Het klinkt eigenlijk als gekkenwerk: een 24-uurs marathon met bordspellen. Maar leden van de bordspellenclub Het Geel Pionneke in Geel (Vlaanderen) hebben het geflikt: ze hebben het klokje rond gespeeld. 

Een uitgebreid interview over de marathonsessie van Het Geel Pionneke kun je terugluisteren in aflevering 24 van de Speloptafel-podcast.

“Eigenlijk was het best goed te doen”, blikt Evy Peetermans van Het Geel Pionneke terug. “Iedereen had het gevoel dat ze niet meer als individu aan het spelen waren, maar meer als een groep die samen bezig was. En oh ja, de energiedrankjes hielpen ook wel een beetje.”

Het plan van de marathonsessie was niet nieuw. Precies een jaar na de oprichting van de spellenclub werd al eens eerder een 24-uurs-sessie gehouden. “Toen dachten we ‘het is mooi geweest, dat was tof, maar onlangs dook het idee weer eens op in de ideeënbus. En toen hebben we besloten het weer te doen.”

En toevalligerwijs dook het cijfer 24 vervolgens overal op. Als datum werd 24 februari gekozen voor de 24 uur van het bordspel. Peetermans:  “En dan te bedenken dat de postcode van onze stad ook nog eens 24-40 is. Het was echt een heilig getal op dat moment.”

Nachtelijke uren

In feite was de marathonsessie een aaneengesloten reeks aan toernooien. De winnaars kregen aan het einde van zo’n toernooi een waardebon van… 24 euro. En ook voor de deelnemers die de hele rit uitgezeten hebben was er nog een prijs. 

Uiteindelijk schreven zestien stoere leden zich in voor de volle 24 uurs-sessie. Daarnaast waren er ook nog wat leden die een deel van de dag mee wilden doen. “Maar het gekke is”, zegt Peetermans, “dat een deel van die groep uiteindelijk ook de hele nacht doorgespeeld hebben en dus ook gewoon de 24 uur hebben volgemaakt.”

Maar hoe hou je dat dan vol? Peetermans: “We zijn in de nacht bijvoorbeeld ook overgestapt naar partyspellen. Dan blijf je makkelijker wakker. Denk bijvoorbeeld aan weerwolven. Nou dan blijf je wel wakker. En ik denk dat in de nachtelijke uren bijna iedereen wel één of meerdere blikjes energydrank heeft gedronken.”

Toekomst

Maar werd de marathonsessie ook ervaren als een slijtageslag? “Dat valt op zich wel mee”, lacht Peetermans. “Maar ik denk dat de meeste deelnemers na het ontbijt wel blij waren dat ze weer naar huis konden. Ze vergeleken het met een uitje met de scouts. Je doet het samen. Je leert elkaar nog beter kennen.”

En toegegeven, de zondag was wel zwaar, maar inmiddels is Evy Peetermans compleet hersteld van het huzarenstukje. “Ik ben deze week keurig naar mijn werk geweest. Geen problemen gehad. Ik denk niet dat het weer zo lang gaat duren voordat we dit weer gaan doen. Dit is zo enthousiast ontvangen en het was echt superleuk. Misschien dat we dit volgend jaar weer gaan doen.”

Door Redactie

2 gedachte over “Geel Pionneke speelt 24 uur spellen: ‘Ze willen eigenlijk volgend jaar weer’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *