PRODUCENT: Kayenta Games

MAKER: Dan Hallagan

ILLUSTRATIES: Dan Hallagan

SPELERS: 1-4 

NEDERLANDS: Nee

VERKRIJGBAAR:

Fan van Jane Austen? Ooit willen rondlopen door de wereld van Pride and Prejudice, op zoek naar Mister Darcy. Of meer een fan van Downton Abbey? Zorg dat jouw familie er in reputatie dusdanig op vooruit gaat dat de zoon of dochter des huizes er met een van de zeer gewilde Fairchilds vandoor gaat.

DOEL: In Obsession is het de bedoeling om de reputatie van het jouw in verval geraakte familie verder omhoog te krikken. Verbeter het landgoed door het uit te breiden. Verbeter de reputatie van de familie door bijeenkomsten te organiseren en vergroot het netwerk met kennissen en vrienden. 

MECHANISMEN: Kaartgebruik, Eurogame

WERKWIJZE: Iedere speler start het spel met een familie met een eigen (bescheiden) landgoed en wat personeel. Elke ronde krijgt de familie de mogelijkheid om gasten langs te laten komen, voor allerlei activiteiten. Dat levert reputatie, geld of connecties op. Maar vergeet niet dat je ook genoeg personeel moet hebben om alles uit te voeren.

Je kiest een ruimte, zoals de French Garden, Breakfast Room of de North Library, die allen gelinkt zijn aan een activiteit. Je nodigt de gasten uit (kaarten) en zet het personeel in. Elke activiteit en elke gast levert een beloning op. 

Het spel bestaat uit vier seizoenen. Eens per seizoen is er de mogelijkheid om indruk te maken op de twee beschikbare vrijgezellen uit de Fairchild-familie. Elke ronde zijn ze weer ergens anders in geïnteresseerd. 

Na vier seizoenen volgt de laatste zogeheten ‘Courtship’ en klinken de huwelijksbellen. Dat is nog geen garantie voor de eindoverwinning, maar het brengt je wel een heel eind. 

COMPONENTEN: Hallagan is een veelzijdig ontwerper, want hij is niet alleen verantwoordelijk voor het spel, maar ook voor de illustraties. 

In het spel worden voor de gasten ouderwetse foto’s gebruikt van mensen die in de negentiende eeuw zouden kunnen leven. Het ziet er allemaal heel praktisch uit. Verder zit er, naast het speelbord, er niet al te veel artwork in. En dat lijkt een goede keuze, want dat komt de functionaliteit ten goede. 

Sommige kaartjes zijn wel heel erg aan de kleine kant, maar dat is een probleem waar ik persoonlijk niet al teveel problemen mee heb. 

THEMATISCH:  Oh dear… over thematisch gesproken. Binnen twee ronden zit je bij dit spel al helemaal mee te fantaseren over de perikelen rondom de families Ponsonby, Wessex en Cavindish. Over die rijke kolonel uit Londen die over de vloer komt of het schandaal rondom die rokkenjager die croquet kwam spelen in de tuin. 

Het thema en het spel sluiten uitstekend op elkaar aan. Je krijgt echt het gevoel alsof je deel uitmaakt van een familie uit het Engeland uit de negentiende eeuw. Thematisch gezien is het echt een topper. 

MOEILIJKHEIDSGRAAD: Het spel is redelijk toegankelijk. Voor ervaren spelers voelt het vrij intuïtief aan. Strategie kan lang vooraf gepland worden en kan enigszins gestuurd worden door de Objective-kaarten die ook in het spel voorkomen. 

HERSPEELBAARHEID: Het spel heeft twee speelwijzen: een korte (16 ronden) en een lange (20). Mocht de korte versie op tafel komen, dan levert dat meteen chagrijnige gezichten op aan de andere kant van de tafel. 

De objective-kaarten zorgen ervoor dat je niet echt een vast patroon kan uitkiezen voor elk spel. De eerste ronden zijn vaak nog identiek, maar door de persoonlijke opdracht en de wisselende voorkeuren van de Fairchild-hoofdprijzen, zul je uiteindelijk altijd je strategie aan moeten passen. 

Er is nog een aantal uitbreidingen, met meer families, personeelsleden en kamers. Die zijn nog niet geprobeerd, maar geven hoogstwaarschijnlijk nog m

INTERACTIE: De meeste interactie zit nog wel in het feit dat er een reeks kamers beschikbaar is en dat alle spelers daar op zitten te azen. Verder strijden alle deelnemers om de hand van de Fairchilds. Er zijn nog wat kaarten, waarmee je anderen kan dwarszitten, maar die rol is vrij minimaal. 

OORDEEL: Obsession is een zeer thematisch spel, dat je meesleept en je nauwelijks loslaat. Het spel heeft een opmerkelijke aanwezigheid op sociale media, iets dat ook enorm wordt aangezwengeld door de maker, Dan Hallagan. Het heeft een grote schare fans en wordt ook steeds populairder. 

Obsession staat heel hoog op mijn persoonlijke lijstje: een euro, met veel thema en waar je alle kanten mee uit kan. En ondanks alles, krijg ik het steeds niet voor elkaar om het spel te winnen. Ach, dan pak ik maar weer een keer Pride & Prejudice uit de kast. 

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *