Producent: Exploding Kittens – Maker: Ken Gruhl e.a. – Illustraties: Linda DeSantis, Matthew Inman – Spelers: 3-8 – Speeltijd: 2 minuten – Nederlands: Ja – Verkrijgbaar: Klik hier

Welk spel kan je met kinderen en volwassenen spelen die de aandacht niet langer dan drie minuten kunnen vasthouden? Partygame Happy Salmon is een idee, want dat duurt maar twee minuten!

DOEL: Speel als eerste al je kaarten weg, door een medespelers te vinden die ook een high-five, bok, wissel of happy-salmon kaart in zijn/haar handen heeft. 

MECHANISMEN: kaartspel, partyspel

WERKWIJZE: Elke speler krijgt een stapeltje kaarten waar een aantal interacties met andere spelers op staat. Er staat bijvoorbeeld een high-five op of een fist-bump (boks). Als het spel begonnen is, dan draait ieder de bovenste kaart om van zijn of haar stapel en roept dan hard (schreeuwen is een optie) welke kaart hij of zij heeft. Als iemand dezelfde kaart heeft, dan voeren de spelers die kaart uit, bijvoorbeeld door het geven van een high-five. Daarna wordt de kaart weggelegd en de volgende kaart omgedraaid. 

Tot dusverre klinkt het als luid, maar nog niet als chaotisch. Dat wordt het pas als de ‘wissel-kaart’ wordt gedraaid, waarbij twee spelers dus van plek verwisselen. Ook hebben de makers een compleet nieuwe groet-vorm ontwikkeld: de happy salmon. Daarbij pakken de spelers elkaar arm, net voorbij de pols en maken dan een rare handbeweging (gek geluid erbij maken verplicht. Nou ja, niet verplicht, maar wel bij ons in huis). 

Als alle kaarten van een speler op zijn (en dat is meestal binnen de twee minuten) dan zit het spel erop. Maar je kan natuurlijk een regel instellen, dat mensen meerdere ronden moeten winnen. 

COMPONENTEN: Hoeveel kan je zeggen over de componenten van een partyspel? Het voldoet. Er zitten acht sets in het doosje, met duidelijk te onderscheiden achterzijdes, zodat het snel uitgesorteerd kan worden na het spel. De artwork is prima en helder. 

INTERACTIE: Ik denk dat er geen interactiever spel in mijn kast staat als deze. Maar dat is niet zo verwonderlijk bij een partyspel. 

OORDEEL: Een korte, snelle lol-explosie. Zo mag je Happy Salmon wel omschrijven. De regels zijn binnen een halve minuut uitgelegd. Ga rondom een stoel of een kreuk staan (sta-tafel werkt ook wel) en ga voor een hoop lol. 

Natuurlijk heeft het spel een diepgang van een bierviltje, maar dat hoeft toch ook niet altijd? Toen ik onlangs bij het Spellenspektakel was, stond er ongeveer tien meter verderop een groep mensen Happy Salmon te spelen. Zelfs op een lawaaierige locatie, kwamen ze overal bovenuit (ik kreeg overigens wel het sterke idee dat ze daar lol hadden). 

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *