Cubitos (White Goblin Games) – Ontwerper: John D. Clais – Illustraties: Jacqui Davis, Philip Glofcheskie, Ryan Iler – Spelers: 2-4 – Speeltijd: 30-60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Karsten vertelde over Cubitos in aflevering 28 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.

Een knikker of een bal rolt goed, maar als een kubus eenmaal op gang gekomen is, dan is’ie ook niet te stoppen. Kijk maar naar Cubitos! Over een knotsgekke race, waar je handenvol dobbelstenen tegelijk gooit!

Doel: Als eerste speler de finish zien te behalen.

Mechanismen: push your luck, racing en pool building.

Werkwijze: Aan het begin van jouw beurt selecteer je een negental dobbelstenen. Deze dobbelstenen ga je vervolgens rollen. Alle dobbelsteen met een positief resultaat verschuif je naar het actieveld. Nu is de keus aan jou, ga je de dobbelstenen die over zijn nogmaals gooien of stop je met gooien en ga je de acties gebruiken van de dobbelstenen die al een goed resultaat hadden. Want, wanneer je een worp doet en geen enkel positief resultaat gooit ben je af.

Je krijgt als pleister op de wonden dan wel een supporter erbij, dit is een kleine bonus, maar verder is jouw beurt dan ten einde en mag je geen acties meer gaan uitvoeren. Stop jij op tijd en kun je aan de actiefase beginnen dan begint het keuzes maken. Je mag eerst stappen zetten over het parcour, soms kan dit nog resulteren in bepaalde bonussen.

Daarna mag je geld gaan uitgeven. Met dit geld kun je nieuwe dobbelstenen kopen. Er zijn maar liefst 8 verschillende kleuren dobbelstenen met allemaal verschillende krachten. Ook zitten hier nog combinaties in verstopt. De rode gaat bijvoorbeeld heel goed met de groene. Maar ook de combinatie van oranje en bruin kan een erg sterke zijn. Door hiermee te puzzelen en een portie geluk hoop jij de wedstrijd te gaan winnen.

Componenten: De kwaliteit van de dobbelstenen zelf is goed. Ze zijn van een plastic gemaakt wat stevig aanvoelt. Dit materiaal heeft in mijn ogen de voorkeur boven de houten dobbelstenen zoals je deze bijvoorbeeld bij clever krijgt.

De doosjes waarin je alle verschillende dobbelstenen moet bewaren zijn leuk bedacht. Je kunt deze omkeren en als bakje gebruiken om de dobbelstenen uit te pakken tijdens het spelen.

Helaas is dit bakje wel erg fragiel. Hier zijn de bakjes ingeruild voor plastic doosjes die je met een 3d-printer kun maken. Dit voelt heel veel prettiger aan. De speelstukken en munten zijn prima kwaliteit en het bord is van een wat dikker karton wat ook goed aanvoelt.

Interactie: De interactie in dit spel vind ik top. Het gooien van de dobbelstenen gebeurt simultaan. Dit geeft een spannende sfeer. Het is erg leuk wanneer tegenspelers elkaar uitdagen om nog een keer te gooien. Dit zorgt voor de nodige vreugdekreten of krachttermen aan tafel na afloop van zo’n spannende worp. Verder race je op hetzelfde bord tegen elkaar wat ook voor interactie zorgt.

Oordeel: Ik vind dat cubitos een geweldig spel is. Bij andere push your luck spelen zoals kwakzalvers heb ik mnder het gevoel dat ik invloed heb. Op een of andere magische manier heb ik daar toch altijd net pech.

Bij dit spel heb je met de 8 verschillende dobbelstenen wel meer het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen. Je kunt bijvoorbeeld dobbelstenen kopen waarvan meerdere zijde bedrukt zijn. Dit maakt de kans procentueel hoger dat hij goed zal rollen. Al blijven het natuurlijk altijd dobbelstenen.

Wat ik ook top vind is dat die 8 verschillende kleuren dobbelstenen komen met een kaartje. Dit kaartje vertelt wat bijvoorbeeld de groene dobbelsteen dit potje doet. Er zitten per kleur 7 verschillende kaarten bij. Dus de variëteit van dit spel is eindeloos.

Ik zou zeggen houd jij van push your luck spellen? Dan is deze zeker de moeite waard!

Karsten vertelde over Cubitos in aflevering 28 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.

Door Karsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *