Deventer – Dat bordspellen nog altijd ‘booming’ zijn bleek vorige week in Deventer. Het was zo druk in bordspellenwinkel Koning Willem, dat eigenaar Wilco ten Dam noodgedwongen een bordje op de voordeur moest plaatsen, dat er niemand meer naar binnen mocht. “Zo druk als dit hebben we nog niet eerder meegemaakt.”

Foto: Facebook, Koning Willem.

Hoeveel mensen er nu precies binnen waren, dat kan Ten Dam een paar dagen later in de podcast van Speloptafel nog altijd niet zeggen. “Ik kan er iets naast zitten, maar we schatten rond de 260 mensen die op dat moment binnen waren”, vertelt Ten Dam na een dag hard werken. “Mensen konden niet meer bij onze balies komen. Of bij de kasten. Dus hebben we toen moeten besluiten om een bord bij de deur te hangen. Dat er even geen mensen meer naar binnen mochten komen.”

De drukte zou deels verklaard kunnen worden door het Dickens-festival dat in december in Deventer wordt gehouden. Maar Ten Dam denkt dat die invloed wel meevalt. “Natuurlijk liften we wel mee op het succes van die evenementen, maar het publiek dat op die evenementen afkomt, dat is over het algemeen niet ons publiek.Dat zie je ook bij andere evenementen zoals de boekenmarkt of Deventer op Stelten, dan is het over het algemeen niet zo druk bij ons.”

Het gesprek met Wilco ten Dam is in zijn geheel terug te luisteren in aflevering 15 van de Speloptafelpodcast. 

Nieuwe winkel

Ten Dam vertelt vol trots dat de nieuwe winkel aan de Vleehouwerstraat waarschijnlijk ook een rol speelt. Sinds kort is de winkel verhuist naar een nieuw pand, van twee verdiepingen, met ongeveer vierhonderd vierkante meter. “Noem het maar een spellenwarenhuis”, zegt hij lachend. “En als je weet dat ik ooit ben begonnen met en punk-platenkelder. Dat werd later samen een spellenwinkel, met mijn vriendin. En sindsdien zijn we steeds groter geworden. Omdat we de enigen zijn, heb ik ook wel het idee dat we Deventer een beetje ‘aan het spelen hebben gekregen’. We zijn een begrip in de stad.”

Maar ook in het vorige pand maakte de winkel kerstdrukte mee. “In de afgelopen 26 jaar leer je wel een beetje omgaan met die kerstdrukte. We werkten toen met 13 mensen. We hadden dan drie inpakkers en dan stonden er veel mensen in de rij. Dus dan deelden we koffie uit en kokejes. Iedereen weet zijn taak en iedereen weet precies waar die moet zijn. Maar dit keer was het zo gek dat we aan drie inpakkers niet genoeg hadden. En de balie kon het niet aan.”

Ten Dam vergelijkt het een beetje met de drukte op de laatste dag voordat een corona-lockdown inging. “We waren in de stad en kregen toen een berichtje door dat het die dag de laatste dag was voordat de winkels niet meer open mochten zijn. We zijn toen snel teruggegaan naar de winkel. Daar waren nog wat medewerkers aan het werk. Toen ontstond er een scene die je alleen uit films kent. Het werd zo druk. Spellen vlogen door de lucht heen, het leek wel een ontploffing.”

Populairder dan ooit

De eigenaar van de bordspellenwinkel bestrijdt dat sinds corona de belangstelling voor bordspellen weer een beetje aan het afnemen is. “Vorig jaar was een goed jaar, maar dit jaar is nog een stuk beter”, legt Ten Dam uit. “Hoe dat precies zit dat kan ik niet zeggen. We zitten natuurlijk nog maar een paar maanden in dit nieuwe pand, dus ik denk dat we pas in april of mei kunnen zeggen of het financieel ook beter is dan vorig jaar. We betalen natuurlijk ook meer huur en hebben meer personeel in dienst, maar dat de omzet hoger is, dat lijkt duidelijk.”

Toppers

Welk spel dit jaar het best verkocht werd? “Geen twijfel”, zegt Ten Dam. “Dat zal wel weer El Dorado zijn, van 999 Games. Maar ook andere populaire titels als Exploding Kittens en Hitster lopen heel goed. En voor de kleinere spellen zullen het toch wel de Roll & Writes zijn.”

Ten Dam: ΅Spellen als El Dorado verkopen we nog steeds honderden keren per jaar. De echte trekkers zijn natuurlijk de spellen die in NRC of in De Volkskrant hebben gestaan. Of die mensen bij mensen thuis hebben gespeeld. Dan komen mensen bij ons in de winkel er naar vragen. En ik denk dat het in alle spellenwinkels zo zal zijn.”

Koning Willem bestaat al 26 jaar, maar maakte 1 juli de overstap van de Kleine Overstraat naar de Vleeshouwerstraat. Daardoor heeft de winkel van Wilco ten Dam en Simone Lieffering ook meer speelruimte. “We hebben wel de keuken eruit moeten slopen om tot deze ruimte mogelijk te maken, maar we hebben nu echt veel meer ruimte. Het is echt een spellenwarenhuis.”

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *