Het epische civilizationspel Mega Empires krijgt een opvolger. Dat heeft de Italiaanse uitgever Ares Games bekendgemaakt, die het spel wereldwijd gaat uitbrengen. De makers Flo en Gerart de Haan, die samen het ontwerpersduo Colossus Games vormen, hebben het spel flink onder handen genomen en komen met twee nieuwe versies van Mega Empires: The West en Mega Empires: The East. “Bepaalde keuzes die gemaakt zijn in de vorige editie die zijn we nu aan het herzien, maar het is voor een groot deel hetzelfde spel”, zegt bedenker Flo de Haan in een interview met Speloptafel. 

Foto: Ares Games/Henk Rolleman. Het gesprek maakt deel uit van de Speloptafel-podcast no. 25.

Het is een van de spellen waar je hele weekend aan op kan gaan: Mega Civilization of Mega Empires. Het spel, dat grotendeels draait om handel en ontwikkeling, kan zomaar met een flinke groep 12 uur duren. “En ook deze versie kan weer met zoveel spelers gespeeld worden”, legt De Haan uit. 

Mega Empires verscheen in 2022 met 999 Games als uitgever. Dat spel is gebaseerd op spellen als Mega Civilization (2015, 999 Games), Advanced Civilization (1991) en Civilization (1980). “Om het Civilization te mogen noemen, moet het aan bepaalde eisen voldoen”, gaat De Haan verder. “Inmiddels is Mega Empires dusdanig anders dan het originele spel, dat we de merknaam Civilization niet meer mogen voeren. Daarom hebben we een andere naam moeten geven. Dat is Mega Empires geworden.”

In Mega Empires The West/The East speel je als een van volkeren in de steentijd tot de late ijzertijd. Je bouwt de beschaving op en probeert deze te ontwikkelen door handel met andere volkeren. Aan het einde van de ronde wordt gekeken of het volk zich genoeg heeft ontwikkeld om door te gaan naar het volgende tijdperk. Mega Empires The West/The East (Ares Games). Ontwerpers: Flo en Gerart de Haan, John Rodriguez. Illustraties: Franz Vohwinkel. Spelers: 3-9. Speeltijd: 3 tot 15 uur. Leeftijd: 12+

Sinds het verschijnen van Mega Empires in 2022 hebben de neven Flo en Gerart de Haan niet stil blijven zitten. Flo de Haan: “We hebben in die jaren veel reacties, vragen en feedback gekregen over de spellen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan, zoals kleine spelregelwijzigingen. Wat een groot verschil is dat bepaalde keuzes die gemaakt zijn toen het uitgegeven werd door 999 Games dat we die nu aan het herzien zijn. En we brengen het nu uit in samenwerking met Ares Games uit Italië (dat eerder ook al The War of the Ring uitbracht, DD). Maar in grote lijnen zal het spel hetzelfde zijn als in Western- en Eastern Empires.”

De Haan: “Er komen wel meerdere nieuwe edities, met nieuwe volkeren, nieuwe kaarten en nieuwe mechanismen. Daar zijn we nu al ruim twee jaar mee bezig, dus dat komt niet helemaal uit het niets. Maar daar kunnen we nog niet heel veel over vertellen omdat we dat nog even voor ons willen houden.”

In de nieuwe versie van Mega Empires komt ook weer een module die het spel mogelijk maakt vanaf drie of vier spelers, zodat er ook een iets kortere versie gespeeld kan worden. Maar beide edities kunnen ook weer samen gespeeld worden, zodat 18 mensen mee kunnen doen. 

Aan de fanschare zijn wel vragen gesteld over wat ze het liefst in de nieuwe versie terug zien komen. “Er gaan al heel wat speculaties over hoe de nieuwe versie eruit gaat zien. We zijn er de afgelopen twee jaar heel druk mee bezig geweest. Heel veel lezen, afwegen, wegstrepen en kijken waar er rek zit in een thema. Bij een spel dat op historie is gebaseerd zal je toch altijd enigszins een concessie op de werkelijkheid moeten doen. Dat is nodig om het spel speelbaar te houden, met voldoende balans en diepgang.”

Mega Civilization en Mega Empires hebben de afgelopen jaren een behoorlijke fanbase opgebouwd van spelers die er helemaal in opgaan. De Haan: “Dit is niet een spel dat je even op tafel legt op een avondje. Dit plan je van te voren, dat doe ik zelf ook, en dan begin je om 9 uur in de ochtend en dan speel je heel de dag door. Je haalt dan pizza of ander eten. Het is echt een experience voor alle spelers.”

De nieuwe versie Mega Empires The West en The East moeten dit jaar nog verschijnen. Waarschijnlijk zijn de spellen al op Spiel, later dit jaar verkrijgbaar.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *