In Duitsland zijn de nominaties bekend gemaakt voor de titel Spiel des Jahres, de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De spellen zijn zoals gebruikelijk verdeeld in drie categoriën: Spiel des Jahres, Kennerspiel des Jahres en Kinderspiel des Jahres.

In de belangrijkste categorie, Spiel des Jahres, zijn genomineerd: In the Footsteps of Darwin (Sorry we are French; ontwerper: Grégory Grard, Matthieu Verdier), Captain Flip (PlayPunk, Ontwerpers: Paolo Mori en Remo Conzadori), Sky Team (Kosmos, Ontwerper: Luc Rémond)

In the Footsteps of Darwin volg je de bekende bioloog bij zijn onderzoek naar evolutie. Draft tegels met bepaalde dieren en probeer bepaalde patronen op te bouwen.

In Captain Flip stel je een piratencrew samen door tegels uit een zak te pakken en te plaatsen op een van de plekken op je piratenschip.

Sky Team is van de genomineerden met afstand de bekendste. In dit tweespelerspel moet je (in stilte) proberen met dobbelstenen bepaalde opdrachten te vervullen om op die manier je vliegtuig veilig aan de grond te zetten. Het spel is in het Nederlands ook verkrijgbaar bij 999 Games.

Op de aanbevelingenlijst staan spellen als Harmonies (Libbelud, Johan Benvenuto), Passt Nicht! (Schmidt Spiele, Thomas Weber), Schätz if you can (Moses, Ralf zur Linde), Trekking through History (Game Factory, Charlie Bink, ook verkrijgbaar bij White Goblin Games), Trio (Cocktail Games, Kaya Miyano, ook verkrijgbaar bij Asmodee)

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieKinderspiel des Jahres

In de categorie Kinderspiel des Jahres zijn genomineerd: Große kleine Edelsteine (Schmidt Spielen, ontwerper: Wolfgang Warsch), Magic Keys (Game Factory, ontwerpers: Markus Slawitschek en Arno Steinwender) en Taco Kitten Pizza (Blue Orange, ontwerpers: Dave Campbell en Thierry Denoual)

In Große kleine Edelsteine moeten de spelers edelstenen uitzoeken die precies aan de vorm voldoen, die gezocht worden.

Bij Magic Keys moet je de juiste sleutel zien te vinden die hoort bij de schatkist, waar de herinneringen van de koning in zitten.

Taco Kitten Pizza is een kaartspelletje, waarbij je vooraf moet voorspellen of er een kat, pizza of een taco op staat. Degene die al laatste met zijn hand slaat op de kaarten, krijgt de complete stapel.

Op de aanbevelingenlijst staan Fluffy Valley (Loki, Maxime Rambourg en Théo Rivière), Lecker Lava (Drei Magier, Sophia Wagner) en Die Nadel im Heuhaufen (Schmidt Spiele, Thomas Sellner)

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieKennerspiele

In de categorie ‘zwaardere spellen’ zijn de volgende titels genomineerd: Daybreak (Schmidt Spiele, ontwerpers: Matt Leacock en Matteo Manepace), The Guild of Merchant Explorers (AEG, ontwerpers: Matthew Dunstan, Brett J. Gilbert) en Ticket to Ride Legacy: Legends of the West (Days of Wonder, ontwerpers: Rob Daviau, Matt Leacock, Alan R. Moon).

In Daybreak moeten de spelers coöperatief ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot omlaag gaat en de opwarming van de aarde tegengaan. In het Duits staat het spel beter bekend als E-mission.

In The Guild of Merchant Explorers speel je een handelaar die gebieden moet ontdekken en steden moet verbinden voor handel.

Ticket to Ride Legacy: Legends of the West is een legacy-spel (een spel dat over meerdere sessies gespeeld wordt, die elke keer net wat anders zullen zijn, door aanpassingen in de regels en op het bord), waarbij

Op de aanbevelingenlijst staan Botanicus (Hans im Glück, Samuele Tabellini Ferrari, Viere Messeini), Forest Shuffle (Lookout Games, Kosch), Ritual (T-Tower Games, Tomás Tarragón) en Bier Pioniere (Spielefaible, Thomas Spitzer)

Ook al heb ik de meeste spellen op de nominatielijst nog niet gespeeld, is het meest opvallend dat Forest Shuffle níet genomineerd is. Datzelfde geldt voor Harmonies. Daybreak en TtR-Legacy zijn geen verassingen op de lijst. Skyteam is op papier de grootste kanshebber voor de titel Spiel des Jahres, gezien alle aandacht die het spel heeft gekregen. Bij de kinderspellen heb ik positieve ervaringen opgedaan met Taco, Kitten, Pizza. Maar Magic Keys heeft wel een zelfde soort uitstraling als De Magische Berg, een spel dat twee jaar geleden de kinderprijs won.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *