Het zijn drukke dagen voor de mensen van het Spellenspektakel. De grootste bordspellenbeurs van de Benelux is al over een paar weken, maar ondertussen komt ook Facts eraan, waar voor het tweede jaar op rij, een grote spellenafdeling te zien zal zijn. “Ik denk dat we dit jaar wel eens op een recordaantal bezoekers kunnen uitkomen”, zegt organisator Frank Bunnik in de podcast van Speloptafel.nl.

Groter dan ooit, met meer plek voor mensen. Dat werd eerder al aangekondigd door het Spellenspektakel. Maar als de lijn van de andere beurzen ook in de Jaarbeurs in Utrecht wordt doorgetrokken, gaat er op 4 en 5 november ook veel meer publiek komen. “We hebben dit jaar meer dan 20.000 vierkante meter tot onze beschikking”, legt Bunnik uit. “Vorig jaar hadden we hal 9 en 10 van de jaarbeurs. Dit jaar hebben we hal 10 en 11. En die zijn samen heel wat groter.”

Samen zijn de twee hallen twintig procent groter en daarmee is er ook meer spellenruimte. “We hebben de afgelopen jaren ook wel kritiek gekregen, terecht overigens, dat het bij ons vechten was om een tafeltje. Daar houden we bij onze kaartverkoop rekening mee. Dat het niet te druk wordt op de beurs. Vorig jaar waren we uitverkocht, tenminste één dag, maar eigenlijk beide dagen was het vrijwel net zo druk. We stellen de capaciteit op de hoeveelheid tafels die er in de hallen staan. We zijn nog steeds bezig met de plattegrond. Vorig jaar eindigden we op 20.000 bezoekers in het weekend. Ik vermoed wel dat we dit jaar rond de 24.000 tot 25.000 kunnen eindigen.”

“Ik denk dat we dit jaar op 25.000 bezoekers kunnen eindigen”

Frank Bunnik, Organisator Spellenspektakel

Speelgoed van het jaar en Lorcana

De grote verandering dit jaar is dat er ook plek is voor de winnaars van het Speelgoed van het Jaar. “Die komen in een aparte hal te staan, hal 12”, legt Frank uit. “Dus niet alleen de spellen die onder het Speelgoed van het Jaar vallen, maar ook het andere speelgoed.”

“Daarnaast gaan we ons ook meer richten op collectable cardgames”, gaat Frank verder. “Denk dan aan Magic the Gathering, Yu-gi-oh en Pokémon. Daarvoor worden behoorlijk wat toernooien georganiseerd dit jaar. Die komen ook in hal 12.”

Frank moet lachen als dan het woord Lorcana valt, de nieuwe Trading Card Game die vooral op GenCon voor chaotische toestanden zorgde. “Nee, dat gaat hier niet gebeuren”, zegt’ie met een glimlach. “Lorcana is aanwezig op de Ravensburger-stand. Op zondag is er een toernooi.”

Maar Frank verwacht geen enorme rijen met mensen die proberen om Lorcana te bemachtigen. “Want het is al maanden uitverkocht. Ja, op Spiel was er nog wat te koop, omdat Ravensburger een partij achter had gehouden. Dat zorgde meteen weer voor drukte. Zover ik weet, is het op het Spellenspektakel niet te krijgen.”

Facts

Ondertussen is het nog een week te gaan voordat Facts in Gent losbarst, de Belgische versie van Comic Con. Vorig jaar was daar voor het eerst een soort ‘dependance’ van het Spellenspektakel. “Het is een ander publiek dan op het Spellenspektakel”, zegt Frank. “We zien veel mensen die zich voornamelijk richten op de wat toegankelijker spellen, partyspellen, kaartspellen die niet al te lang duren. Daar hebben we nu rekening mee gehouden.”

Dit jaar is er een aanbod dat minder gericht is op de uitgebreide spellen en dat er meer een focus komt te liggen op spellen die maar heel weinig uitleg nodig hebben. 

“Waar je bij andere beurzen, zoals het Spellenspektakel en Ducosim, de mensen gewend zijn om meteen aan te schuiven, was dat vorig jaar in Gent nog wel anders”, vertelt Frank. “Belgen zijn, en dan ga ik nu even generaliseren, toch iets schuchterder. Men had niet helemaal door dat de spellen klaar lagen om gespeeld te worden. Ja, dat moeten we dit jaar even duidelijker maken met bepaalde borden. Dat het dus de bedoeling is dat je komt spelen en niet alleen maar komt kijken.”

De spellen hebben dit jaar ook een andere hal gekregen. Ze staan dit jaar in hal 3 in plaats van hal 7. Daar is dan drieduizend vierkante meter beschikbaar voor de spellen. “We zijn daar maar een klein onderdeel van een groter geheel”, gaat Frank verder. “De oppervlakte is maar een zesde van het Spellenspektakel. Maar naar heel de beurs komen veel meer mensen. Bij Facts komen in een heel weekend 45.000 mensen langs.”

Dit artikel is een klein deel van een langer gesprek met Frank Bunnik over Spellenspektakel. In het uitgebreide interview in de zevende aflevering van de podcast komen onder meer de groei van Spellenspektakel en de toekomstplannen nog aan bood.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *