PRODUCENT: PenTree Games
MAKER: Michael en Christina Pittre
ILLUSTRATIES: Christina Pittre
NEDERLANDS: nee
VERKRIJGBAAR: link

Doet u mij maar een Strawberry Daiquiri, een Blue Monday en een Long Island Ice Tea. Ja, het belooft een gezellig avondje te worden. Maar dan kan met On The Rocks ook zeker zonder alchohol.

In On The Rocks (2021) ben je een barman die verantwoordelijk is voor het maken van cocktails. Elk drankje levert punten op. Na drie ronden (bestaande uit drie of vier drankjes) worden de punten opgeteld, inclusief de fooien die in de loop van het spel zijn verzameld.

MECHANISMEN: Drafting

WERKWIJZE: De ingrediënten van de cocktails zijn knikkers en elke cocktail heeft een eigen verzameling knikkers nodig. Voor een Strawberry Daiquiri heb je bijvoorbeeld twee groene, twee witte, twee gele, een rode en een blauwe knikker nodig.

Een beurt begint met een worp van twee dobbelstenen. Als iemand een negen gooit, dan pakt hij/zij negen knikkers uit een zak. Die worden dan verdeeld over een serie bakjes, die in een cirkel liggen. De actieve speler legt dan steeds één knikker in een van de bakjes en gaat dan verder naar het volgende bakje. Als alle knikkers verdeeld zijn, dan kiest de speler een van de bakjes uit.

In de zak zitten ook gouden en zwarte knikkers. Mocht je een gouden knikker in een bakje kiezen, dan krijg je twee extra ingrediënten voor je cocktail. Bij een zwarte knikker krijg je een zogeheten ‘spill-kaart’, een kaart met een straf erop. Denk daarbij aan het verplicht weg moeten halen van een aantal knikkers.
Voor elk drankje dat afgerond is, krijg je een ‘tip-kaart’, een fooi. Die geven een eenmalige bonus. Als je de kaarten niet gebruikt, dan geven ze aan het einde van het spel behoorlijk wat punten.

Na vier drankjes zit een ronde erop en volgen nog een tweede en een derde ronde. De speler die als eerste al zijn of haar drankjes af heeft krijgt nog een extra bonus. Mensen die hun drankjes niet af krijgen, krijgen een kleine puntaftrek.

COMPONENTEN: Het spel zit geweldig in elkaar. De knikkers worden gelegd op een dubbellaags speelbord, Dat kan dichtgeklapt worden, zodat het overkomt als een echte cocktail-menukaart. Het spel zit zo goed in elkaar dat de vraag opkomt of het spel niet enigszins overgeproduceerd is, voor een relatief simpel spelletje. De artwork past prima in de sfeer van het spel.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: De moeilijkheidsgraad is niet al te hoog. Je pakt wat knikkers, verdeelt deze en vult deze in bij je cocktails. De handleiding is goed, maar soms blijven er nog wel wat vragen over. De handleiding komt dan goed van pas.

HERSPEELBAARHEID: Het spel komt met een enorme stapel verschillende cocktails. Maar heel veel maakt dat ook niet uit, want of je nu drie rode of drie gele knikkers in een cocktail moet doen, maakt voor het spel niet zo heel veel uit.

INTERACTIE: De interactie is aanzienlijk. Niet alleen bij de keuze voor de knikkerbakjes, maar ook bij het inzetten van de fooi-kaarten. Soms profiteren anderen mee of worden ze benadeeld door de keuzes van de spelers.

OORDEEL: On The Rocks is een vrij licht spel. Het belangrijkste besluit zit ‘m in de verdeling van de knikkers over de verschillende bakjes. Probeer de knikker zo weg te leggen dat de opbrengst maximaal is en de anderen er eigenlijk heel weinig aan hebben.

Wat je wel vrij snel ziet is dat de rol van de fooienkaarten zo marginaal is, dat ze nauwelijks gebruikt worden. De ongebruikte kaarten leveren zoveel punten op, dat het inzetten eigenlijk te veel kost. Alleen als een tegenstander op het einde dreigt veel te vroeg het spel te beëindigen, dan kan als een noodgreep een aantal fooikaarten ingezet worden.

Al met al is het -mede door het herkenbare thema- een vermakelijk spelletje. Het is niet te zwaar en duurt ook niet langer dan een uur. De variatie tussen de spellen is weliswaar niet zo groot, maar het is absoluut een spel dat eens in de zoveel tijd op tafel komt. Met of zonder alcohol.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *