Heat: Pedal to the Metal (Days of Wonder/Asmodee) – Ontwerper: Asger Harding Granerud / Daniel Skjold Pedersen – Illustraties: Vincent Dutrait – Spelers: 1-6 –Speeltijd: 30 – 60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Start je motoren en race naar de finish. In dit spel race jij door je kaarten goed in te zetten en alles uit de motor van jouw racewagen te halen richting de finish. Doe jij dit als beste dan ben jij de kampioen in Heat!

Doel: Race een aantal rondes over een van de vier verschillende racebanen. Doe jij dit het best, dan mag je jezelf de winnaar noemen.

Mechanismen: deck building, hand management, push your luck en race.

Werkwijze: Je bent de coureur van jouw eigen racewagen. Het is niet een redbull zoals die van Max Verstappen maar je waant je met deze wagentjes in de jaren 60. Door jouw kaarten slim te spelen en handig gebruik te maken van de slipstream van de tegenstanders scheur jij over de racebaan op weg naar de overwinning.

In jouw beurt speel je kaarten waarmee je jouw snelheid bepaalt. Het aantal kaarten dat jij mag spelen hangt af van de versnelling waarin je zit. Dit valt ook goed bij te houden door de toffe versnellingspook die je op jouw persoonlijke spelersbordje hebt staan. Tijdens het racen moet je proberen om jouw motor tot het uiterste te pushen. Soms kan je best iets te hard door een bocht gaan, dit kun je betalen met speciale hitte kaarten vanuit de motor. Maar kun je niet meer aan deze betaling voldoen? Dan spin je uit de bocht en moet je opnieuw, en nu iets rustiger, proberen om door dezelfde bocht te gaan.

Componenten: Je hebt direct na het opzetten van het spel al zin om met het wagentje over de baan te scheuren. Deze wagentjes zijn er in 6 verschillende kleuren die allemaal een eigen passend spelersbordje hebben. Het persoonlijk spelersbordje helpt mee om de verschillende stappen in jouw beurt goed bij te houden. Het plastic pookje geeft net nog een beetje meer sfeer. Je hebt echt het gevoel te schakelen in jouw bolide.

De verschillende banen zijn helder geïllustreerd en hebben duidelijke extra informatie. Zo valt er te lezen hoe hard je door een bocht kan, hoeveel vakjes jij nog moet racen tot je weer rekening moet houden met een bocht en is er zelfs een podium getekend om jouw racewagen op te plaatsen na afloop van de race.

Interactie: Het spel heeft een hoge interactie, het voelt heerlijk als jij met een goed geplande kaartencombinatie net profijt weet te hebben van de slipstream van jouw tegenspeler. Op deze manier zorg je ervoor dat jij mooi uitkomt voor de komende bocht en weer een plaatsje in de wedstrijd weet op te schuiven.

Het is ook fijn dat een aantal stappen gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor hoef je niet lang te wachten voordat je het gas van de auto weer kunt intrappen op weg naar de overwinning.

Oordeel: Heat is een sterk thematisch spel wat goed te spelen is voor mensen die niet zo vaak bordspellen spelen. Ook voor de veelspeler zit er genoeg tactiek in om telkens aan een nieuwe race te willen beginnen. Voor spelers met wat minder geluk zit er een handig ‘catch up mechanisme’ in het spel. Zo koelt de motor van de laatste twee racewagens in de wedstrijd elke beurt extra af en kunnen deze spelers ook elke beurt gratis een extra (in onze vriendenkring loserstapje genoemd) vakje vooruit gaan om terug in de race te kunnen komen.

Daarnaast zitten er in de doos ook nog een aantal modules om te zorgen dat je jezelf nog verder kunt uitdagen en het spel langer interessant blijft voor de spelers die er al een aantal races op hebben zitten.

Ik denk dat dit spel een echte aanrader is voor veel verschillende spelers. Hier wordt hij in huis geregeld op tafel gelegd en hebben wij elke keer weer zin om te strijden voor de eerste plek in dit toffe racespel.

Door Karsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *