Een nominatie voor de Nederlandse Spellenprijs, de Gouden Ludo én de publieksprijs voor Speelgoed van het Jaar. Het spel De Betoverde Torens van HOTGames viel duidelijk in de smaak bij de verschillende jury’s. “Je hoopt er wel op, maar we hadden meteen door dat het spel speciaal was”, zegt Stephan Telgenkamp van HOTGames in de podcast Speloptafel.

Het is niet voor het eerst dat een spel van HOTGames in aanmerking komt voor een prijs. Sterker nog, Carnegie (dat HOTGames samen met Quined op de markt bracht) won eerder al de Gouden Ludo. “Maar dat een spel van ons in alle categorieën is genomineerd, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt”, vertelt Telgenkamp.

In Betoverde Torens (HOTGames, Kramer/Kiesling, 2-6 spelers) moet de speler zien te proberen om al zijn/haar tovenaars (meeples) in een zwarte toren te krijgen. De spelers kunnen niet alleen de tovenaars maar ook de verschillende torens in beweging brengen op het spoor. Een toren die bovenop een tovenaar wordt geplaatst levert een toverdrankje op. De speler die al zijn/haar tovenaars in de zwarte toren krijgt en de drankjes gevuld heeft, is de winnaar.

Telgenkamp kwam het spel vorig jaar voor het eerst tegen. Na een eerste introductie had hij nog wat twijfels, was het niet teveel een kinderspel? Maar op SPIEL kreeg hij voor het eerst de mogelijkheid om het spel zelf uit te proberen en toen waren alle twijfels als sneeuw voor de zon verdwenen. “Ik was toen meteen zo enthousiast, dat ik dacht ‘deze moeten we gewoon doen’. Ik heb meteen mijn pen tevoorschijn getoverd en heb tegen de directeur van Abacus gezegd: ‘waar kan ik tekenen?’.”

Daarmee is het dus geen verrassing dat het spel het goed doet nu de nominaties voor de spellenprijzen worden verdeeld. De eerste druk is inmiddels helemaal uitverkocht en een tweede druk komt eraan. Met daarop in ieder geval het logo van Speelgoed van het Jaar, want de vakjury wees De Betoverde Torens al aan als winnaar.

Voorkeur

Welke zou Telgenkamp nou het liefste winnen? “Nou de Spellenprijs en de Gouden Ludo zijn echt juryprijzen, dus die staan iets hoger bij mij in het vaandel. Bij de Gouden Ludo zitten dertien spellenverenigingen die allemaal dat spel spelen. Dus je hebt veel meer juryleden, om het zo te zeggen.”

Maar levert zo’n titel altijd iets op? Niet altijd, zegt Telgenkamp. Vorig jaar kreeg hun bordspel Renature al het stempeltje Speelgoed van het Jaar, maar daarna bleef het stil. “Speelgoed van het Jaar heeft een paar jaar een nieuwe directeur en die pakt het gelukkig al wat beter op dan de vorige, maar we hebben nog een lange weg te gaan”, zegt Telgenkamp. “Wij zijn uitgever, maar wij werken veel samen met de winkelier. En dus is de aanwezigheid op de winkelvloer belangrijk. Maar sommige winkelketens hebben Renature vorig jaar gewoon links laten liggen. Wat is die titel dan waard? Dat moet wel beter.”

Het interview met Stephan Telgenkamp van HOT Games is terug te luisteren op 07:30 van deze tweede aflevering van de Speloptafel-podcast

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *