel is de interactie tussen de spelers. Elke keuze die je maakt heeft gevolgen voor de andere spelers. In no-time vliegen de opmerkingen, verwijten en grappen over tafel. Lief zijn voor elkaar is bijna onmogelijk, maar dat is ook weer de kracht van het spel. OORDEEL: Het spel is briljant in zijn eenvoud. Een ronde duurt meestal maar een paar minuten. Door de enorme betrokkenheid van de spelers bij elke actie, blijf je op het puntje van je stoel zitten. Staat hoog op het lijstje met top-fillers.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *