ANTWERPEN – HOT Games ging er dit weekend met de derde grote spellenprijs van dit jaar vandoor voor De Betoverde Torens. Na de Nederlandse Spellenprijs en Speelgoed van het Jaar , volgde er nu ook de Gouden Ludo in de familiecategorie. “Dit gaat nooit wennen, maar het smaakt wel naar meer.”

Foto’s: Dave de Deyne

Zaterdagmiddag gingen de armen opnieuw de lucht in bij Stephan Telgenkamp, na de zoveelste prijs die dit seizoen werd binnengesleept door de uitgever uit Heerhugowaard. “We kunnen inmiddels wel een kast vullen met die prijzen”, glimlacht Telgenkamp van oor-tot-oor. “Mijn collega zei al: ‘dit is een hattrick’, meer kun je niet winnen’.

Het houdt dus in dat deze prestatie nooit meer verbeterd kan worden, omdat in de Benelux De Betoverde Torens alles heeft gewonnen, wat er te winnen valt. Telgenkamp: “Maar het geeft wel aan dat mensen er niet meer omheen kunnen, dat dit gewoon het leukste familiespel is dat er is.”

De uitgever, die hoogstpersoonlijk vorig jaar op SPIEL in Essen meteen toesloeg en de titel vastlegde voor zijn bedrijf, hoopt nu ook dat het spel bij de grote speelgoedwinkels komt te liggen. “Maar dat ligt aan de inkopers. Maar we hebben nu wel laten zien dat we er zeker niet misstaan.”

In de categorie Familiespel van het jaar waren ook nog Queensland (999 Games) en Flamecraft (White Goblin Games) genomineerd.

Heel close

Aline van Eyserdyck, de voorzitter van het organiserende FORUM-Federatie, laat weten dat het ‘heel close’ was bij de familiecategorie. “Het was wel redelijk nipt”, legt ze uit. “Ook de andere twee spellen hadden redelijk goed gescoord. Een paar procentjes verschil zat ertussen. Zelf heb ik niet meegestemd, maar ik vond alle drie de inzendingen ‘wel tof’.”

Dit jaar hebben naast de honderden mensen van de verschillende aangesloten spellenclubs, ook meer mensen van andere clubs meegestemd. “Daar waren we wel blij mee. Ik denk dat we ook meer mensen hebben bereikt dan voorgaande jaren.”

Experspel

In de categorie voor expertspellen ging de winst naar Woodcraft van Jumping Turtle Games. “Dat was minder spannend”, gaat Van Eyserdyck verder. “Als je de stemmen zag, dan was het al in de eerste week al duidelijk dat dit spel ging winnen.

In de categorie Expertspel van het jaar waren ook nog Genotype (Happy Meeple Games) en The Hunger (Geronimo Games) genomineerd.

In de tiende aflevering van de Speloptafel-podcast ging het eerder over de verschillen tussen de Nederlandse Spellenprijs en de Gouden Ludo

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *