Op 17 en 18 februari wordt in Sint-Lenaarts (tussen Breda en Antwerpen) de spellenbeurs Spelfaire gehouden. Het is de tweede editie van de beurs, die eigenlijk is ontstaan uit een webshop.

Het volledige gesprek met Seppe van Ael over de beurs Spelfaire is terug te luisteren in de Speloptafel-podcast 21. Foto’s: Spelfaire

“We hopen dit jaar rond de tweehonderd bezoekers per dag te trekken”, zegt organisator Seppe van Ael in alle bescheidenheid. “Vorig jaar waren het er rond de honderdvijftig per dag en dit jaar hebben we de zaal iets uitgebreid. In de grote zaal is er plek om te spelen en zijn er uitgevers en designers.”

Spelfaire werd voor het eerst gehouden in 2022, aan het einde van het jaar. “Mijn vriendin heeft de webshop voor bordspellen Everspel”, gaat Van Ael verder. “En we hadden een keer een pop-up-shop gemaakt. Omdat we natuurlijk geen fysieke winkel hebben. Dus dat was gewoon bij ons thuis. En daar kwam behoorlijk wat volk op af. En de bezoekers vonden het alleen wat jammer dat ze de spellen nergens konden spelen. En daarom zijn we een zaal gaan zoeken en is Spelfaire ontstaan.”

Bordspelquiz met Nox 

Een van de grote publiekstrekkers de vorige keer was de bordspellenquiz voor teams. Dit jaar besloot Van Ael om daar Bastiaan ‘Nox’ van het Youtube-kanaal Nox Spellenzolder voor te vragen om de quiz te presenteren. “Ik ben al fan van vroeger”, vertelt Van Ael. “En zo lang als ik al spellen speel is hij er geweest. Dus we hebben hem gemaild en uitgelegd wat het idee is en hij heeft toegezegd.”

Tijdens de quiz (die overigens wel is uitverkocht) strijden teams tegen elkaar in een vragenvuur over bordspellen. “En uiteraard zijn er ook prijzen te winnen. De eerste drie ploegen mogen allemaal per persoon een spel kiezen. Er zitten drie mensen in een team dus dat zijn al twaalf spellen samen.”

Uit de hand gelopen hobby

Van Ael vertelt enthousiast over de ‘relatief kleine beurs’, zoals hij het zelf omschrijft. “Ja, eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. We doen veel zelf, samen met een paar vrijwilligers. Er gaat veel tijd in zitten, maar het is wel erg leuk.”

Spelfaire: 17 en 18 februari (10:00 – 18:00) – Locatie: OC ‘t Centrum, Dorpsstraat 73, Sint-Lenaarts (Brecht). Parkeren: gratis. Tickets: 3 euro per dag in de voorverkoop, 5 euro aan de kassa. 

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *