De spellen die op de tafels komen op het NK Bordspellen (18 mei) zijn bekend geworden. Het gaat om Mycelia (Ravensburger), Forest Shuffle (Asmodee), Verdant (White Goblin Games) en Het Witte Kasteel (999 Games). Het Nederlands Kampioenschap vindt zoals elk jaar plaats bij bordspellenvereniging Roll The Dice in Veldhoven.

Een uitgebreid gesprek over het NK Bordspellen is terug te luisteren in aflevering 16 van de Speloptafel-podcast. Het inschrijven voor het NK Bordspellen kan via deze pagina.

“We beginnen meestal al rond Spiel in Essen contact te zoeken met deelnemers en uitgevers”, vertelt Simon Donkers van Roll The Dice. “Dan zoeken we nieuwe titels, want we willen mensen graag een uitdaging voorschotelen die ze nog niet kennen.”

Maar niet elk spel komt in aanmerking voor een plek op het NK Bordspellen. Donkers: “Er moet genoeg tactische diepgang zijn. Ook mogen de spellen niet al te lang op de Nederlandse markt zijn, omdat we de spelers graag een uitdaging willen bieden. Ook mogen ze niet langer duren van 75 minuten, omdat er op de dag van het NK vier spellen gespeeld moeten worden.”

Simon Donkers over Mycelia: “Een mooi spel van Ravensburger. Het is een hele luchtige deckbuilder. Een simpel introductiespel met hele simpelen spelregels. Doordat je steeds kaartjes kan kiezen zitten er veel mogelijkheden tot diepgang is. En het is de bedoeling om je waterdruppels van je gebied af te halen.” Mycelia (Ravensburger) – Ontwerper: Daniel Greiner – Artwork: Justin Chan, Matt Paquette – Spelers: 1-4 – Tijd: 45 minuten – Leeftijd 9+

Ook moeten de spellen van verschillende uitgevers zijn. Die worden dan benaderd of ze spellen beschikbaar willen stellen, zodat er gespeeld kan worden en dat er ook prijzen te verdienen zijn. Donkers: “En het is ook een deel promotie voor hun eigen spellen natuurlijk”

Opzet

Op het NK Bordspellen doen de deelnemers mee in teams van vier spelers. Elk van de vier spelers gaan spellen spelen. Als een speler weet te winnen, dan levert dat vijf punten op. Een tweede plaats is drie punten, een derde plek twee, een laatste plek één. 

Simon Donkers over Forest Shuffle: “Ook een leuk spel, met veel unieke kaarten. Met planten en dieren in bossen probeer je een palet van bomen voor je te spelen. En elk dier heeft zijn eigen regels als het om scoren gaat.” Forest Shuffle (Asmodee) – Ontwerper: Kosch – Artiest: Toni Llobet – Spelers: 2-5 – Speeltijd: 40-60 minuten – Leeftijd: 10+

“Het is dus echt een teamprestatie”, gaat de organisatie verder. “Natuurlijk is er wel een medaille voor de allerbeste speler, maar het gaat echt om de teamprestatie.”

Al jaren kunnen er maximaal 24 teams meedoen aan het kampioenschap. Tot aan de coronaperiode werd dat aantal steeds bijna gehaald. Maar de uitbraak zorgde voor een dip in het aantal aanmeldingen. “Twee jaar geleden hadden maar 14 teams”, blikt Donkers terug. “Het afgelopen jaar waren dat er alweer 19. We zien dat het nu dus weer begint te groeien. Hopelijk komen we nu weer bij 20 tot 24 teams.”

Simon Donkers over Verdant: “Ook hier zitten weer veel mogelijkheden in. Dit spel heeft een hoop mechanismen. Je moet kamerplanten plaatsen, die hebben genoeg licht nodig. En die planten moet je in zo min mogelijk beurten groeien”  Verdant (White Goblin Games) – Ontweper: Molly Johnson en anderen – Artist: Beth Sobol – Spelers: 1-5 – Speeltijd: 45-60 minuten – Leeftijd: 10+

Donkers mag zelf niet meedoen. “Ik merk tijdens dat NK dat er heel veel spelers zijn die ontzettend serieus spelen. Ik ben iemand die toch liever voor zijn plezier speelt. Als jurylid kan ik juist die dag toekijken. De komende maanden speel ik de spellen keer op keer, zodat ik op de dag zelf alle gekke regelvragen kan beantwoorden. En op de dag zelf mag ik de mensen aanmoedigen. En dat vind ik eigenlijk ook wel de leukste rol.”

Simon Donkers over Het Witte Kasteel: “Een erg leuk spel met simpele regels. Je hebt maar negen acties in het hele spel, dus die moet je optimaal benutten om zo de maximale score te halen” Het Witte Kasteel (999 Games) – Ontwerper: Isra C., Shei S. – Artist: Joan Guardiet – Spelers: 1-4 – Speeltijd: 80 minuten – Leeftijd: 12+BLOCK

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *